Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

12 volenitia sili ona maualuga ma faʻamalosia i le lalolagi

Pin
Send
Share
Send

E le masalomia, o maugamu ola i le lalolagi o se tasi o sili ona matagofie ma matagofie ma i le taimi lava e tasi taufaʻafefe natura mataʻutia. O nei laufanua faʻafanua sa faia se sao taua i le fausiaina o le Lalolagi. Afe o tausaga talu ai sa i ai le tele numera o latou uma i luga o le paneta.

I aso nei, e toʻaitiiti lava ni volcanoe o loʻo ola pea. O nisi o latou fefefe, fiafia, ma i le taimi e tasi faʻaleagaina atoa nofoaga. Seʻi o tatou vaʻai poʻo fea o loʻo tu ai ni volcanoe ola taʻutaʻua.

Llullaillaco

O le stratovolcano masani (e i ai le faʻaputuga, foliga faʻapipiʻi) 6739 m maualuga.E tu i le tuaoi o Chile ma Atenitina.

O sea igoa laʻitiiti e mafai ona faʻamatalaina i auala eseese:

  • "Vai e le mafai ona maua e ui ina umi le sailiga";
  • "Filemu palapala e avea faigata."

I le itu o le setete o Chile, i lalo o le maugamu, o loʻo i ai le National Park ma le igoa tutusa - Llullaillaco, o lona uiga o le siʻosiʻomaga o le mauga e matua matagofie. I le taimi o le aʻe i le tumutumu, tagata tafafao maimoa feiloai asini, tele ituaiga o manulele ma guanacos nonofo i tulaga masani.

E lua auala e aʻe i le lua:

  • matu - 4.6 km le umi, o le auala e talafeagai mo le avetaʻavale;
  • saute - umi 5 km.

Afai o le a e sopo, ave ni seevae faʻapitoa ma se toʻi aisa faʻatasi ma oe, aua o loʻo i ai ni vaega kiona i luga o le auala.

Mea moni manaia! I le taimi muamua na alu aʻe ai i le 1952, na maua ai se Inca teuina i luga o le mauga, ma i le 1999 mummies o se teine ​​ma se tama na maua latalata i le lua. E tusa ai ma saienitisi, na avea i latou ma tagata aʻafia i sauniga.

O faʻataʻamilosaga sili ona malosi na faʻamauina faʻatolu - ile 1854 ma le 1866. O le pa mulimuli o se maugamu ola na tupu i le 1877.

San Pedro

O le 6145 mita maualuga o loʻo tu i le Andes Mountains, i matu o Chile latalata i Bolivia i Sisifo Cordillera. O le tumutumu o le maugamu na alu aʻe i luga aʻe o le vai e sili ona umi i Chile - Loa.

San Pedro o se tasi o volcanoes sili ona maualuga gaioiga. Mo le taimi muamua, na mafai ona latou aʻea le aʻai i le 1903. O aso nei o se mataʻina uiga ese i Chile, lea e tosina mai ai le faitau afe o turisi mai itu eseese o le lalolagi. I le senituri XX, na faʻamanatu e le maugamu ia te ia lava taimi e 7, o le taimi mulimuli lea i le 1960. Mo le sili atu ma le afa seneturi, San Pedro e foliga mai o se pupula pupuna e mafai ona pa i soo se taimi. I le pito i lalo o loʻo iai faʻailoga e lapataʻi mai ai, o le aʻe i le lua e naʻo le ufimata e puipuia ai mai mea oona.

Manaia:

  • San Pedro o se tasi o nai volcano tetele o loʻo tumau pea le ola e oʻo mai i lenei aso. Tele o tagata tinoeese ua manatu ua leai.
  • O le tuaoi o San Pedro o le maugamu o San Pablo. O loʻo tu i sasaʻe ma o lona maualuga e 6150 m. O mauga e lua e fesoʻotaʻi e se nofoa maualuga.
  • Na taʻuina e tagata Chile le tele o tala faʻasolopito e fesoʻotaʻi ma le maugamu o San Pedro, talu ai o galu taʻitasi i taimi ua tuanaʻi sa manatu i ai o se faʻailoga faʻalelagi ma sa i ai se uiga faʻafuaseʻi.
  • Mo suli o tagata faimalaga mai Sepania ma tagata o le atunuʻu, o le maugamu o se faʻavae o tupe maua faifai pea ma tele.

