Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Lausanne - o se pisinisi pisinisi ma aganuu nofoaga o Suiselani

Pin
Send
Share
Send

Lausanne (Suiselani), o le taulaga lona fa lona tele i le atunuʻu ma le nofoaga faʻatonu o le canton o Vaud, o loʻo tu i le 66 km mai Geneva.

E oʻo mai i le 2013, 138,600 tagata na nonofo i Lausanne, o le 40% o tagata na malaga mai. I tulaga o gagana, 79% o tagata o Lausanne o loʻo nonofo i le gagana Farani, ma le 4% e tautatala i le gagana Siamani ma Italia.

O mea taua a Lausanne

Lausanne, tu i le itu i matu o le Vaituloto o Geneva, e fiafia i ai e le gata i le matagofie alpine natura, ae faʻapea foi i le tele o vaʻaiga, e le gata i lea, atoa eseese. Ma o le a le mea e vaʻai ai i Lausanne?

Palud Square i le taulaga tutotonu o le taulaga (Place de la Palud)

Palu Square, o loʻo tu i le ogatotonu o Lausanne, e sili ona talafeagai o le sili ona matagofie ma felanulanuaʻi faʻasolopito iloga o le taulaga. O lenei nofoaga o loʻo i ai le le mafaitaulia numera o maota matagofie ma faʻavae mata, o se vaipuna matagofie ma le faʻatagata o le atua fafine o le faʻamasinoga i le ogatotonu, tele sili lelei faleʻaiga ma faleʻaiga, i taimi uma o le tele o motu o tagata ma tele auala auala musika.

I le Palu Square o loʻo iai se faʻailoga iloga mo Lausanne - o le Town Hall o Lausanne. O le foloa muamua o le fale e faʻataʻamilomiloina e se faʻataʻamilosaga faʻaofuofu i autafa o le faataamilosaga, ma i le faitotoʻa o loʻo iai ni faʻatagata se lua e faʻatusa ai le faʻamasinoga. O nei faatagata - Faʻatonuina ma Faʻasalaina le Faʻamasinoga - o loʻo valiina i lanu e matua pupula lava e le mafai ona le amanaʻiaina. Lenei o le fausiaina o le Town Hall ua nofoia e le Maota o Faʻamasinoga ma le Aai Fono.

Escaliers du Marche sitepu

Mai le Place de la Palud, o loʻo i ai se tulaga ese, faʻasao mai aso anamua, ufiufi sitepu ma sitepu laupapa - o le Escaliers du Marche, o lona uiga "Market Staircase". I le kuata tuai matagofie, o lenei sitepu e alu atu i luga i le Rue Viret, lea e faʻataʻamilomilo solo i le tumutumu o le maupuepue.

E tatau ona e savali laʻititi, ma i le tumutumu o le maupuepue o le ai ai le Cathedral Square, o loʻo iai leisi mataʻaga uiga ese o Lausanne - Notre Dame Cathedral.

Falesa i Lausanne

I Suiselani uma, ae le naʻo Lausanne, o le Lausanne Cathedral o Notre Dame e taʻua o le fale sili ona matagofie i le faiga a le Gothic.

E le gata o Notre Dame e tu i le tumutumu o le maupuepue, ae e iai foʻi ona olo maualuluga e 2, o se tasi e mafai ona aʻea. O le faasitepu faasitepu o le sili atu 200 sitepu ma leai handrails e le faigofie, ae o le iuga e aoga. O le potu e vaʻai ai, le mea e faʻatagaina ai oe e nofo mo le 15 minute, o loʻo ofaina ai se vaaiga matagofie i le taulaga atoa ma nofoaga lata ane.

Talu mai le 1405, na faia ai le leoleoga po mai le olo vaʻaia o le Lausanne Cathedral, siaki pe i ai se afi i le taulaga. I le taimi nei, o lenei tu masani ua maua ai le amio o se ituaiga o sauniga: i aso uma, mai le 22:00 i le 02:00, o le leoleo o loʻo tiute i le 'olo e alaga le taimi saʻo i itula uma. Ma i le afiafi o le Tausaga Fou aso malolo, Tesema 31, o se faʻatinoga ma malamalama, leo ma asu aafiaga ua faʻatulagaina luga o le 'olo - i fafo foliga uma e pei o le' olo ua lofia i le afi.

