Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Delphi: 8 mataaga o le taulaga anamua o Eleni

Pin
Send
Share
Send

Delphi (Eleni) o se nofoaga anamua na tu i luga o le malifa o le Mauga o Parnassus i sautesasae o le itulagi o Phocis. Lenei o se tasi o sili ona taua meafaitino a le atunuʻu measina measina, o aso nei ua liua i se matala-ea falemataaga. O le tele o faʻamanatuga o talafaʻasolopito na sao mai i lona teritori, o le tele o na faʻaleagaina i le tele o seneturi e mafuiʻe ma o aso nei o faʻatafunaga. E ui i lea, e faʻaosofia e Delphi le fiafia moni i tagata tafafao maimoa, e le gata i tagata e fiafia tele i tala faʻasolopito a Eleni ae faʻapea foi ma tagata e fiafia tele i talafaʻasolopito anamua.

O faʻatafunaga o Delphi o loʻo tu i le 9.5 km mai le apitaogalu o le Fagaloa o Korinito, i le maualuga o le 700 m luga o le sami. 1.5 km mai le nofoaga tuai o loʻo i ai se tamaʻi taulaga o le igoa tutusa, o lona faitau aofai e le sili atu i le 3000 tagata. O iinei e faʻalauteleina ai ituaiga uma o faletalimalo ma faleʻaiga, e alu i ai turisi pe a maeʻa tafafao i mea e fiafia i ai le atunuʻu. Ae e leʻi faʻamatalaina ia faʻailoga o le taulaga, e taua le suʻesuʻeina o lona talafaʻasolopito, faʻapea foi ma le faʻamasani ia oe i tala faʻafagogo.

Faʻasolopito faʻamatalaga. Talafatu

O le aso tonu na aliaʻe mai ai Delphi e leʻo iloa, ae o suʻesuʻega o mea mai anamua na faia i luga o la latou teritori o loʻo faʻaalia mai na amata mai le 16th senituri BC. O le nofoaga sa sili ona taua lotu: ua i ai i lena taimi le tapuaiga a se atua fafine, ua manatu o le tina o le Lalolagi atoa, olaola iinei. Ina ua mavae le 500 tausaga, o le mea na pa'ū i lalo atoa ma na o le 7-6th seneturi. TLM amata ona mauaina le tulaga o se taua taua i Eleni anamua. I le vaitaimi lea, sa i ai le malosiʻaga i aʻoaʻoga a le taulaga, sa auai i le fofoina o faʻaupufai ma faʻalelotu mataupu. E oʻo atu i le seneturi lona 5 TLM. Na liliu Delphi i le autu Eleni agaga tutotonu, le Pythian Taʻaloga amata ona faia i totonu, lea na fesoasoani e faʻaputuputu tagata o le atunuʻu ma totoina ia latou se lagona o le lotogatasi atunuʻu.

Peitai, e oʻo i le seneturi lona 4 TLM. Na amata ona leiloa e Delphi lona uiga sa i ai muamua, ae ui o lea na avea pea ma se tasi o nofoaga sili ona tele i totonu o Eleni. I le afa muamua o le seneturi lona tolu TLM. Na osofaia e le au Gaul ia Eleni ma faoa atoa le tulaga paia, e aofia ai ma lona malumalu autu. I le seneturi lona 1 TLM. O le taulaga na puʻea e Roma, ae le avea lea ma mea e taofia ai le au Eleni mai le toe faʻatuina o le malumalu i Delphi, faʻaleagaina e le Gauls, i le selau seneturi mulimuli ane. Na o le 394 na faasāina ai le faia o gaioiga a le au Eleni ona o le tupu o Roma o Theodosius I.

Tautala e uiga i le anamua aai Eleni, tasi le mafai ae le o paʻi atu i lona talafatu. E lauiloa o tagata Eleni talitonu i le i ai o nofoaga i luga o le Lalolagi ma faapitoa mana. Na latou taʻua foi Delphi. Na taua e se tasi o talatuu e faapea, o Zeus mai vaega eseese o le paneta, na lafoina aeto e lua e feiloaʻi ai, ona la kolosi lea ma tuia e le tasi le isi i nifo maʻai i luga o le Mauga o Parnassus. O le itu tonu lea na folafola o le Navel of the Earth - o le ogatotonu o le lalolagi ma se malosi faapitoa. Ma, Delphi aliali mai, lea mulimuli ane avea ma autu autu Eleni faʻapaʻaga.