El Misti

Faʻatasi ai ma volcanoes ola uma i le lalolagi i luga o le faʻafanua, o lenei tasi e talafeagai ona manatu o le sili ona matagofie. O lona tumutumu o nisi taimi e toulu ai le kiona. O le mauga e tu latalata i le taulaga o Arequipa, o lona maualuga e 5822 mita. E iloga le maugamu mo le mea moni o loʻo i lona tumutumu o loʻo i ai lua lua ma diamita o le latalata 1 km ma 550 m.

E i ai ni maupuʻu faʻafomaʻi faʻapitoa i luga o malifa. Na latou aliali mai o se taunuuga o matagi faifai pea i le va o El Misti ma le Mauga o Cerro Takune, na latou faaloaloa atu mo le 20 km.

O le muamua gaioiga gaioiga a le maugamu na faamauina i le taimi o le malaga atu o Europa i Latina Amerika. O le sili ona malosi, faʻaleagaina faʻalavelave na tupu i le 1438. I le seneturi XX, o le maugamu i ni nai taimi na faʻaalia ai le eseese o tikeri o gaioiga.

  • I le 1948, mo le afa tausaga;
  • i le 1959;
  • i le 1985, na vaʻaia ai le gaosiga o le ausa.

O saienitisi mai Peru na faia se faʻaiʻuga i ni nai tausaga talu ai, o le gaioiga o gaioiga a le maugamu o loʻo faʻasolosolo lava ona faʻateleina. O lenei mea e tau atu i mafuʻe, lea e le masani ai le eria. Mafaufau o El Misti o loʻo tu i tafatafa o se tele nofoaga i Peru, o lenei faia ai o se sili atu lamatia gaioiga galue.

Popocatepetl

Nofoaga i Mekisiko, o le tulaga maualuga ausia 5500 m luga maualuga sami. Ole tumutumuga mauga maualuga lona lua lea ile teritori ole setete.

Na talitonu tagata Aztec o le tapuaʻia o se maugamu e maua ai le timu, o lea na latou aumaia ai pea taulaga iinei.

Popocatepetl e mataʻutia aua o le tele o taulaga ua fausia faataamilo ia:

  • o laumua o setete o Puebla ma Tlaxcal;
  • o 'aʻai o Mekisiko Aai ma Cholula.

O taʻua e saienitisi, o le maugamu na pa ma sili atu ma le tolu sefulu taimi i lona talaaga. O le pa mulimuli na faamauina ia Me 2013. I le taimi o le faʻalavelave, sa tapunia le malae vaʻalele i Puebla ma auala sa ufitia i le lefulefu. E ui i le mataʻutia o loʻo natia, e faitau afe tagata tafafao maimoa mai itu uma ole lalolagi e omai i le maugamu i tausaga uma e faʻataua le vaaiga, faʻalogo ile tala ma fiafia ile tele o le mauga.

Mauga o Sangay

Sangay o se tasi o le sefulu volcanoes ola, o le sili ona mamana i le lalolagi. O le mauga e tu i Amerika i Saute, o lona maualuga e 5230 mita. I le faʻaliliuga, o le igoa o le maugamu o lona uiga "taufaʻafefe" ma o lenei atoa atagia mai ai lana amio - pa e masani ona pa mai iinei, ma o nisi taimi o maʻa mamafa 1 tone pa'ū mai le lagi. I le tumutumu o le mauga, ufiufi i le kiona faavavau, o loʻo i ai tolu crater ma le lautele o le 50 i le 100 mita.

O le tausaga o le maugamu e tusa ma le 14 afe tausaga, sa matua toaga lava le sauai i tausaga ua tuanaʻi. O se tasi o gaioiga sili ona faʻaleagaina na faʻamaumau i le 2006, o le pa na sili atu ma le tausaga.

O le muamua alu aʻe na toeititi atoa le 1 masina, o aso nei turisi femalagaaʻi ma le mafanafana, i taʻavale, tagata manumalo i le vaega mulimuli o le auala i miula. E tele aso e alu ai le faigamalaga. I se tulaga lautele, o le faigamalaga e iloiloina e fai lava si faigata, o lea e toʻaitiiti e filifili e aʻea i le lua. Tagata tafafao maimoa na manumalo i le mauga manogi le manogi faifai pea o le teio ma ua siomia e le asu. O se taui, o se ofoofogia laufanua tatalaina mai luga.

O le maugamu o loʻo siʻomia e le Sangay National Park, o loʻo aofia ai le sili atu i le 500 hectares. I le 1992, UNESCO aofia ai le paka i le lisi o nofoaga o le a lamatia. Peitai, i le 2005 le mea faitino na aveʻesea mai le lisi.

Mea moni manaia! O le paka e aofia ai le lua volcanoes sili ona maualuga i Ecuador - Sangay, Tungurahua ma El Altar.

