Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Hagia Sophia: o le maoaʻe talafaʻasolopito o se fale mataaga i Istanbul

Pin
Send
Share
Send

O le Hagia Sophia o se tasi o faʻamanatuaga iloga o le talafaʻasolopito na mafai ona tatali seʻia oʻo i le 21st seneturi ma i le taimi lava e tasi e leiloa lona muamua mamalu ma le malosi, lea e faigata ona faʻamatalaina. O le taimi na avea ai le malumalu tele i Byzantium, mulimuli ane liua e avea ma mosque i Istanbul. Lenei o se tasi o nai laʻasaga i le lalolagi, e oʻo ia Iulai 2020, e lua lotu felavasaʻi i le taimi e tasi - isalama ma le faʻa-Kerisiano.

O le falesa e masani ona taʻua o le valu ofoofogia o le lalolagi, ma, ioe, aso nei o se tasi o sili ona asia nofoaga i le taulaga. O le maʻa faʻamanatu e taua tele lona talaʻaga, o lea na aofia ai i le lisi o measina a le UNESCO. Na faʻafefea ona tupu i totonu o le tasi faʻavaomalo Kerisimasi mosaics nonofo faʻatasi ma tusitusiga Arapi? Le tala ofoofogia o le Hagia Sophia Mosque (muamua o le Cathedral) i Istanbul o le a taʻu mai ia i tatou e uiga i lenei.

Tala puʻupuʻu

E le i mafai vave ona fausiaina le malualii o le fale o St. Sophia ma faʻaauauina i le taimi. O uluaʻi ekalesia e lua, na fausia i luga o le tulaga o le nofoaga faʻaonapo nei, na tutu mo na o ni nai tausaga, ma o fale uma e lua na faʻatamaʻiaina e le tetele o afi. O le falesa lona tolu na amata toe fausia i le seneturi lona 6 i le taimi o le nofoaiga a le emepasa o Byzantine Justinian I. Sili atu i le 10 afe tagata na aafia i le fausiaina o le fausaga, lea na mafai ai ona fausia se malumalu o se maoae fua i le na o le lima tausaga. O le Hagia Sophia i Constantinople mo le atoa le meleniuma na avea pea ma autu ekalesia Kerisiano i le Byzantine Emepaea.

I le 1453, na osofaʻi ai e Sultan Mehmed le Manumalo le laumua o Byzantium ma faʻatoʻilaloina, ae na te leʻi faʻaumatia le falesa tele. O le Ottoman pule na matua maofa i le matagofie ma le fua o le basilica na ia filifili ai e faaliliuina i se mosque. Ma, o minarets na faʻaopopoina i le taimi muamua ekalesia, na toe faʻaigoa ia Aya Sofya ma mo le 500 tausaga na avea ma taulaga sili i le taulaga i le Ottomans. E mataʻina foi, mulimuli ane, na avea e le au tusiata a Ottoman le Hagia Sophia o se faʻataʻitaʻiga i le taimi na faʻatuina ai ituaiga lauiloa o Isalama e pei o Suleymaniye ma le Blue Mosque i Istanbul. Mo se faʻamatalaga auiliili o le vaega mulimuli, vaʻai lenei itulau.

Ina ua maeʻa le vaeluaina o le Ottoman Empire ma le oʻo mai i le paoa o Ataturk, amata galuega i le toe faʻaleleia o Christian mosaics ma frescoes i Hagia Sophia, ma i le 1934 na tuʻuina atu i ai le tulaga o se falemataaga ma se faʻamanatuga o Byzantine fausaga, lea na avea ma faʻailoga o le nonofo faʻatasi o ni lotu tetele se lua. I le luasefulu tausaga ua tuanaʻi, o le tele o faʻalapotopotoga tutoʻatasi i Turkey o loʻo feagai ma faʻafitauli tau measina faʻasolopito na latou failaina se tagi e toe faʻafoʻi le tulaga o le mosque i le fale mataaga. Seʻia oʻo ia Iulai 2020, sa faʻasa ona taofiofia sauniga a Mosalemi i totonu o pa o le faʻafitauli, ma e toatele tagata talitonu na vaʻaia i lenei faʻaiuga le solia o le saolotoga o lotu.

O le iʻuga, ia Iulai 10, 2020, na filifili ai le pulega i le ono faia o tatalo mo Mosalemi. I le aso lava lea, ina ua maeʻa le faʻaiʻuga a le Peresetene Turki o Erdogan, na avea aloaia ai Aya Sophia ma faletapuai.
Faitau foi: Suleymaniye Mosque o se lauiloa lauiloa Isalama i Istanbul.