O le isi talafatu tala fai mai o le taulaga na muamua ia Gaia - le atua fafine o le Lalolagi ma le tina o le lagi ma le sami, o le na mulimuli ane tuufaasolo atu i ana fanau, o se tasi o ia Apollo. I le faamamaluina o le la atua, e 5 malumalu na fausia i Delphi, ae o ni fasi vaega o na o se tasi o loo ola pea e oo mai i lenei aso.

Vaaiga

O le mauoa talaʻaga o le taulaga i aso nei ua manino vaʻaia i le autu mataʻina o Delphi i Eleni. I luga o le teritori o le mea faitino, o faʻatafunaga o ni nai fale tuai na faʻasaoina, o ni mea sili ona fiafia i ai turisi. I se faʻaopopoga, o le a manaia le vaʻai i totonu o le Archaeological Museum iinei, faʻapea foʻi ma le fiafia i laufanua matagofie o le Mauga o Parnassus. Sei o tatou mafaufau i mea taʻitasi i se auiliiliga.

Malumalu o Apolo

O le taulaga Eleni anamua o Delphi na mauaina le lauiloa leiloa mafuaʻaga ona o le vaega o le Malumalu o Apollo faasaoina iinei. O le fale na fausia i le seneturi lona 4 TLM, ma mo le 800 tausaga na avea o se tasi o maota Eleni autu anamua. E tusa ai ma le talafatu, o le atua lava la na faatonuina le fausiaina o lenei malumalu, ma o iinei na faia ai e le faifeʻau o Pythia ana valoʻaga. Tagata malaga mai i laueleele eseese o Eleni na o mai i le malumalu ma liliu atu i le perofeta mo se taʻiala. O le tosina na maua i le 1892 i taimi o eli eliina o tala eli. O aso nei ua naʻo le faʻavae male tele o pou ua le toe aoga mai le Malumalu o Apollo. O se fiafiaga tele i inei le pa o loʻo tu i lalo o le malumalu: o loʻo iai tusitusiga ma faʻamatalaga a le au faifilosofia ma le aufaipolokiki na faʻatu ia Apollo.

O toega o le taulaga o Delphi

A e vaʻai i se ata o Delphi i Eleni, o le a e maitauina le tele o faʻatafunaga ma papa taʻape solo faʻafuaseʻi na fausia muamua fale autu o le taulaga. Lenei i totonu o latou e mafai ona e vaʻaia vavaeʻese vaega o ia mea pei o:

  1. Fale Tifaga I tafatafa o le malumalu o Apolo o loʻo iai toega o le fale faʻafiafia anamua i Delphi. O le fale, mai le 6 seneturi BC, na i ai muamua 35 laina ma na mafai ona ofi atu i le 5 afe tagata. I aso nei, naʻo le faʻavae na sao mai le fale faʻafiafia.
  2. Malae taalo anamua. O leisi faʻailoga iloga lea e latalata i le fale faafiafia. O le taimi lava na avea ai le malae taʻalo ma malae taʻalo autu, lea na faʻatautaia ai taʻaloga a le Pythian, faʻafa ile tausaga. E oʻo atu i le 6 afe tagata maimoa e mafai ona asia le fale i le taimi e tasi.
  3. Malumalu o Athena. I le ata o le anamua faigata, e masani ona mafai ona e vaʻaia lenei lava tosina, lea ua leva ona avea ma ona faʻailoga. O le Malumalu o Athena i Delphi na fausia i le seneturi lona 3 TLM, e faʻaaoga ai mea eseese, e aofia ai maʻa maʻa maamora, e avane ai le maota i foliga lanu eseese. I le taimi lena, o le mea faitino o se tholos - o se lapotopoto fale, teuteuina i se colonnade o 20 koluma ma 10 semi-koluma. Lua afe tausaga talu ai, o le taualuga o le fale na faʻapaleina i faʻatagata o fafine faʻatusa ata i se siva. I aso nei, naʻo le 3 koluma, o le faʻavae ma sitepu o totoe mai ai.
  4. Tupe a le Atenai. O le faatosina na fanau i le 5th senituri BC. ma avea ma faʻailoga o le manumalo o tagata o Atenai i le taua o Salamis. O le teutupe a tagata Atenai i Delphi na faʻaaoga e teu ai faʻailoga ma mea taua, faʻatasi ai ma le tele o aitema na faʻapitoa mo Apollo. O lenei tamaʻi maamora fausaga na ola pea e oʻo mai i le aso. E oʻo mai lava i aso nei, i le fale e mafai ona e vaʻai ai i faʻamaumauga taua o loʻo faʻaalia mai i tala o le vavau a Eleni, atavali eseese ma manogi i le atua o Apolo.
  5. Fata Faitaulaga Faʻafeagai ma le Malumalu o Apollo i Delphi, e mafai ona e vaʻaia se faʻatosina sili atu ona taua - o le fatafaitaulaga autu o le malumalu. Na faia atoa i le maʻa uliuli, na ia manatuaina le matagofie muamua o le taulaga ma lona taua tele i le talafaʻasolopito Eleni.

