Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Tele aso malolo malo i Nouei

Pin
Send
Share
Send

Aso Malolo i Nouei o se lelei taimi e malaga. E masani lava ona faʻasolosolo malie ma toʻafilemu "tumutumu o Europa" ona suia atoa foliga vaaia i le Eseta ia Aperila. Aiga ia Tesema, fiafia ia Me ma faʻaleaganuʻu ia Fepuari - filifili le sili ona manaia vaitaimi mo oe ma mauaina lenei itu i matu setete mai se fou itu. I lenei tusitusiga, o le a matou taʻuina atu ai ia te oe e uiga i aso malolo a le atunuʻu i Nouei, pe o tatou atunuʻu e tutusa a latou tu ma aisea Me 17 e sili ona talisapaia iinei. Ua e sauni e te alu i le fiafiaga lagona?

Nouei le tulaga ese tausamiga ma tu ma aga

Sami tagata aso

O le aso mumu muamua i le kalena a Norwegian o le Sami Day, lea e faʻamanatuina i tausaga taʻitasi i le 6 Fepuari. O lenei aso malolo faʻavaomalo ua faʻapitoa mo tagata Scandinavian, o le toʻatele o tagata o loʻo fai ma sui o Nouei - e ova atu ma le 40 afe tagata e nonofo iinei mai le aofaʻi e 64,000 Sami i le lalolagi atoa.

Lopari (o le igoa lona lua o le Sami) o se Finnish-Ugric tagata moni o Matu Europa. Talu mai le 1917, i Nouei, Suetena ma Finelani, i le ono o Fepuari, o le fuʻa lanumoana lanumoana o tagata tulimanu fananau ma faifaiva ua siitiaina i luga o le taulaga o le taulaga, o le vii o le lototetele leoleo leoleo "Sámi soga lávllaat" o loo taina i luga o leitio uma, ma autu lesona o loʻo faia i aʻoga aʻoga ma faleaʻoga.

O le nofoaga sili ona lelei e faʻamanatu ai le Sami People's Day o Karashok, o le taulaga i matu o Nouei ma le laumua o le Lapps, poʻo le Tromsø, o le nofoaga o tuuga faʻataʻavalevale a le rene. I le taimi nei, o faʻataʻitaʻiga faʻatauga e faia i le tele o taulaga, e mafai ai ona faʻatau reindeer ma tofo i le fualaʻau a le atunuʻu Sami.

Manaia! E ui lava i le mea moni e itiiti ifo ma le 1 pasene o le sili atu i le 5 miliona tagata o Nouei o Lapps, i lenei aso malolo tele aiga talimalo tausamiga ma auai i le atunuʻu Sami faʻafiafiaga.

Po o fafine

O le Me 8 e le gata o le Manumalo i le osofaʻiga a le au Nasi, ae o le Po o Tamaʻitaʻi - o se aso malolo e faʻamanatuina i totonu o Nouei. Ua uma mai le igoa oe mafai ona malamalama o le "malie" i le faʻamanatuina o le matagofie afa o tagata ola ua tofia i le pogisa. Aisea le po tonu ma o le a le uiga o lenei aso malolo?

O le mea moni o lena i Nouei, e ui i le maualuga o tulaga o le olaga, e masani lava ona feagai fafine ma le faʻafitauli o le solia o aia tatau ma itupa tutusa. I le taua faasaga i maualalo totogi, o le tele o toʻotoʻo kalapu ma le vave salalau o le talitane, teine ​​faʻaaoga i sili agamalu auala - pepa, kelu ma seleulu. Talu mai le 2006, o Me 8 uma lava, o faʻasalalauga o tamaʻitaʻi sili na aliali mai i luga o puipui o fale o Nouei, o le toʻatele o latou ua na o ni tinā ma tina matutua, ae le naʻo solo solo, Palemia, saienitisi poʻo le au polokiki.

Afai e te manaʻo e auai pe vaʻai pe faʻapefea ona faʻamaonia le taua o tiute a fafine i totonu o le sosaiete a Norwegian, sau iinei ia Me i taulaga o Bergen ma Oslo. E ono mafai i tausaga o lumanaʻi ona salalau le aso malolo i le atunuʻu atoa.

Aso Faʻavae

O le taunuʻu atu i le itu i matu o Europa, e tatau ona e iloa le tali i le fesili taua - o le a le aso malolo e faʻamanatuina i Nouei ia Me 17. Faavae Aso o le sili ona taua faʻamanatuina, faaaloalo e tagata i le lotoifale tagata nonofo mo le sili atu 200 tausaga.