Faitau foi: O fea e alu i Europa i le ogatotonu o le tautotogo?

Klyuchevskaya Sopka

O le maugamu e sili ona maualuga i le teritori o le konetineta o Eurasia - 4750 mita, ma o lona tausaga e sili atu i le 7 afe tausaga. Klyuchevskaya Sopka o loʻo tu i le ogatotonu o Kamchatka, e tele isi maugamu lata ane. O le maualuga o le sauʻai ua faʻateleina i le maeʻa ai o le pa o le pa. E ova atu i le 80 vaitafe itu i luga o le malifa, o lea e tele vaitafe e fai i le taimi o le pa.

O le maugamu o se tasi o sili ona ola i le lalolagi ma folafolaina ia lava masani, tusa ma le tasi i 3-5 tausaga. O gaioiga uma e umi ni masina. O le mea muamua na tupu i le 1737. Ile taimi ole 2016, e 55 taimi na ola ai le maugamu.

O le ogaoga mala na faamauina i le 1938, o lona umi e 13 masina. O se iʻuga o le faʻalavelave mataʻutia, na fausia ai se māvae 5 km le umi. I le 1945, o le pa na sosoʻo mai ma le toulu o le papa. Ma i le 1974, o gaioiga gaioiga a Klyuchevskaya Sopka na mafua ai le pa o le glacier.

I le vaitaimi o le pa mai o le 1984-1987, na amata ai se tumutumu fou, ma na siitia le paʻu o lefulefu e 15 km. I le 2002, na atili ai ona ola le maugamu, o le sili ona tele gaioiga na faʻamaumauina i le 2005 ma le 2009. I le 2010, o le maualuga o le mauga sili atu 5 km. I le tautotogo o le 2016, mo ni nai vaiaso, na toe tulaʻi mai foʻi le pa, faʻatasi ai ma mafuʻe, tafe o le lava ma le faʻateʻaina o lefulefu i le maualuga e 11 km.

Mauna loa

O le pa mai o lenei maugamu tele e mafai ona maitauina mai soʻo se mea i Hawaii. O Mauna Loa o loʻo tu i totonu o le atu atumotu na faia e galuega a maugamu. O lona maualuga e 4169 mita. Faʻaaliga - o le lua e le faʻataʻamilomilo, o lea la o le mamao mai le tasi itu i le isi eseese i totonu o 3-5 km. Ua taʻua e tagata o le motu le mauga, Long.

I luga o se tusi! Tele taiala i luga o le motu aumai turisi i le mauga mu o Mauna Kea. E fai lava si maualuga atu nai lo Mauna Loa, ae le pei o le mea mulimuli, ua uma ona mou atu. O lea la, ia e mautinoa e siaki poʻo fea le maugamu e te fia vaʻai i ai.

Age Mauna Loa 700 afe tausaga, o le 300 afe na i lalo o le vai. O gaioiga gaioiga a le maugamu na amata ona faamauina i le na o le afa muamua o le 19 seneturi. I lenei taimi, na ia faʻamanatu ia te ia lava sili atu i le 30 taimi. I malae taʻitasi, e atili ai ona lapoʻa le lapoʻa.

O faalavelave sili ona matautia na tutupu i le 1926 ma le 1950. O le maugamu na faatamaʻia ai le tele o nuu ma le taulaga. Ma o le pa mai i le 1935, na pei o le ata o le ata lauiloa a le Soviet "The Crew". O le gaioiga mulimuli na faʻamaumauina i le 1984, mo le 3 vaiaso lava na sasaa mai i fafo o le lua. I le 2013, sa i ai le tele o mafuʻe, lea e faʻailoa mai ai atonu e le o toe mamao ona faʻaalia lea e le maugamu le mea na te mafaia.

E mafai ona matou faʻapea o saienitisi e sili ona fiafia ia Mauna Loa. Faʻailoa e seismologists, o le maugamu (o se tasi o nai toʻaitiiti i le lalolagi) o le a pa pea mo le isi miliona tausaga.

Oe o le a fiafia i: O fea e faʻamanatuina ai le Tausaga Fou i le sami - 12 nofoaga matagofie.

Cameroon

Nofoaga i le malo o le igoa lava e tasi, i le apitaogalu o le Fagaloa o Guinea. Ole pito sili lea ona maualuga ole setete - 4040 mita. O le vae o le mauga ma lona vaega pito i lalo e lilofia i togavao vevela, e leai ni vao i le pito i luga, e i ai sina laʻititi o le kiona.