Faʻamatalaga aoga

  • Le tuatusi: Delphi 330 54, Eleni.
  • Tatalaina itula: aso uma mai le 08:30 i le 19:00. O le tosina atu e tapunia i le taimi o aso malolo lautele.
  • Totogi ulufale: 12 € (o le tau e aofia ai foʻi le ulufale atu i le fale mataaga anamua).

Falemataaga o Togafitiga

A maeʻa ona suʻesuʻe toega o le taulaga o Delphi, e masani ona o atu turisi i le fale mataaga i le lotoifale. Lenei puʻupuʻu puʻupuʻu ma faʻalauiloa tamaoaiga oa faʻamatala mai e uiga i le faʻavaeina o anamua aganuʻu Eleni. Faʻatasi ai ma ana faʻaaliga ua na o uluaʻi ata na maua i taimi o eliina o tala eli. I le aoina oe mafai ona vaʻaia tuai auupega, toniga, teuteuga ma mea a le fale. O nisi faʻaaliga faʻamaonia le mea moni na faʻaune e Eleni nisi tu ma aga a Aikupito: faʻapitoa, o le faʻaaliga o loʻo faʻaalia ai se sphinx na faia i le faʻaEleni.

O iinei e mafai ona e vaʻai ai i le tele o faʻatagata mananaia ma faʻamafanafanaga, ma le faʻatagata o le Charioteer, lafo i apamemea i le seneturi lona 5 BC, e tatau ona uaʻi faapitoa i ai. Mo le sili atu i le 2 mileniuma na taʻoto i lalo o faʻatafunaga o se anamua faigata ma naʻo le 1896 na mauaina ai e saienitisi. E tatau ona e tuʻu ese ia le itiiti ifo i le itula e asiasi ai i le falemataʻaga. Oe mafai ona ave se leo faʻatonutonu i le Igilisi i le faʻalapotopotoga.

  • Le tuatusi: Delphi Archaeological Museum, Delphi 330 54, Eleni.
  • Tatalaina itula: aso uma mai le 08:30 i le 16:00.
  • Totogifuapauina ulufale: 12 € (o le tasi le tiketi e aofia ai le ulufale atu i le malae vaʻalele tatala).

Mauga o Parnassus

O la matou faʻamatalaga o mataʻaga a Delphi ma se ata na muta ma se tala e uiga i se mea faʻanatura na taua tele i le lalolagi anamua o Eleni. O loʻo matou talanoa e uiga ile Mauga o Parnassus, i le itu i sisifo o Delphi e tu ai. I tala faa-Eleni, na avea ma taulaʻiga o le lalolagi. Tele turisi asiasi atu i le mauga e vaʻai faʻapitoa i le tautotogo lauiloa Kastalsky, lea sa avea muamua o se vaipuna paia, lea na faia ai faʻataʻitaʻiga sauniga, mulimuli ane latou faia a latou valoʻaga.

I aso nei, o Mount Parnassus o se nofoaga taʻutaʻua lauiloa. Ma i le taumafanafana, turisi faʻatautaia sopo iinei, mulimuli i le faʻailogaina auala ala i le ana o Korikian pe oʻo atu i le tulaga maualuga - Liacura tumutumu (2547 m). Mai le tumutumu o le mauga, vaʻaiga ofoofogia vaʻaia e tatalaina atu i togaolive ma nuʻu lata ane, ma i le tau manino e mafai ona e vaʻai atu i faʻataʻatiaga o Olympus. O le tele o atumauga o se paka a le atunuʻu, lea e ola ai spruce Kalefonia. I luga o se tasi o malifa o Parnassus, i le maualuga o le 960 m luga o le sami, o loʻo i ai se tamaʻi nuʻu o Arachova, e taʻutaʻua i ana falefaigaluega i mea taulima, e mafai ai ona e faʻatauina kapeta na gaosia e tagata.