Ua tatala le Notre Dame i Lausanne:

  • mai ia Aperila ia Setema - i aso o le vaiaso mai le 08:00 i le 18:30, ma le Aso Sa mai le 14:00 i le 19:00;
  • mai ia Oketopa i le Mati - i aso o le vaiaso mai le 7:30 i le 18:00, ma le Aso Sa mai le 14:00 i le 17:30.

I le taimi o loʻo faʻagasolo ai sauniga, e le faʻatagaina turisi ona ulufale i le falesa.

O le ulufale e leai se tau, ae o le aʻe i le 'olo, e tatau ona e totogia se faʻatusa aofaʻi.

Esplanade de Montbenon vaʻaiga vaʻai

O loʻo iai foʻi le isi nofoaga faʻataʻitaʻiga e faʻafesagai tonu lava ma le Falesa, i luga o le Allée Ernest Ansermet. O se aʻeaʻe maualuga lava e tau atu ai i lenei faatosinaga, ae o le vaaiga i le Old Town ma le Vaituloto o Geneva e tatalaina mai iina e matua aoga lava taumafaiga. I se faʻaopopoga, o nofoa faʻamafanafana ua faʻapipiʻiina iinei - e mafai ona e nofo i luga ma malolo, ma faʻafetaia le matagofie o laufanua ma puʻeina ata tetele o le taulaga o Lausanne.

Ushi embankment

Ouchy embankment o le sili ona matagofie nofoaga i Lausanne. E matagofie mea uma iinei: o se vaituloto na ufitia i se puao lanumoana, o se uafu, vaʻa matagofie, gogo gogolo. O lenei nofoaga savali e le gata o se nofoaga e fiafia iai tagata tafafao ma tagata tafafao, ae o se itu lauiloa o Lausanne.

O iinei o loʻo tu ai le faʻailoga iloga - le Ushi maota. O lona talafaʻasolopito na amata i tua i le 1177, ina ua faʻatonu e le epikopo le poloaʻiga, na amata ona fausia se olo. Ae naʻo le 'olo na fau, lea na oʻo mai i o tatou taimi.

I le faaiuga o le seneturi lona 19, na tuuina atu ai e pulega a Suiselani se ola fou i lenei faailo - o se faletalimalo faaonapo nei Chateau dʻOuchy na fausia faataamilo i le olo. O le 4 * Chateau dʻOuchy e 50 potu, o le tau o le ola i le aso e amata mai i le 300 i le 800 francs.

Falemataaga o le Olimipeka i Lausanne

Ushi Embankment tuʻufaʻatasia i totonu o le Vateatea o le Paka Faʻafiafiaga, o loʻo tu ai le Fale Mataaga o le Olimipeka. O nei mataaga e sili ona taua e le gata mo Lausanne, ae mo Suiselani atoa.

O le fale mataaga na tatalaina i le 1933. O faʻaaliga na faʻaalia i totonu o le a fiafia tele i ai latou e fiafia i taʻaloga - a leai, e le tatau ona e alu iai. Lenei e mafai ona e aʻoaʻoina tele e uiga i le talaʻaga o le Olimepeka i le vaʻai i le aoina o faʻailoga mai 'eseʻese' au taʻaloga ma masini a latou tagata auai, ata ma ata tifaga pepa, sulu ma taʻaloga masini. O le fale mataaga o loʻo faʻaalia ai pupuni faʻaalia ai sauniga amata ma faʻaiʻuga o taʻaloga, o taimi sili ona fiafia o le tauvaga.

I le fogafale pito i luga o le fale mataaga, o loʻo i ai se tamaʻi faleʻaiga Tom Cafe ma se lautele tatala e faʻasaga i le atoa o Lausanne. O meaʻai i totonu o le faleʻaiga e matua suamalie lava, i le ao e iai le buffet, e ui lava e mafai ona latou kukaina e oka. E sili le faʻasao o se laulau pe a uma ona ulufale i le falemataʻaga, ma pe a maeʻa le asiasiga - fai se 'aiga lelei ma savali i le Olimipeka Park.

