Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Spinalonga motu: o mea sili ona manaia na tutupu mai talaʻaga

Pin
Send
Share
Send

Spinalonga Island o se fasi fanua laʻititi e tu lava i le 200 mita mai le itu i sasaʻe o le talafatai o Kereta i Eleni. O le vaega o le mea faitino o le 0,085 km². E le nofo le motu. E faafesagai ma le fagotaga nuu o Plaka, tuaoi ma le matagofie Mirabello Bay. O aso nei, o le asiasi i Spinalonga e taʻutaʻua tele i tagata tafafao maimoa, ma o le mea muamua lava, o le mea faitino e tosina i ai manatu ma ona fausaga fausaga anamua - o se tasi 'olo silisili, lea na mafai ona ola lelei e oʻo mai i lenei aso. O le motu o loʻo iai se faʻafiafiaga talaʻaga, lea o le a manaia ma aoga e faʻamasani muamua ae le i asia le mea.

Tala puʻupuʻu

O le mea moni mataina muamua i le tala faasolopito o le motu o Spinalonga, o le mea moni, o lona amataga. O le mea moni o le amataga o le mea faitino vaega teritori o Kereta ma o se peninsula. O le taulaga anamua o Olus na tupu olaola i luga o lenei nofoaga, lea na faʻaleagaina atoa i le lona 4 seneturi ona o se mafuiʻe malosi. E oʻo mai lava i aso nei, e mafai lava ona maitauina e tagata femalagaaʻi ni papaʻe tetele i senituri, i luga o papa o le sami. O lona iʻuga, o elemene na vavaeʻeseina le penisula mai Kereta ma le faga faga.

Seia oʻo i le 9 senituri, o Kereta na i ai i tagata Eleni, ae i le 824 na puʻeina e tagata Arapi, ae ui i lea, e leʻi fuafuaina e pule umi ia te ia. Ua maeʻa nei i le seneturi lona 10, na faʻatoilaloina e le Byzantines le motu, lea na faʻamanatuina ai le manumalo i le au faatupu vevesi a Arapi na latou fausiaina le Ekalesia a St. Phocas, lea e mafai ona vaaia pea i Kereta. I le seneturi lona 13, o le pule i luga o le motu na pasi atu i le crusaders, oe na mulimuli ane faatau atu nei teritori i le Venetian Republic.

I le 1526, na filifili ai le Venetians e suia Spinalonga mai se peninsula, vavae ese mai le laueleele tele i se faga vaiti, i se atoa motu. Ma luga o le tulaga o faʻatafunaga na totoe mai Olus, na fausia ai e tagata Italia se 'olo malosi, o le autu autu o le puipuia o le taulaga o Elounda mai osofaʻiga faomea masani. Ua lauiloa mai le tala faasolopito o le Venetians pulea Crete seia 1669, ina ua ulufale le Emepaea Ottoman i le malae ma faoa le motu. Peitai, na mafai e le au Italia ona taofi Spinalonga faafetai i puipui malolosi o le 'olo, lea na iu lava ina paʻu i lalo o le osofaiga a le au Turks i le 1715.

Mo le toeititi lua seneturi, na pule ai le Emepaea o Ottoman i Kereta ma le motu o Spinalonga. O se suiga iloga i le talafaasolo na otooto mai i le 1898, ina ua faia e tagata o Kereta le tetee faasaga i le au Take i le po o le taua a Greco-Turki mo le tutoatasi o Eleni. Ae na tumau pea Spinalonga i lima o tagata Ottoman, o e na sulufaʻi i totonu o puipui o le 'olo. Ona amata loa lea ona aoina e tagata Eleni tagata mamaʻi lepela mai itu uma o le atunuʻu ma ave i latou i le 'olo. I le fefefe ina neʻi aafia i se faamaʻi, na tuua ai e le au Take le motu, e aunoa ma le toe mafaufau faalua.

Ma, mai le amataga o le 20 seneturi, o se matua eseʻese tala, tumu i faʻalavelave, amata ona tupu i totonu o puipui o le 'olo, lea na faamamaluina Spinalonga o le motu o le malaia. Na matou filifili e taʻu atu ia te oe nisi mea e uiga i lenei vaitaimi i se isi parakalafa.