Faʻafefea ona e alu iina

Afai e te filifili e asiasi i le faʻasao o Apollo i Delphi ma isi nofoaga tuai, ona aoga lea mo oe e aʻoaʻo pe faʻafefea ona e alu i le taulaga. O le auala sili ona faigofie e oʻo atu ai i le fale e amata mai i Atenai. O Delphi e tu i le 182 km i matu sisifo o le laumua o Eleni. O aso uma, pasi pasi ole kamupani KTEL e tuʻua le nofoaga ole KTEL Bus Station Terminal B ile faʻatonuga ua tuʻuina atu.

O le vaʻavaʻai ese atu o felauaiga e mafai ona ese mai le 30 minute i le 2 itula. O le tau o le faigamalaga e 16.40 € ma o le malaga e tusa ma le 3 itula. O le taimi faʻatulagaina saʻo e mafai ona vaʻaia i luga o le upega tafailagi aloaia a le kamupani www.ktel-fokidas.gr. E faigofie ona e oʻo atu i Delphi ma se transfer muamua, ae i lenei tulaga, e te totogia a itiiti mai e 100 € mo se malaga e tasi le auala.

Manatu Moni

  1. E tusa ai ma tala faaanamua a Eleni Anamua, o le Mauga o Parnassus o se nofoaga malolo sili ona lelei mo atua Eleni anamua, ae o Apollo ma ana 9 nammphs na sili ona fiafia i ai i lea nofoaga.
  2. O le vaega o le Malumalu o Apollo i Delphi e 1440 m². I totonu, sa matua teuteuina ma faʻatagata atua, ma i fafo atu na teuteuina matagofie i 40 pou 12 m maualuga.
  3. E i ai talatuu fai mai o ana valoʻaga le faifeʻau o Pythia na aumaia musumusuga mai asu na sau mai le papa alavai latalata i le malumalu o Apollo. I taimi o eliina i Delphi i le 1892, na maua ai e saienitisi ni faaletonu loloto se lua i lalo o le maota tapuaʻi, ma o loo tumau ai pea foliga o le ethane ma le methane, lea e pei ona e silafia, i nisi o vaega, e mafai ona mafua ai le onanā.
  4. E iai le talitonuga e le gata o tagata Eleni na o ane i maota o Delphi, ae faapea foi ma pule o isi laueleele, e masani ona latou aumaia ni meaalofa taugata. O se tasi o meaalofa taua (e oʻo lava ia Herodotus o loʻo taʻua ai le mea na tupu i ana tusitusiga i le 3 seneturi mulimuli ane) o le nofoalii auro, na tauaao atu e le tupu o Frigia i le failauga. I aso nei, naʻo se tamaʻi nifo o nifo o nifo elefane, na maua i le teutupe latalata ile malumalu, toega ole nofoalii.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Fautuaga Aoga

Afai e te maofa i le ata o Delphi i Eleni, ma o loʻo e mafaufau i se malaga i lenei nofoaga tuai, faʻalogo i le lisi o fautuaga i lalo, tuʻufaʻatasia luga o faʻavae o iloiloga a turisi ua uma ona asia le 'upega tafaʻilagi.

  1. Ina ia vaʻaia vaaiga a le taulaga, e tatau ona e manumalo i aʻega tifato ma sulufaʻiga le saogalemu. O le mea lea, e sili le alu i se malaga i Delphi i ofu mafanafana ma taʻaloga seevae.
  2. I luga atu ua uma ona tatou talanoa e uiga i le malumalu o Athena, ae e tatau ona manatuaina o loʻo tu i le isi itu auala i sasaʻe mai mea taua na faʻaosofia ai le nofoaga. O le faitotoʻa i faʻatafunaga o lenei fale e matua leai se tau.
  3. E latalata i le taimi o le aoauli, o se numera tele o turisi e faaputuputu i Delphi, o lea e sili ai le vave taunuu i le taeao mo le tatalaina.
  4. Fuafua e faʻaalu ia le itiiti ifo ma le 2 itula e asiasi ai i le anamua faigata ma fale mataaga.
  5. Ia e mautinoa e aumai ma oe vai inu.
  6. E sili le asiasi i Delphi (Greece) i masina malulu, pei o Me, Iuni poʻo Oketopa. I le tumutumuga o vaitau, o le vevela ma le vevela taofiofi mafai ona faʻavaivaia soʻo se tasi mai le faia o se maimoaga taʻamilo i mea ua faaleagaina.

Vitio e uiga i le malaga i Delphi.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: NEW MUSIC VIDEO-Le Taulaga by Rachel Manuela Fomai (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com