I Aferika i Sisifo, o le maugamu sili ona malosi o loʻo galulue i le laueleele tele. I le seneturi ua tuanaʻi, na faʻaalia ai e le tagata totino ia te ia lava 8 taimi. O pa taʻitasi e pei o se pa. O le muamua taʻua o le faʻalavelave na amata mai i le 5th senituri BC. I le 1922, na taunuʻu lava le volcanic lava i le talafatai o Atalani. O le pa mulimuli na tupu i le 2000.

Lelei e iloa! O le taimi sili ona lelei mo le aʻeaʻe o Tesema po o Ianuari. Ia Fepuari, o le tauvaga faaletausaga "Tuuga o le Faamoemoe" e faia iinei. E afe ma afe tagata na aʻeaʻe i le tumutumu, tauva i le saoasaoa.

Kerinci

O le maugamu maualuga i Indonesia (o lona maualuga e oʻo atu i le 3 km 800 mita) ma le tulaga maualuga i Sumatra. Nofoaga tutotonu o le motu, i saute o le taulaga o Padang. E le mamao mai le maugamu o le Keinchi Seblat Park, lea e i ai le tulaga o le atunuʻu.

E silia i le 600 mita le loloto o le lua ma e iai lona vaituloto i lona itu i matu sasaʻe. O se osofaʻiga vevesi na faamauina i le 2004, ina ua oso le pou o lefulefu ma le asu i le 1 km. O le faalavelave matuia mulimuli na faamauina i le 2009, ma i le 2011 le gaioiga o le maugamu na lagonaina i le foliga o uiga faateʻia.

I le taumafanafana o le 2013, na lafo mai ai e le maugamu se pou o lefulefu 800 mita le maualuga. O tagata nonofo i nofoaga lata ane na latou aoina a latou mea totino ma aveʻese mai fafo. Lefulefu na pisia le lagi efuefu, ma na manogi le ea le teio. Naʻo le 30 minute na pasia, ma e tele nuʻu na ufiufiina i le mafiafia o lefulefu. O le fefefe na mafua mai i toga lauti, lea e tu latalata i le maugamu ma afaina ai foi o se taunuuga o le faalavelave. O le mea e lelei ai, na toulu timuga tetele ina ua uma le mea na tupu, ma o taunuuga o le pa na soloia.

E manaia! O le alu aʻe i le lua e 2 i le 3 aso. O le auala e ui atu i totonu o togavao mafiafia, o le tele o taimi e maseesee le auala. Ina ia manumalo i le ala, oe manaʻomia le fesoasoani o se taʻiala. E i ai mataupu i le talafaʻasolopito pe a malaga tagata malaga, o ese atu na o latou. E sili le amata o le aʻeaʻe i le nuʻu o Kersik Tua.

Tusitusiga fesoʻotaʻi: TOP 15 faletusi uiga ese i le lalolagi.

Erebus

O ni maugamu ola i konetineta uma (seʻi vagana Ausetalia) e tosina mai i ai saienitisi ma turisi. E oʻo lava i Antarctica o loʻo iai se tasi o latou - Erebus. O lenei maugamu o loʻo tu i saute o isi mea faitino o loʻo avea ma autu o suʻesuʻega e seismologists. O le maualuga o le mauga e 3 km 794 m, ma o le tele o le lua e sili atu nai lo 800 m.

O le maugamu na ola talu mai le faʻaiuga o le seneturi talu ai, ona tatalaina lea o se nofoaga i le setete o New Mexico, o ana tagata faigaluega o loʻo mataʻituina ana gaioiga. O se mea tulaga ese o Erebus o se lava vaituloto.

O le igoa ua faaigoa i le atua Erebus. O le Mauga o loʻo tu i totonu o le sone sone, o le mafuaʻaga foʻi lea e amanaʻia ai le maugamu o se tasi o gaioiga sili ona malosi i le lalolagi. O kasa e faʻapipiʻi ai e mafua ai le faʻaleagaina o le osone. Ua matauina e saienitisi o i tonu lava e pito sili ona manifinifi ai le osone.

O pa mai mauga mū e tutupu mai i mea pāpā, o le lava e mafiafia, e faʻapipiʻi vave ma e leai se taimi e sosolo ai i nofoaga tetele.

O le mea matautia tele o le lefulefu, e faigata ai ona lele, ona o le vaʻaiga e matua faʻaititia. E mataʻutia foʻi le vaitafe, talu ai e saoasaoa lona alu, ma e tau le mafai ona sola ese mai ai.

Erebus o se ofoofogia foafoaga natura - mataʻutia, faʻataulaitu ma matagofie. O le vaituloto i le lua vaʻai faʻatasi ma lona faʻapitoa lilo.