O le paka e foliga manaia, o loʻo i ai le tele o faʻatagata tuʻufaʻatasia mo taʻaloga eseʻese ma tagata atamamai faʻaalia. Savalivali faataamilo i le paka e sili ona manaia, e le gata i lea, iinei e te maua ai aulelei ma matua le masani ai ata i le manatuaina o le taulaga o Lausanne.

  • O le Fale Mataaga o le Olimepeka e tatala i aso uma mai le 9:00 i le 18:00, ma mai ia Oketopa e oo ia Aperila, Aso Gafua o se aso malolo.
  • Mo tamaiti i lalo o le 9 tausaga le matutua, o le ulufale e leai se tau, o le tamaititi tiketi tau CHF 7 ma le matutua tiketi tau CHF 14.

Fale Mataaga-aoina Art-Brut

O se mea manaia tosina e le gata i Lausanne, ae i Suiselani atoa o le Museum de lʻArt Brut fale mataʻaga, tu i le ala Bergieres 11.

O fale o le fa fogafale fale o loʻo faʻaalia ai atavali ma faʻatagata na faia e tagata mamaʻi i falemaʻi o le mafaufau, pagota, tagata feololo, o tagata ia ua amanaʻia e le malo ma sosaiete.

Taʻitasi galuega e tutasi ma iloga - o se manaia, ofoofogia, lilo ma le mafaamatalaina faʻaalia o se tutusa lalolagi.

O nei galuega tulaga ese na aoina e le tusiata Farani o Jean Dubuffet, o ia na faʻaigoaina le ituaiga o faatufugaga - art brut, o lona uiga o le "rough art". I le 1971, Dubuffet foai lana aoina i Lausanne, lea na faʻaosofia ai le taʻitaʻi o le taulaga e fausia se falemataaga.

E ova atu ma le 4,000 galuega o loʻo faʻaalia nei i le Art Brut, ma o galuega taʻitasi ose eseʻesega tosina. Tele o nei faʻaaliga e tusa ma le selau afe tala.

  • O le fale mataaga e matala i aso uma, seʻi vagana le Aso Gafua, mai le 11:00 i le 18:00.
  • O le tau atoa o le tau e 10 CHF, o le paʻu tau e 5, ma tamaiti e leʻi atoa le 16 tausaga ma e le faigaluega e mafai ona asiasi fua i le fale mataaga.

Rolex Aʻoaʻo Nofoaga EPFL

O le Rolex Training Center, o se meatotino a Suiselani, na tatalaina i Lausanne i le taumalulu, Fepuari 22, 2010. O le fale, o loʻo i ai se vaʻaiga faʻa onapo nei - o ona foliga e tali tutusa ma le galu tetele o loʻo tamoʻe atu i le Vaituloto o Geneva - e foliga soʻosoʻotauʻi ma le talaaga o laufanua laufanua.

O le nofoaga autu mo aʻoaʻoga o loʻo iai se potu tele o fonotaga, fale suʻesuʻe, faletusi faʻasalalau faʻasalalau ma le 500,000 voluma.

O le Rolex Learning Center e avanoa mo tagata asiasi uma (tamaiti aʻoga ma tagata lautele) leai se totogi ma faʻagaioia i le fitu aso i le vaiaso. E tumutumu le nofoaga tutotonu i taimi o suʻega a iunivesite, ae e filemu lava i isi taimi.

Olo o le Sauvabelin

I fafo atu o le taulaga, 200 mita mai le Vaituloto Sauvabelin, i le ogatotonu o se paka, o loʻo i ai se manaia sili atu Sauvabelin Tower. Ina ia e agaʻi i le nofoaga lea i Lausanne, e tatau ona e alu i le pasi numera 16 ma alu i le fale taofi o Lac de Sauvabelin, ona toe savali lea i le isi 5 minute.