I le Me 17, 1814 Nouei na faamuta ona i ai o se itumalo ma avea ma saoloto ma tutoatasi setete. I le faʻamanatuina o lenei mea na tupu, o tagatanuʻu o augatupulaga uma e o atu i auala i laʻei o le atunuʻu, vali o latou foliga i lanu o le fuʻa, faʻatulagaina solo o faʻafiafiaga, usuina pese faʻaleaganuʻu ma savali i totonu o se sauniga mamalu i auala autu o taulaga.

Fautuaga! E sili mo tagata ese le faʻamanatuina o Me 17 i Oslo, aua o i tonu e iloa uma ai tagata ole aiga tupu.

Aso o Sagato Hans

O se aso malolo taua o le taumafanafana, lea e faʻamanatuina i Nouei ia Iuni 23-24, o le Aso o St. Hans poʻo le Slavic Ivan Kupala. E le eseʻese lava tu ma agaifanua a Scandinavian ma matou - ile aso nei, poʻo le po, e potopoto solo tagata o vaitausaga eseese ile afi, usu pese a tagata, oso i luga ole afi, faʻalauiloa wicker wreaths ma faatino sauniga. E masani ona le momoe Norwegians i le po o Iuni 23-24, talu ai o le ala i lenei vaitaimi o lona uiga o le faʻamalosia o le malosi ma le soifua manuia mo le tausaga a sau.

Aso Fjord

Fjord Day o se isi aso malolo fiafia lea e tutusa ma Me 17, ma e faʻamanatuina i atunuʻu uma o Scandinavian. Talu mai 1991, i le 12-14 Iulai, fonotaga o le siʻosiʻomaga, ata vali, saoloto malaga i fjords, konaseti ma ata tifaga faia i Nouei, Suetena ma Tenimaka.

O le fjord o se sami faga ma ona matafaga maʻa, ma o Nouei e maua ai le sili ona matagofie ma loloto o latou. O le faʻamanatuga autu e faia i Sogn og Fjordane, Rugalann, Bergen.

Aso o Sagato Matini

O le aso malolo mulimuli mulimuli a o lumanaʻi le Kerisimasi - Novema 11, e faʻamanatuina ma le aiga ile laulau tele. Lenei o le mulimuli faʻamanatuina i luma o se umi anapogi, o lea i lenei taimi tagata malaga e matua laki laki mo suamalie ipu o atunuʻu taumafataga. A paʻu le po i Nouei, e savavali tamaiti i itulagi uma i auala ma moli uila e pepese i pese a tagata. I nisi taulaga, mo se faʻataʻitaʻiga, Oslo, Bergen ma Trondheim, o konaseti laiti ua faʻatulagaina mo se tau totogi.

Mea moni manaia! E tusa ai ma le tau i le St. Martin's Day i Nouei, o valoʻaga e faia mo le masina a sau - afai e timu i luga o le auala i se aso malolo, o le a le tuʻu seʻia oʻo i le Tausaga Fou.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Isi aso malolo taua i le atunuʻu

E ui lava i le mamao tele i le va o le va o Soviet avanoa ma Nouei, e tele a tatou mea e tutusa ai, e aofia ai ma aso malolo autu. I aso lava e tasi pei o matou, o tagata o Scandinavia faʻamanatu:

  • Tausaga Fou - Ianuari 1;
  • Shrovetide - 7 vaiaso a o lumanai le Eseta;
  • E faʻamanatuina le Eseta ia Aperila mo aso e 2 - i le Aso Sa ma le Aso Gafua;
  • Leipa Aso - Me 1;
  • Le Tolutasi Aso - 50 aso talu le Eseta.

O loʻo matou matauina se tu masani i le Kerisimasi, ae talu ai o Nouei e sili ona Porotesano, latou te faʻamanatuina ia Tesema 25th.

Faʻamanatuina o aso malolo i Nouei o se lelei auala e oso i totonu o le siosiomaga ma tu masani a le atunuu. Ae ia manatua o le tele o faleoloa ma faleoloa o loʻo tapunia i faaiuga o le atunuʻu.

Vitio: 12 mea fiafia e uiga i Nouei.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Aua le Faavaivai by Lance Tauala u0026 Liua Tauala lyrics video (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com