Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Falemataaga o Cairo - o le sili ona tele fale teuoloa o Aikupito anamua

Pin
Send
Share
Send

O le Falemataaga o Cairo o se nofoaga tele teu fale o loʻo teuina ai le tele o faʻaputuga o mea taua mai le anamua Aikupito vaitaimi. O le nofoaga o loʻo tu i le ogatotonu o le laumua o Aikupito, i luga o lona lauiloa sikuea Tahrir. I aso nei, o le aofaʻi o faʻaaliga i le fale mataaga e sili atu i le 160 afe iunite. O le oa tele faʻaputuina nofoia lua fogafale o le fale, lea e vali i fafo i mumu mumu.

O aitema na tuʻuina mai i le aoina faʻatagaina oe e suʻe le talaʻaga o Aikupito Anamua i le atoa. I se faʻaopopoga, latou te taʻuina mai e uiga i le tele o itu o le olaga, e le gata i le aganuu atoa, ae faʻapea foi ma itulagi taʻitasi o le atunuʻu. O lea ua taumafai pulega o le lotoifale e suia le Falemataaga o Cairo i se lalolagi-vasega aganuu faʻavae, ma atili ai ona tosina atili i le 'upega tafaʻilagi. Ma talu ai nei na amataina le fausiaina o se fale fou, lea o le a faʻatautaia ai le gaioiga i le lata mai.

Talaʻaga o le foafoaga

I le amataga o le seneturi lona 19, sa lolovaia Aikupito i le au gaoi, o i latou i se tulaga maoaʻe na amata ona faoa mea mai tuugamau o farao. O le maketi uliuli o se fefaʻatauaiga olaola i mea taua gaoia mai nofoaga archaeological. I lena taimi, o le auina atu i fafo o mea taua anamua e leʻi faʻatonutonuina e tulafono, o lea na faʻatau filemu ai e le au gaoi mea i fafo ma maua ai ni tupe maua maualuga mo lenei. Ina ia mafai ona toe faʻaleleia le tulaga i le 1835, na filifili ai le pulega a le atunuʻu e fausia le Matagaluega o Aikupito Aneti ma se fale teu oloa aloaia o mea taua. Ae mulimuli ane na osofaʻia faʻatasi foi e le au gaoi.

O Auguste Mariet, o se tagata poto mai Egyptologist mai Farani, sa maofa ona e oʻo lava i le pulega a le atunuu sa le mafai ona gafataulimaina le au gaoi tuugamau, ma filifili ai e faasaʻoina lenei tulaga leaga na o ia lava. I le 1859, na faauluulu ai e le saienitisi le Matagaluega o Aneti Anamua o Aikupito ma siitia lana faaputuga autu i le itulagi o Bulak o Kairo, o lo oi le itu tauagavale o le Naila. O iinei i le 1863 na faia ai le tatalaina muamua o le Falemataaga o Anamua Aikupito Art na faia. I le lumanaʻi, na finau pea Mariet i le fausiaina o se faʻalapotopotoga tele atu, lea na malilie i ai le au maualuluga a Aikupito, ae talu ai ona o faʻafitauli tau tupe na toe tolopo ai le poloketi.

I le 1881, e aunoa ma le faʻatali mo le fausiaina o se fale mataaga tele atu, na maliu ai Mariet ae suia e le isi Farani Egyptologist - Gaston Maspero. I le 1984, na faia ai se tauvaga i totonu o kamupani tusiata fale e fausia ai le fausiaina o le lumanaʻi Cairo Egypt Museum. O le manumalo na manumalo ai le tusiata mai Falani Marcel Durnon, o ia na tusia ata o le fale, na faia i le neoclassical bozar. O le fausiaina o le fale na amata i le 1898 ma tumau tonu lava lua tausaga, mulimuli ane o le tele o mea taua na amata aveina atu i le fale fou.