O le Sauvabelin laupapa 'olo o se tamaʻi tosina - na fausia i le 2003. I totonu o lenei 35-mita fausaga, o loʻo i ai se faʻasitepu faʻasolosolo o 302 sitepu e tau atu i se vaʻa vaʻaia, o lona 8 mita le lautele.

Mai lenei 'upega tafaʻilagi e mafai ona e faʻafiafiaina le lautele o laufanua, o le ata lautele o Lausanne, Lake Geneva, o le ufitia i le kiona Alps. Ma, ioe, ave ata matagofie o se faʻamanatuga o lau malaga i Suiselani ma Lausanne.

  • O le faitotoʻa i le Sauvabelin Tower e leai se totogi,
  • Tatala: Aso Sa ma Aso Toonai mai le 5:45 am i le 9:00 pm

Savali i luga o le vaituloto i luga o se vaʻa vaʻa Suiselani

O se faigamalaga i luga o se vaʻa vaʻa o le a tuua ai se le galo aafiaga! Muamua, o le savaliga i luga o le Vaituloto o Geneva. Lona lua, o le vaʻa tuai o le vaʻa lava e sili ona manaia, manaia, matagofie - o se moni tosina! Lona tolu, i le taimi o le faigamalaga, o le sili ona matagofie nofoaga i Suiselani tatala i luga o le mata: tele lelei-teuteuina tovine i luga o le talafatai tafafā, vateatea mama fanua, tamoʻe i fasi auala o nofoaafi.

O le mea taua o le lelei o le tau, ona sili atu lea ona manaia le aau.

E tele auala i luga o le vaʻa vaʻa mai Lausanne, mo se faʻataʻitaʻiga, i le foafoaga ma le faʻafiafiaga Montreux, Chignon, Evian.

Tau mo mea e nonofo ai ma meaʻai

Suiselani e leʻo se taugofie atunuʻu, o meaʻai e sili ona taugata i Europa, lavalava e faʻatusatusa pe fai si taugata tele nai lo isi atunuʻu o Europa. O le iloa le mea e tu ai Lausanne, aua le faʻamoemoe e maualalo tau i lenei aʻai.

Nofoaga i Lausanne i le aso o le a tau i le averesi o le aofai o loʻo mulimuli mai:

  • fale talimalo 1 * ma le 2 * - 55 ma le 110 Swiss francs, faʻasologa,
  • faletalimalo lelei 3 * ma le 4 * - 120 ma le 170 francs,
  • faletalimalo taugofie ma faleoloa - 330.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Meaai paleni

Faleʻaiga i Suiselani 'aʻai e sili ona taugata i le konetineta o Europa.

  • I se faleoloa aʻoga taugofie mo se taumafataga vevela e tatau ona e totogia mai le 13 CHF, e tutusa le tau o se meaʻai i McDonald's ma isi meaʻai vave faapena.
  • I faleʻaiga taugofie, o se taumafataga vevela o le a tau 20-25 CHF.
  • Faleʻaiga mo tagata tafafao ma le averesi o tupe maua ofo taumafataga mama mo 10-15 CHF, ma vevela mo 30-40 CHF, mo se 'aiga aoauli mo lua o tolu vasega e te manaʻomia e totogi ai le 100 CHF.
  • O loʻo iai foʻi taumafataga o pisinisi i Lausanne - o faleʻaiga mo oe lava i le upega tafailagi o le Restaurant Manora, COOP, Migros o loʻo ofaina le tau maualalo.
  • Mo 18 francs, e mafai ona e faʻatauina se mea mo se vave meaai mama i le supamaketi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le apu, o se taaiga, o se sukalati, se fagu sua.

I le auala, i Suitiselani, fesoasoani o loʻo aofia faʻatulafonoina i le pili, o lea e le mafai ona tuʻuina atu ia latou i tagata faʻatalitali, avetaʻavale laʻupasese, laulu. Vagana ua latou "maofa" moni i la latou tautua.

Savalivali i Lausanne

O le taulaga o Lausanne o loʻo tu i luga o se tifato tifato o le auvai o le Vaituloto o Geneva ma o loʻo iai se laufanua maupuepue - ona o lenei, e sili ai le fealuaʻi solo ile ogatotonu ile vae. Ae o mea uma lava o loʻo faʻatulaga lelei i femalagaaʻiga lautele i totonu o le taulaga: o se faigofie pasi network, o le metro faʻagaioia mai le 5:00 i le 00:30.