Tusiata fale ma teuteuga i totonu

O le Hagia Sophia Mosque (Cathedral) i Turkey o se sikuea faʻatulagaina o foliga masani ma ni neves e tolu, i le itu i sisifo o loʻo i ai itu e lua. O le umi o le malumalu e 100 mita, o le lautele e 69.5 mita, o le maualuga o le ana o le 55.6 mita, ma o lona lautele e 31 mita. O le mea autu mo le fausiaina o le fale o maamora, ae na faʻaaoga foʻi maama kelei ma oneone oneone. I luma o le faʻafoliga o Hagia Sophia, o loʻo i ai se lotoa ma se vaipuna i le ogatotonu. Ma le iva faitotoʻa taʻitaʻi atu i le falemataaga lava ia: i aso tuai, na o le taupulega lava ia na mafai ona faʻaaogaina le totonugalemu.

Tusa lava poʻo le a le malualii o le falesa mai fafo, o mea moni lava galuega o le tusiata fale o loʻo i totonu o ona totonu teuteuga. O le fale basilica e aofia ai potu e lua (luga ma lalo), faia i maamora, faʻapitoa aumaia i Istanbul mai Roma. O le pito i lalo e teuteuina i pou e 104, ma le pito i luga - 64. E toetoe lava a le mafai ona suʻe se tulaga i le falesa e le teuteuina. O totonu e iai le tele o frescoes, mosaics, siliva ma auro ufiufi, terracotta ma nifo elefane. E i ai le talafatu na muai fuafuaina e Justinian e teuteuina le teuteuga o le malumalu atoa i auro, ae na faʻateʻia o ia e le au taulaitu, ma latou valoʻia taimi o tagata aisi ma emeperoa matapeʻapeʻa o le a le tuua se faʻailoga o sea matagofie fale.

O le taua taua i le falesa o Byzantine mosaics ma frescoes. Na latou faasaoina lelei, tele ona o le mea moni o le Ottomans oe na o mai i Constantinople na na latou faapipiiina ata faaKerisiano, ma taofia ai lo latou faatafunaga. Faatasi ai ma foliga vaaia o le au Turki i le laumua, o le totonu o le malumalu na faaopoopoina i ai le mihrab (o le Muslim foliga o se fata faitaulaga), o le sultan's box ma se marble minbar (o se pulelaa i le mosque). E faʻapea foi tu ma aga masani a le au kerisiano faʻamama na tuʻua totonu, lea na suia e moli moli mai moli faʻamalama.

I le uluaʻi lomiga, Aya Sofya i Istanbul na faʻamalamalamaina e 214 faʻamalama, ae i le aluga o taimi, talu ai ona o isi fale i le maota tapuaʻi, na o le 181 o latou na totoe. I le aotelega, e 361 faitotoʻa i le falesa, selau o ia e aofia ai ma faʻailoga eseese. Fai mai le tala, o taimi uma lava e faitau ai latou, e iai lava faitotoʻa fou e leʻi vaʻaia muamua. I lalo o le eleele vaega o le fale, o auala i lalo o le eleele na maua, lolovaia i le eleele eleele. I se tasi o suʻesuʻega o ia ana, na maua ai e saienitisi se auala faalilolilo e tau atu mai le falesa i le isi nofoaga iloga o Istanbul - Topkapi Palace. O mea teuteu ma tino o tagata na maua foʻi ii.

O le teuteuina o le falemataaga e matua mauoa e toetoe lava a le mafai ona faʻamatalaina puʻupuʻu, ma leai se ata e tasi o le Hagia Sophia i Istanbul e mafai ona faʻailoa mai le alofa tunoa, ea ma le malosi o loʻo iai i lenei nofoaga. O le mea lea, ia e mautinoa e te asia lenei faʻapitoa iloga faʻamanatu ma vaʻaia mo oe lava lona silisili ese.

Faʻafefea ona e alu iina

O le Hagia Sophia o loʻo tu i le Sultanahmet Square, i le taulaga tuai o le taulaga o Istanbul e taʻua o Fatih. O le mamao mai Ataturk Malae vaalele i le tosinaga o 20 km. Afai e te fuafua e asiasi i le malumalu i le taimi lava e taunuʻu ai i le taulaga, ona mafai lea ona e oʻo i le nofoaga i le taxi poʻo ala o femalagaaiga lautele, o loʻo fai ma sui o le metro ma le taʻavale afi.