Etna

Nofoaga i Sisila, i le Sami Metitirani. Ile maualuga ole 3329 mita, e le mafai ona faʻailoa ile volcanoes maualuga na tupu i le lalolagi, ae e mafai ona faʻamaonia e aofia ai ile toaga. A maeʻa ia pa, o le maualuga e faʻatele teisi. O le maugamu sili ona tele i Europa; o lona tumutumu e teuteuina i taimi uma i se ufi o le kiona. E i ai le 4 tutotonu tutotonu o le maugamu ma e tusa ma le 400 itu.

O le muamua gaioiga amataina i tua i 1226 TLM. O le pa sili ona leaga na tupu i le 44 TLM, sa matua malosi lava o le lefulefu na ufitia atoa le lagi i luga o le laumua o Italia, faʻaleagaina le seleselega i le Metitirani talafatai. I aso nei Etna e le itiiti ifo le mataʻutia nai lo aso anamua. O le pa mulimuli na tupu i le tautotogo o le 2008 ma tumau ai mo le toeititi 420 aso.

E matagofie le maugamu mo ona vao eseese, e mafai ai ona e maua ni alofilima, kakoti, paina, agafou, pupu, masi, fualaʻau ma tovine. O nisi laʻau e masani naʻo Etna - o se maʻa, o se Ethnian violet. Tele tala faʻasolopito ma tala faʻasolopito e fesoʻotaʻi ma le maugamu ma le mauga.

Kilauea

I le teritori o Atumotu o Hawaii, o le maugamu sili lea ona gaioi (e ui e leʻo le maualuga i le lalolagi atoa). I le Igilisi, Kilauea o lona uiga maualuga tafe. Eruptions o loʻo tupu pea talu mai 1983.

O le maugamu o loʻo tu i le National Park of Volcanoes, o lona maualuga e na o le 1 km 247 mita, ae na te faʻatauina lona tuputupu aʻe faʻatauvaʻa ma gaioiga. O Kilauea na aliali mai i le 25 afe tausaga talu ai, o le lautele o le alamea o le maugamu o loʻo avea ma se tasi o tele tele i le lalolagi - tusa ma le 4.5 km.

Manaia! Fai mai le tala, o le maugamu o le nofoaga o le atua fafine Pele (atua fafine o maugamu). O ona loimata o ni mataua taʻitasi o le lava, ma o lona lauulu o vaitafe o le lava.

O le vaituloto o Puuoo lava, o loʻo tu i le lua, o se vaʻaiga ofoofogia. E malolo le papa o papa maa, ma oso ai ni mea ofoofogia i luga. E mataʻutia le latalata atu i lenei mea masani, talu ai o le afi mumū pa lava i le maualuga o 500 mita.

I se faʻaopopoga i le vaituloto, e mafai ona e faʻafiafiaina se ana masani iinei. O lona umi e sili atu i le 60 km. O le faʻalo o le ana e teuteuina i stalactites. Ua maitauina e turisi o le savali i totonu o le ana e pei o se lele i le masina.

I le 1990, na faʻaleagaina atoa le afioʻaga e le lava o mauga mu, o le mafiafia o le faaputuga lava mai le 15 i le 25 mita. Mo le 25 tausaga, o le maugamu na faʻaleagaina le toeititi 130 fale, faʻaleagaina le 15 km o auala, ma o le lava na ufitia le lautele o 120 km.

Na matamata le lalolagi atoa i le pa mai o Kilauea i le 2014. O le pa na o mai ma mafuie. O le tele o le tele o le lava na faʻaleagaina fale nofo ma faʻatoʻaga galulue. Aveʻesea o nofoaga lata ane na faʻataunuʻuina, ae leʻo tagata uma na faʻaalia le naunau e tuua o latou fale.

O fea le motu tele e leai ni maugamu ola

E leai ni maugamu olaola i Ausetalia.O lenei mafuaʻaga ona o le mea moni o le laueleele tele o loʻo tu mamao mai crustal sese ma volcanic lava e leai se outlet i luga.

O le faafeagai o Ausetalia o Iapani - o le atunuu o lo oi le pito sili ona matautia tectonic sone. Lenei e 4 papatusi tectonic fetauiaʻi.

O volcanoes ola o le lalolagi o se ofoofogia ma taufaafefe natura masani. O tausaga uma i le lalolagi e i ai mai le 60 i le 80 pa i luga o konetineta eseese.

E 12 ni maugamu ola, na talanoaina i le tusitusiga, ua makaina i luga o le faafanua o le lalolagi.

O afā na pueina.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Hot Milk. Among Us Animation Meme (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com