Lalo o eleele

Metro i Lausanne o se masani felauaiga, lea e seasea lava mo Suiselani. O Lausanne e 2 laina laina (M1 ma M2), lea e kolosi i le nofoaafi, i le ogatotonu o Flon o le nofoaga o feutanaʻiga a Lausanne Flon.

O le lanumoana laina o le M1 metro tamoʻe masani i luga o le lalolagi ma foliga sili atu e pei o se maualuga-saoasaoa tarama. Mai Lausanne Flon e alu i sisifo i le taulaga o Renenes.

O le laina mūmū fou M2, e faʻataʻamilomiloina i lalo o le eleele, ma o le pito sili lea ona puʻupuʻu laina laina metro i luga o le paneta - ua uma ona avea ma faʻailoga iloga i Lausanne. O le laina M2 e faʻafesoʻotaʻi le itu i matu o le taulaga o Epalinges, faʻatasi ai ma nofoaga o Les Croisettes ma Ouchy i le talafatai o le Vaituloto o Geneva, ma faia ai ni taofi i le taulaga ma pasi atu i nofoaga autu o nofoaafi.

Pasi

O pasi i Lausanne e saoasaoa, mafanafana ma teu mama. Latou fausia se fai si mafiafia o felauaiga taulaga taulaga: taofi o loʻo tu na o le lua selau mita mai le tasi ma le isi.

Lausanne tiketi

O le taulaga o felauaiga i le lautele o le taulaga e faatau atu i masini tiketi faapitoa i nofoaga uma e tu ai. E mafai ona e totogiina i tupe Suiselani, ma i ni masini e mafai ai foʻi ona e faʻaaogaina credit card (debit). O le tau o le tiketi e fuafua fuafua i le mamao, ma e fuafuaina e sone.

O se tiketi se tasi mo femalagaaiga i luga o soʻo se felauaiga lautele, aoga mo le tasi itula, tau tusa ma le 3.6 francs. E faʻatagaina femalagaaʻiga i totonu o se vaega faʻapitoa e aunoa ma le faʻatapulaʻaina o numera o fesoʻotaʻiga.

Carte journalière - o le aso atoa (faʻamaonia seʻia oʻo i le 5:00 i le aso e sosoʻo ai) - sili atu ona taugata nai lo le 2 nofofua tiketi, ae laititi ifo i le 3. Afai o se tafaoga ua fuafuaina, ma e tatau ona sili atu ma le 2 malaga faataamilo i Lausanne, ona aoga loa lea e faʻatau se pasi mo le aso atoa.

O le Lausanne Transport Card o le oe lava malaga pepa mo Lausanne e faʻatagaina ai oe e malaga i soʻo se felauaiga lautele (2nd vasega) i sone 11, 12, 15, 16, 18 ma le 19 e aunoa ma le totogiina. O sea card i Suiselani e tuʻuina atu i tagata talimalo talimalo i le taimi na latou nonofo ai i le faletalimalo i le aso o le tuʻufaʻatasiga e aofia ai.

Taxi

Taxi Services o le sili ona tele taxi operator i Lausanne. E mafai ona e okaina se taʻavale e fealuaʻi solo i le taulaga i luga o le upega tafaʻilagi poʻo le telefoni 0844814814, pe e te aveina i se fale faʻapitoa - e toʻa 46 i latou i Lausanne.

O le tau o le ulufale atu o le 6.2 francs, ma le isi 3 i le 3.8 o le a manaʻomia e totogi mo kilomita taʻitasi (tau e faʻamoemoeina pe a faia le malaga ma luga o le nofoaga o femalagaaiga). A aveina ato ma fagafao, e manaʻomia se tau faʻaopopo o le 1 franc. Totogi mafai ona faia i tinoitupe pe i credit card.

