Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Kalevaria: o le a le vaʻaiga o le mauga ia Isaraelu, le mea na faʻasatauroina ai Iesu

Pin
Send
Share
Send

O le Mauga o Kalevaria i Ierusalema o se nofoaga paia mo tagata kerisiano, o loʻo tu i fafo o le taulaga o lotu e tolu. Lenei nofoaga e fesoʻotaʻi fesoʻotaʻiga ma le tulaʻi mai o le autu lalolagi tapuaiga, ma e oʻo mai i lenei aso le faitau afe o tagata e faia malaga iinei i aso uma.

Faʻamatalaga lautele

O le Mauga o Kolokota i Isaraelu, e tusa ai ma le tala, na faasatauroina Iesu Keriso, ua avea o se tasi o nofoaga autu e lua mo tagata kerisiano (o le lona lua o le Holy Sepulcher). Muamua, o se vaega o le Gareb Hill, ae ina ua maeʻa lona faʻaleagaina ma le fuafuaina mo le fausiaina o se falesa, na avea le mauga ma vaega o le tasi malumalu faʻapitoa.

E oʻo atu i le maualuga o 11.45 mita, ma e 5 mita i luga aʻe o le foloa. Nofoaga i le itu sisifo o le atunuu, latalata i le tuaoi o Isaraelu ma Ioritana. Kalavary luga o le turisi faʻafanua o Ierusalema nofoia se nofoaga o le mamalu - sili atu i le 3 miliona tagata malaga mai i tausaga taʻitasi, oe le taofia pe a le susulu le la ia Iulai ma Aukuso, poʻo le tele laina.

Faʻasolopito faʻamatalaga

Faʻaliliu mai le gagana Eperu, o le upu "Golgota" o lona uiga o le "nofoaga o le faʻasalaga", lea i aso anamua na faia ai faʻasalaga mamafa. I lalo o le mauga o loʻo iai se lua na lafoina iai tagata na feoti i le maliu fasia ma koluse na faʻasatauroina ai i latou. O leisi faʻamatalaga o le faʻaliliuga o le upu "Golgota o le" ulupoo o Isaraelu ". Ioe, e toʻatele e talitonu o le mauga e faʻapea lava le faʻatusa. Uma le muamua ma le lua lomiga o le faʻaliliuga sili ona atagia ai le aano o lenei nofoaga.

Na maua e tagata suʻesuʻe o Isaraelu lea na suʻesuʻeina le mauga, i le seneturi lona 8 TLM. u i luga o le teritori o loʻo tu ai nei le Mauga o Kolokota, na oso aʻe le papa o Gareb, lea na galue ai maʻa. I le seneturi muamua TA, o le eria e faʻataʻamilomiloina le mauga, o loʻo tu ai, e tusa ai ma tu ma aga o na vaitaimi, i fafo atu o pa o le taulaga o Ierusalema, na lilofia i le eleele ma faʻataʻamiloina ai se togalaʻau. O le eliina o le eleele na faaalia ai foi o lenei eria ua leva ona avea ma fanua maliu atoa: o toega o le tele o tagata na maua iinei, e aofia ai le tuugamau o Iesu Keriso, o lo oi le itu i sisifo o le mauga.

I le amataga o le lona fitu senituri, i le taimi o le toe faʻafouina o le falesa, Mauga Kalavary i Ierusalema anamua sa aofia ai i totonu o le Malumalu, ma sa fausia ai se tamai malumalu, fesoʻotaʻi ma le Basilica o Martyrium. I le seneturi lona 11, na maua ai foliga vaaia faaonapo nei o Golgota: i le taimi na fausia ai le isi ekalesia, lea na tuʻufaʻatasia ai le Ekalesia o le Holy Sepulcher ma le mauga i totonu o se tasi nofoaga, na faʻaleagaina ai le Garef Hill.

I le 1009, o le pule Mosalemi o le taulaga, Caliph al-Hakim, na manao e faatamaia le nofoaga paia. Peitai, faafetai i le telegese o le malo, lenei, laki, e leʻi tupu.