Motu lepela

O le lepela (poʻo lepela) o se faʻamaʻi pipisi masani na muamua afaina ai Europa i le ogatotonu o tausaga. E leai se togafiti mo le maʻi i lena taimi, ma na pau lava le auala e taofi ai le pepesi o le siama o le faaesea o tagata mamaʻi. Mo nei mafuaʻaga, na faia ai ni nofoaga faʻapitoa, i se mamao ese mai 'aʻai e mafai, taʻua o lepela kolone. I le 1903, na filifilia ai e tagata Eleni le 'olo i le motu o Spinalonga o se falemaʻi mo lepela. I le maeʻa ai o le 10 tausaga, e le gata o tagata mamaʻi mai Eleni, ae sa faapena foi ona auina mai ii mai atunuu o Europa, mo togafitiga.

O Spinalonga, ua avea ma motu o lepela, na te leʻi folafolaina tagata mamaʻi e toe faʻamaloloina. O pulega a Eleni e leʻi lava le latou vaai i le atinaʻeina o le falemaʻi, o lea na aliali mai ai ona tagata i se tulaga pagatia aʻo faatalitali i le oti. Ae o lenei tala e iai foʻi lona pupula, o lona igoa Remundakis. O se tamaititi aʻoga na aafia i le lepela, na taunuu i le motu i le 1936 ma, faafetai i lona loto ma lona faatuatua i lona lava malosi, na matua suia ai le olaga i le nofoaga o lepela. O le faʻatosinaina o mafaufau o faʻalapotopotoga eseese i le falemaʻi, na mafai e le aliʻi talavou ona faʻavae ma atiaʻe atinaʻe tetele a le faʻalapotopotoga. O le eletise na aliali mai luga o le motu, o se fale mataaga ma se fale tifaga, o se cafe ma se tagata laulu na tatalaina, o agafesootai ma faafiafia na amataina. Ma, i le aluga o taimi, na toe foʻi ai tagata mamaʻi i o latou tofo mo le ola ma le faʻatuatua i le toe faʻaleleia.

I le ogatotonu o le seneturi lona 20, na mafai ai e saienitisi ona saili se fofo mo le lepela, ma e oo atu i le 1957, ua tuua Spinalonga e ana tagata mamaʻi mulimuli. O i latou sa i ai i le tulaga le mafai ona togafitia o le faʻamaʻi na tofia i falemaʻi eseese i le atunuʻu. O le iʻuga lea o leisi laʻasaga i le tala faʻasolopito o le motu o Spinalonga i Kereta. Ina ua maeʻa lena, o se fasi fanua na tumau lona le aoga mo le luasefulu tausaga. Ma na o le faaiuga o le seneturi lona 20, na amata lemu lava ona tosina mai manatu o turisi.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Spinalonga nei

O le matuitui o le asiasi atu i le motu o Spinalonga i Eleni na aliae ina ua maeʻa le lolomiga o le tusi "The Island" (2005) - o le ata a le tusitala Peretania o Victoria Hislop. Ina ua tuanaʻi le 5 tausaga, sa pueina loa se ata e faʻavae i luga o le tusi, ma na o le mea na faʻaosofia ai le fiafia o tagata femalagaaʻi i lea nofoaga. O aso nei o Spinalonga o se tagata taʻutaʻua tele i Kereta, e masani ona asia mo le manuia o le savali faataamilo i le 'olo o anamua.

E mafai ona e alu i le motu na o oe i luga o le vaʻa pe o se vaega o se vaega o tagata tafafao. E sili le amata o lau masani ma le tosina mai le Archaeological Museum, tu i le agavale o le uafu. O le 'olo e faʻafeiloaʻia tagata asiasi mai i ni solofanua faʻafuaseʻi, faʻafanua ma falesa. I le faʻaopopoga i faʻatafunaga o se fale tuai, o turisi o le a mafai ona talisapaia le ofoofogia manatu mai le pito i luga tulaga o le fale. E manaia le fealualuaʻi i le motu i se liʻo, ma mataʻitu lemu ona laufanua faʻanatura. Ma tagata faimalaga oe na masani ia latou lava ma le tala faʻasolopito o Spinalonga muamua o le a mafai ona toe mafaufau faimalaga i tua i le tele o tausaga ma lagona le pogisa ua tuanaʻi o le eria.