Faʻafefea ona e alu i Lausanne mai Geneva

O le malae vaʻalele faʻava-o-malo e latalata i Lausanne o loʻo tu i le taulaga Farani o Geneva. O vaalele mai isi taulaga eseese o Europa ua taunuu i le malae vaalele i Suiselani, ma e mai iinei e sili ona talafeagai ma faigofie ai ona malaga i Lausanne.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

I le nofoaafi

E sili atu talafeagai e malaga mai Geneva i Lausanne i le nofoaafi. O le auala nofoaafi o lo oi tu tonu i le malae vaalele, 40-50 mita i le agavale o le faitotoa mai le taunuu malaga. Mai ii, o nofoaʻoga e tuʻu ese mai le 5:10 i le 00:24 i Lausanne, e i ai vaʻalele i le 03 (poʻo le 10), 21, 33 ma le 51 minute i itula uma - o ni malaga tuʻusaʻo ia, ma afai e iai ni fesiitaiga, e sili atu la ona toʻatele. O le faigamalaga e 40-50 minute. Afai e te faʻatau se tiketi i le ofisa pepa o le nofoaga, o lona uiga o le 22 - 27 francs, ae afai e te faʻatauina muamua i luga o le 'upega tafaʻilagi o Swiss Railway, o le a tau laititi.

I le taavale

Lausanne e sopoia e le A1 feterale auala fesoʻotaʻi le 'aʻai ma Geneva, ma o loʻo iai foʻi le auala A9. O lona uiga e mafai foi ona e faʻaaogaina se taʻavale mo se malaga - o le malaga e tusa ma le itula le umi. E mafai foi ona e alu i se taxi i Lausanne mai Geneva, e tusa ma le 200 Swiss francs le tau.

I luga o se vaʻa fagota

Lausanne e mafai foi ona oʻo iai vaʻa i le isi itu o Geneva. Faʻavae i luga o le aofai taofi o iai - ma o la latou numera e eseʻese mo vaʻalele eseese ma aso o le vaiaso - o le faigamalaga i vaʻa e tusa ma le itula ma le afa E taunuʻu le vaʻa i le nofoaga autu o Ushi, e tu i le ogatotonu o le taulaga - e faigofie ona o i faletalimalo mai iinei.

O tau ile itulau e mo Mati 2018.

Manatu Moni

  1. Lausanne o le lauiloa lalolagi Olimipeka laumua, aua o le taulaga lea o Suiselani o le autu ofisa o le Faavaomalo Komiti Faavaomalo ma le tele o sui ofisa o faavaomalo taʻaloga federations o loʻo i ai.
  2. E fa vaitafe e tafe i totonu o le taulaga teritori: Riele, Vuasher, Louv ma Flon. E manaia a o le lua mulimuli ua natia atoa i lalo eleele.
  3. Tele o tagata Lausanne e feoaʻi solo i le taulaga i uila. I le auala, mai ia Aperila ia Oketopa, e mafai ona e lisiina se uila iinei mo maua fua mo se taimi mai 7:30 i le 21:30.Ina ia faia lenei mea, oe manaʻomia le tuʻuina mai o faʻamaumauga ID ma tuʻu se puipuiga malu o 29 francs. Ae afai e toe faʻafoʻi le uila nai lo le vaitaimi atofaina, e tatau lava ona e totogia mo aso fou taʻitasi. I lalo o nei aiaiga, o uila e sapalai mai i Lausanne Roule i le vaega o Flon. I le auala, e matua talafeagai mo malaga i le tele o mea manaia a Lausanne.
  4. O le CGN, o le vaʻa autu lea i le Vaituloto o Geneva, e faʻatautaia e le gata o vaʻalele tumaʻoti, ae faʻapea foʻi vaalele ma polokalame faʻafiafia faʻapitoa. E masani ona talimalo Lausanne i tafaoga maimoa, taumafataga o jazz, folau folau ma isi tulaga faapena.
  5. Lausanne (Suiselani) lauiloa mo le mea moni o ia uiga e pei o Victor Hugo, George Byron, Wolfgang Mozart, Thomas Eliot, Igor Stravinsky faaaluina se taimi umi o latou olaga iinei.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: MAD Club Lausanne is THE Club #17 (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com