E iai le talitonuga o le Sepulcher Paia na toe maua i le 325, ina ua faatonuina e le Emperor Constantine I e talepeina se malumalu faapaupau ma toe fausia se lotu fou i lona tulaga. E ui lava i le mea moni e faapea i le aluga o seneturi na toe fausia le malumalu sili atu ma le tasi, ma na o se vaega laʻititi o le malumalu na totoe, o le ata o le Mount Calvary i aso nei i le aai paia o loo viiviia lava i aso nei.

O toe suʻesuʻega i totonu o Ierusalema sa faia e le Peretania lautele ma le au suesue i mea mai anamua o Charles Gordon i le 1883. I le seneturi lona 19, o le Mauga na masani ona taʻua o le "Fanuatanu Fanuatanu". I le taimi o le toe faʻaleleia, lea na faʻataunuʻuina i le 1937, o puipui o malumalu na teuteuina i lanu mosaics ma isi teuteuga elemeni. O moligaʻo tuugalamepa na aliali mai foi, foaʻi i le taulaga e tagata lauiloa Italia Medici lagolago.

I aso nei, ua faasa ona faia ni suiga i le fausaga o falesa o Ierusalema e aunoa ma le faʻatagaina a sui taʻitasi o le 6 taʻutaʻu atu, lea e vaeluaina ai le malumalu: Greek Orthodox, Roman Katoliko, Aitiope, Armenian, Syrian ma Coptic. O le mea lea, o foliga vaaia o le malumalu i Isaraelu na suia i le tele o seneturi: o le fausaga o malumalu na sili atu ona faigata ma faigata, ae o foliga iloga na leiloa.

Kalevaria i onaponei

O aso nei Kalevaria i Isaraelu o loʻo aofia i totonu o le Malumalu o le Holy Sepulcher. Ata o Golgota i ona po nei i le taulaga o lotu e tolu Ierusalema e ofoofogia: i le itu i sasaʻe o le mauga o loo iai le tuugamau o Iesu Keriso ma le potu tanu, ma i luga aʻe o le Ekalesia o le Toetu o le Alii, lea e mafai ona oʻo i ai peʻa aʻe i luga o ala maualuluga.

Mauga Kalevaria i Isaraelu mafai ona vaevaeina i 3 vaega. Muamua o le Fata Faitaulaga i le Faasatauroga, lea na faamaeʻa ai e Iesu Keriso lana malaga i le lalolagi. I le taimi muamua, sa i ai le satauro iinei, ae o lenei ua i ai se nofoalii ma se tatala, lea e mafai ona paʻi i ai tagata talitonu uma. O le vaega lona lua o Kalevaria, le nofoaga na tutuʻi ai e fitafita Iesu i le satauro, ua taʻua o le Fata Faʻataʻu o Fao. Ma o le lona tolu o vaega, le Altar, o loʻo tu i le tumutumu o le mauga, o le "Stabat Mater". E pei o le Altar of Nails, o le meatotino a le Ekalesia Katoliko, ae e mafai e tagata Orthodox ma Porotesano ona asiasi i lenei nofoaga. Fai mai le tala, o luga lava o lea nofoaga na faʻaalia ai le Tina o le Atua ina ua faʻasatauroina Iesu Keriso. I aso nei o lenei nofoaga e sili ona lauiloa i tagata malaga: o foaʻi ma teuga eseese e aumai iinei.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Faʻamatalaga aoga:

Nofoaga (faʻamaopoopo): 31.778475, 35.229940.

Taimi asiasi: 8.00 - 17.00, fitu aso o le vaiaso.

Fautuaga Aoga

  1. Fai seevae lelei ma ofu mama. Aua neʻi galo e uiga i le laei ofu: teine ​​e tatau ona ave se pulou ma latou ma tuu i luga o se ofu.
  2. Ia mautinoa e te alu ma se fagu vai.
  3. Manatua e tatau ona e alu e leai ni seevae i luga o le faasitepu e tau atu i le Holy Sepulcher.
  4. Sauni mo se tele tele laina.
  5. Faʻatagaina faifeau e puʻeina ata o le Mauga o Kalevaria.

O le Mauga o Kalevaria i Ierusalema (Isaraelu) o se nofoaga paia mo tagata kerisiano, e tatau ona asia e tagata talitonu uma a itiiti mai e tasi i lona olaga.

Kalevaria, Ekalesia a le Tuugamau Paia i Ierusalema

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Tala o le Vavau - Samoan Documetary (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com