A maeʻa ona iloa le motu, e maua uma e tagata le avanoa e nofo ai i totonu o se cafe i le lotoifale e le mamao mai le uafu. O le faleʻaiga o loʻo tuʻuina atu i ai agaifanua masani a Cretan ma salati, aano o manu ma isi meaʻai mama. I le itu i saute sisifo o Spinalonga o loʻo iai se matafaga matagofie, mai i le mea e manaia ai le faʻafiafiaina o ata o le talafatai i sasaʻe o Kereta.

  • Galue itula: Aso Gafua ma le Aso Lua mai le 09:00 i le 17:00, mai le Aso Lulu i le Aso Sa mai le 08:00 i le 19:00.
  • Asiasi tau: 8 €.

Faʻafefea ona alu i le motu

E mafai ona e oʻo atu i Spinalonga i Kereta i le vaʻa mai i itu eseese e tolu. O le vave ma le taugofie auala e o ai i le motu e mai le lata ane nuu o Plaka. Felauaiga e alu i le faatosina i 15 minute uma. O le tau o le malaga taamilo e 10 €. Ole taimi ole malaga e le sili atu ile 5-7 minute.

E mafai foi ona e alu i le motu mai le taulaga o Elounda. I le taumafanafana, vaʻa tamoe 30 minute uma. O le tiketi e toe foʻi ile tau e 20 €. O le malaga e tusa ma le 20 minute, e faʻatagaina ai oe ona fiafia i laufanua sami i lou atoatoa. E i ai le leai se paka paka i Elounda uafu, ae e masani ona tumu, o le tele o tagata tuʻua a latou taʻavale i le totogi paka mo 2 €.

E mafai foi ona e alu i le mea i le vaʻa mai le taulaga o Agios Nikolaos. I le maualuga vaitau, felauaiga tuua uma itula. O le ae totogiina le 24 € mo se malaga taʻamilo. O le faigamalaga e oʻo atu i le 25 minute.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Fautuaga Aoga

A e faimalaga i le motu o Spinalonga i Eleni, ia mautinoa ia utagia le fautuaga mai tagata faimalaga ua uma ona asia le 'upega tafaʻilagi. I le maeʻa ai ona suʻesuʻeina o iloiloga a turisi, na matou maitauina ai le sili ona aoga i totonu ia latou:

  1. Fai seevae afeleti lelei e asiasi ai i le mea ua tosina i ai, e oʻo lava i le vevela. I totonu o le 'olo, o le tele o maʻa e oʻo mai i lalo o vae, o seevae tosotoso poʻo seevae e matua le talafeagai lava mo malaga.
  2. E tatau ona manatuaina o luga o le motu o le tau e masani ona sili atu le vevela nai lo le talafatai o Kereta. I le taimi e tasi, e leai se mea e lafi ai mai le la. O le mea lea, e taua le popole e uiga i le sunscreen, tioata, ma ulu i le taimi muamua. E sili le ave o se pulou poʻo se sikafu, aua e agi tele i Spinalonga, ma o pulou lautele-lautele e mafua ai le faʻalavelave.
  3. Ia mautinoa ia faʻaputu i luga o vai fagu.
  4. O le auala sili ona taugofie o le asiasi lea ia oe lava. O le tau o tafaoga mai ofisa femalagaaʻi mai le 40 i le 60 €. I le taimi lava e tasi, o le lelei o le faʻavasegaina o asiasiga e masani ona matitiva. Ina ia manaia lau savaliga savali, ia e masani i le talafaʻasolopito o le mea faitino muamua.
  5. Afai e te fuafua e suʻesuʻe maeʻaeʻe le motu o Spinalonga, suʻesuʻe uma tulimanu o le 'olo ma tu i se cafe i le lotoifale, matou te fautuaina oe e tuu ese ia le itiiti ifo ma le 3 itula mo le malaga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Spinalonga, Crete. Leper island, GREECE (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com