Ia, i le 1902, na faʻaulufaleina ai le Falemataaga a Aikupito: o le sauniga na auai ai le Pasha lava ia ma tagata o lona aiga, sui o le lotoifale a le atunuʻu ma nisi o malo mai fafo. O le faatonu sili o le fale mataaga, Gaston Maspero, sa iai foi. E maitauina na oʻo i le ogatotonu o le 20 seneturi, naʻo tagata mai fafo na avea ma ulu o le faʻalapotopotoga, ma na o le 1950 o se Aikupito na avea ma sui mo le taimi muamua.

O le mea e faʻanoanoa ai, ae i le talaaga talu ai nei o le Fale Mataaga a Aikupito i Kairo, o mataupu o le gaoia o mea taua na faʻaalia, ua faamaumauina. Ma, i le 2011, i le taimi o le fouvalega rallys i Aikupito, vandals solia faamalama, gaoia tupe mai le pusa ofisa ma ave mai le faletusi 18 tulaga ese mea taua na le mafai ona maua.

Faʻaliga mataʻaga

O le Cairo Museum of Egypt Antiquities ua salalau i luga atu o lua vaega. O le fogafale i lalo fale o le Rotunda ma le Atrium, faapea foi ma fale faafiafia o le Anamua, Ogatotonu ma New Malo. O mea taua mai le vaitaimi o Amarna o loʻo faʻaalia foi iinei. O le faʻaputuga e faʻatulagaina i le faʻasologa masani, o lea e tatau ai ona e amataina lau masani e ala i le alu faʻasolo mai le faitotoʻa. O a faʻaaliga e mafai ona vaaia i le foloa muamua o le fale mataaga?

Rotunda

Faʻatasi ai ma aitema o loʻo faʻaalia i le Rotunda, o le maʻa limima o Farao Djoser e tatau ona uaʻi faapitoa i ai, lea na faʻapipiʻiina i le tuʻugamau o le pule i le 27th senituri BC. E tele saienitisi e ioe o lana pule lea na avea ma faitotoʻa i le tulaʻi mai o le Old Kingdom. Faʻapea foi i le Rotunda e manaia le vaʻai atu i faʻatagata o Ramses II - o se tasi o farao sili Aikupito, lauiloa mo lona manuia i malo i fafo ma totonu o le malo. Nei foi o faatagata o Amenhotep - o le lauiloa tusiata ma tusiupu o le New Malo, o le na avea ma atua pe a maliu.

Atrium

I le faitotoʻa, o le Atrium faʻafeiloaʻi ia te oe i maa teuteuina, o loʻo faʻaalia ai se mea na tupu taua mo le talaʻaga o Aikupito Anamua - o le tuʻufaʻatasia o malo e lua, na faʻatupuina e le pule Menes i le 31st senituri BC. O le alu loloto i totonu o le maota, o le a e mauaina ai ni faʻamaoniga - o maʻa e i ai se foliga o le pyramidal, lea, o se tulafono, na faʻapipiʻiina i le pito i luga o Aikupito pyramids. Lenei o le a e vaʻai ai foi i le tele o sarcophagi mai le New Kingdom, i totonu o le tuʻugamau o Merneptah, lauiloa ona o lona fiainu mo le tino ola pea, tu matilatila.

Tausaga o le Malo Tuai

O le Falemataaga a Aikupito i Kairo o loʻo iai faʻamatalaga sili ona lelei ole vaitaimi ole Old Kingdom (28-21 senituri BC). I lena vaitaimi, na pule ai Farao o le aiga tupu o le 3 i le 6 i Aikupito Anamua, o e na puleaina le fausia o se malo malosi tutotonu. O lenei vaitau na iloga i le olaola o le tamaoaiga o le atunuʻu, polokiki ma tu ma aga. I totonu o fale faʻafiafia e mafai ona e vaʻai ai i le tele o faʻatagata taua o tagata taua ma auauna a le au pulega. Ae maise lava le fiailoa o faʻatusa o le papala lea na vaʻaia le laei a le farao.