E mafai ona e alu saʻo i le metro mai le malae vaʻalele, mulimuli i faʻailoga talafeagai. Oe manaʻomia le alu i le laina M1 ma alu ese i le Zeytinburnu nofoaga. O le pasese o le a avea ma 2.6 tl. A maeʻa ona alu i fafo o le nofoaafi, e tatau ona e savali laititi atu i se kilomita i le itu i sasaʻe i le auala o Seyit Nizam, o loʻo tu ai le nofoaafi o le laina T 1 Kabataş - Bağcılar (tau i le malaga 1.95 tl). E tatau ona e alu i le nofoaga o le Sultanahmet, ma e naʻo le 300 mita o le a e maua ai oe i le falesa tele.

Afai o le a e alu i le malumalu e le mai le malae vaʻalele, ae mai se isi itu i le taulaga, ona o lenei tulaga e te manaʻomia foi ona e alu i luga o le laina nofoaafi T 1 ma alu i lalo i le taofi Sultanahmet.

I luga o se tusi: O fea le itumalo o Istanbul e sili atu mo se turisi ona nofo mo ni nai aso.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Faʻamatalaga aoga

  • Tuatusi tonu: Sultanahmet Meydanı, Fatih, stanstan, Türkiye.
  • Totogi ulufale: leai se totogi.
  • O le tatalo faʻasologa mafai ona maua i luga o le 'upega tafaʻilagi: namazvakitleri.diyanet.gov.tr.

Fautuaga Aoga

Afai o loʻo e fuafuaina e asiasi i Hagia Sophia i Istanbul, ia e mautinoa e te uaʻi atu i fautuaga a turisi ua uma ona asiasi mai iinei. O matou foʻi, ua matou suʻesuʻe i iloiloga o tagata femalagaaʻi, ua matou tuʻufaʻatasia a matou pito sili ona aoga fesoasoani.

  1. E sili le alu i le mea e tosina i ai le 08: 00-08: 30 i le taeao. Ina ua maeʻa le 09:00, e umi lava laina i le falesa, ma o loʻo tu i fafo, aemaise i le maualuga o le vaitau o le taumafanafana, e fai lava si vaivai.
  2. Afai, i se faʻaopopoga ia Hagia Sophia, ua e fuafuaina e te asia isi faʻailoga iloga o Istanbul ma le ulufale ulufale, ona matou fautuaina lea oe e faʻatau se faʻapitoa fale mataaga e aoga naʻo totonu o le taulaga tele. O lona tau e 125 tl. O lenei pasi o le a le gata e sefe ai lau tupe, ae o le a aloese ai foʻi i laina uumi i le taimi o lau siaki.
  3. Aveese ou seevae aʻo leʻi laa i luga kapeta.
  4. Aloese mai le asiasi i le faletapuai i le taimi o tatalo (5 taimi i le aso), aemaise i le aoauli i Aso Faraile.
  5. E faʻatagaina tamaʻitaʻi e ulufale i totonu o Hagia Sophia ua naʻo pulou ulu. E mafai ona nono fua mai i le faitotoʻa.
  6. E mafai ona puʻeina se ata o le teuteuga totonu ole fale, ae le tatau ona puʻeina ata o e o loʻo tatalo.
  7. Ia mautinoa e sau ma sau vai. E fai lava si vevela i Istanbul i masina o le taumafanafana, o lona uiga e le mafai ona e faia e aunoa ma se suavai. E mafai ona faʻatau vai ile teritori o le falesa tele, ae e tele taimi e tau ai.
  8. Tagata tafafao maimoa na asia le falemataaga fautuaina le tuʻuina atu o le sili atu ma le lua itula mo se maimoaga a Hagia Sophia.
  9. Matou te fautua atu e te faʻaaogaina se taʻiala e faia ai lau asiasiga i le falesa i le atoatoa pe a mafai. E mafai ona e mauaina se taʻiala e tautala i le gagana Lusia i le faitotoʻa e ulufale ai. E tofu i latou ma a latou lava tau, ae i Turkey e mafai ona masani ona fefaʻasoaaʻi.
  10. Afai e te le manaʻo e faʻaalu tupe i luga o se taʻiala, ona faʻatau lea o se faʻalogo leo, ma afai e le fetaui lenei filifiliga ia te oe, ona e alu lea ae e leʻi asiasi i le falesa tele, maimoa se ata faʻapitoa e uiga ia Hagia Sophia mai le National Geographic.
  11. O nisi tagata faimalaga fautua e aua le asiasi i le malumalu i le afiafi, aua, e tusa ai ma latou, e naʻo le ao e mafai ona e vaʻaia atoa ai auiliiliga o totonu.

Galuega Faatino

Hagia Sophia e le masalomia o se tatau-vaʻaia tosina i Istanbul. Ma le faʻaaogaina o faʻamatalaga ma fautuaga mai la matou tusitusiga, e mafai ona e faʻatulagaina se malaga atoatoa ma maua se mea sili mai le fale mataaga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Hagia Sophia, Istanbul, Turkey (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com