O loʻo iai foʻi se faʻaaliga taua e pei o le sphinx's beard, poʻo se fasi mita e tasi le umi .. O le faʻatagata a Tsarevich Rahotep, ua vali mumu, faʻapea foʻi ma le faʻailoga lanu kulimi o lona toʻalua o Nefert, e fiafia foʻi iai. O se eseʻesega eseʻese i le lanu e masani lava i le faatufugaga o Aikupito Anamua. I se faʻaopopoga, i fale faʻafiafia o aso anamua, meaafale tupu ma le tasi-o-le-ituaiga faʻatusa o Cheops i ata puʻeina ata o loʻo faʻaalia.

Le vaitaimi ole Malo ogatotonu

Lenei, o le faʻaaliga o le Cairo Museum amata i tua i le 21-17 seneturi. BC, ina ua pule le 11th ma le 12th dynasties o farao na pule. Lenei vaitau ua iloga mai i se fou tulaʻi, ae o le faʻavaivaia o tutotonu paoa. Masalo o le autu faʻatagata o le vaega o le faʻanoanoa foliga o Mentuhotep Nebhepetra ma faʻalava lima, valivali uliuli. Lenei e mafai foi ona e suʻesuʻeina faʻatagata e sefulu o Senusret, na aumai iinei mai le tuʻugamau o le pule.

I tua o le fale tele, e manaia le vaʻai i se faʻasologa o tamaʻi faʻatusa ma le maoaʻe le ola o foliga. O le faaluaina papaʻamu foliga o le Amenemkhet III e maofa foi: ua lauiloa o ia i le fausiaina o lua pyramids mo ia lava i le taimi e tasi, o le tasi sa uliuli. Ia, i le auala i fafo e fia iloa le tilotilo i faʻatagata o lima sphinxes ma leona ulu ma foliga tagata.

Era o le Malo Fou

O le Aikupito Museum of Antiquities i Cairo o loʻo aofia uma ai le talaʻaga o le Malo Fou. Lenei vaitau aofia ai se vaitaimi vaitaimi mai le ogatotonu o le 16 seneturi i le lona lua afa o le 11th seneturi TLM. E iloga ile puleʻaga a taua taua - 18, 19 ma le 20. Ole vaitau e masani ona faʻamatalaina ole taimi ole maualuga maualuga na tupu ai Aikupito anamua.

Muamua lava, i lenei vaega, ua tosina atu le mafaufau i le faʻatagata o Hatshepsut, o se fafine-farao na mafai ona toe faʻaleleia le atunuʻu ina ua maeʻa osofaʻiga mataʻutia a le Hyksos. O le faatagata o lona stepson Thutmose III, o le na lauiloa mo le tele o ana taua, na vave ona faapipiiina. I totonu o se tasi o fale faʻafiafia o loʻo i ai le tele o sphinxes ma ulu o Hatshepsut ma lona aiga.

E tele fesoasoani e mafai ona vaaia i le vaega o le New Kingdom. O se tasi o taʻutaʻua sili ona taua o le lanu fesoasoani na aumaia mai le malumalu o Ramses II, o loʻo faʻaalia ai le pule e faʻafilemuina fili Aikupito. I le auala i fafo o le a outou maua ai se ata o le tutusa Farao, ae ua uma ona tuuina atu i foliga o se tamaititi.

Amarna vaitaimi

O se vaega tele o faʻaaliga a le falemataʻaga i Cairo ua faʻapitoa mo le vaitaimi o Amarna. O lenei taimi na faailogaina e le nofoaiga a Farao Akhenaten ma Nefertiti, lea na pa'ū i le 14-13 seneturi. TLM O le faatufugaga o lenei vaitau e iloga i le loloto faʻatofuina i auiliiliga o le olaga tumaʻoti o le pule. I se faʻaopopoga i faʻatagata masani i totonu o le hall, e mafai ona e vaʻai atu i faʻailoga o loʻo faʻaalia ai se vaaiga o le 'aiga o le taeao pe, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tile o loʻo faʻaalia mai ai le faʻateia e le pule o le pepe a lona uso. Frescoes ma cuneiform papa o loʻo faʻaalia iinei. O le tuugamau o Akhenaten e ofoofogia, lea o tioata ma auro faʻamatalaga o loʻo teuina.

Falemataaga fogafale lona lua

O le fogafale lona lua o le fale mataaga i Cairo ua faʻapitoa mo le farao Tutankhamun ma mummies. E tele potu ua tuʻu esea mo mea taua e fesoʻotaʻi faʻatatau i le soifua ma le maliu o le tama tupu, o lana nofotupu e leʻi tumau e oo lava i le 10 tausaga. O le aoina aofia 1,700 aitema, aofia ai falelauasiga aitema maua i le tuugamau o Tutankhamun. I lenei vaega e mafai ona e vaʻai atu i le nofoalii gilded, teuteuga, ato, o se moega gilded, alabaster vaʻa, amulet, seevae, lavalava ma isi tupu mea.

I luga foi o le fogafale lona lua o loʻo i ai le tele o potu o loʻo faʻaalia ai mummies o manulele ma manu, lea na aumaia i le falemataʻaga mai Aikupito eseese neivi. Seʻia oʻo i le 1981, o se tasi o maota na faʻataunuʻuina atoa i aiga tupu, ae na le fiafia tagata Aikupito i le mea moni o le lefulefu o pule na faʻaalia mo tagata uma e vaʻai i ai. O le mea lea, sa tatau ona tapunia. Peitaʻi, i aso nei ua tofu tagata uma ma avanoa mo se totogi faʻaopoopo e asiasi ai i le potu e faʻapipiʻi ai 11 mummies o farao. Ae maise lava, o toega o na taʻutaʻua taʻutaʻua o Ramses II ma Seti I o loʻo taua iinei.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Faʻamatalaga aoga

  • Tuatusi: Midan El Tahrir, Kairo, Aikupito.
  • Tatalaina itula: mai le Aso Lulu e oʻo i le Aso Faraile e matala le fale mataaga mai le 09:00 i le 17:00, i le Aso Toʻonaʻi ma le Aso Sa mai le 10:00 i le 18:00. Tapunia Aso Gafua ma le Aso Lua.
  • Totogi ulufale: pepa pasi mo tagata matutua - $ 9, pepa ulufale a tamaiti (mai le 5 i le 9 tausaga le matutua) - $ 5, e leai se totogi o tamaiti ei lalo ifo o le 4 tausaga le matutua.
  • 'Upega tafaʻilagi aloaʻia: https://egyptianmuseum.org.

O tau ile itulau e mo Mati 2020.

Fautuaga Aoga

Afai na e tosina i le faʻamatalaga ma le ata o le Cairo Museum, ma o loʻo e mafaufau e asiasi i le faʻalapotopotoga, ia e mautinoa la e te faʻalogo i fautuaga aoga o loʻo i lalo.

  1. O le Cairo Museum e iai faleʻese e leai se tau, ae o loʻo taumafai fafine faʻamama e faʻasese turisi e fai ia latou e totogi e faʻaaoga faleuila. Afai e te maua oe i sea tulaga, lagona le saoloto e musu e totogi ma na le amanaʻiaina le scammers.
  2. I le Falemataaga i Cairo, e faʻatagaina le puʻeina o ata e aunoa ma se emo. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina e faʻasa ona fana i le vaega ma Tutankhamun.
  3. E taua le iloa pe a faʻatau se tafaoga i le Cairo Museum, o lau taʻiala o le a tuʻuina atu ia te oe sina taimi e matamata ai i faʻaaliga. E tau leai sau taimi e suʻesuʻe lelei ai le aoina. O le mea lea, pe a mafai, fuafua se asiasiga tutoʻatasi i le tosinaga.
  4. E mafai ona e alu i le Falemataaga i Cairo na o oe i le metro, alu ifo i le nofoaga o Sadat. Ona pau lava lea o le mea e te manaʻo e mulimuli i faʻailoga.

Asiasiga o fale tetele o le Falemataaga i Cairo:

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Taualugaina le Aso Mafaufau a Ositaulaga mo lenei Tausaga (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com