Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O fea e nonofo ai lemur

Pin
Send
Share
Send

Lemurs o ni meaola o le matagofie ofoofogia o le auai i le faʻasologa o susu-isu amataga. E sili atu ma le 100 ituaiga o ia manu. O le ituaiga tuʻufaʻatasia i totonu o 5 aiga i ai uiga masani ma uiga taʻitasi. E tusa le lapoʻa, lanu, mausa ma ituaiga olaga. Mafaufau i le mea e nofo ai lemur.

I talaʻaga a Eleni anamua, o lemur na taʻua o aitu e feoaʻi i le po. Mulimuli ane, o lenei igoa na tuʻuina atu i tamaʻi manu ma mata lapopoa, lea na fefefe ai tagata.

E tusa ai ma talafaʻasolopito, i aso anamua, e tele lemur na nonofo i le teritori o le motu setete. O lona mamafa e masani ona oʻo i le lua selau kilokalama. I aso nei, e leai ni tinoʻe ese i lemurs.

O le puʻupuʻu indri o le sili tele ituaiga. Latou te tuputupu aʻe i le 60 cm le umi ma mamafa pe a ma le 7 kg. E i ai nutililii i totonu o nei primates. O Dwarf mouse lemurs e tupu i le 20 cm le umi ma fuaina le sili atu i le 50 kalama. Sei o tatou mafaufau i isi vaega o nei meaola faasusu.

  • O le lemur ei ai lona mafiafia, faʻumiumi lona tino ma lona laʻititi, lapotopoto lona ulu ma lona faaumiumi ma gutu gutu. I autafa o le gutu pu o loʻo i ai ni paga o le vibrissae nafa ma le tago.
  • Lemur e faʻailoaina e lapoʻa, latalata-seti, saucer-pei mata. O mata o loʻo siʻosiʻomia e se pogisa fulufulu fulufulu mo le aafiaga o le valiina mata. O le mea lea, o le faʻaalia o se manu, e oʻo lava i se tulaga filemu, o se koluse i le va o le fefe ma le teʻi.
  • O laina o nifo a le peraimeri e iai lona faʻavae e le masani ai. O incisors o loʻo tu i luga o le auvae o loʻo faʻatutu lautele. Mai lalo, o incisors e latalata vavalalata i taifau ma o loʻo faʻasolosolo i luma, maua ai le "selu" aʻafiaga.
  • O nei tina e maua ai uʻu lima ma lima lima. O fao o loʻo i ai tamailima seʻi vagana ai le tamatamaivae lona lua. O loʻo faʻaauupegaina i se matiuʻu uumi mo mea tumama e le manu.
  • E tofu uma lemurs ma se peleue mafiafia. I nisi ituaiga e i ai lona lanu efuefu-enaena, i isi e uliuli ma paʻepaʻe, i isi e mumu-enaena. O se lanu faʻapitoa e maua i le pusi lemur. O lautele lautele uliuli ma paʻepaʻe ufiufi lona ufiufi uumi umi.
  • O le fulufulu, umi, matagofie o le siʻusiʻu o se vaega iloga o le lemur, lea e taua tele i le olaga. Faatasi ai ma le fesoasoani a le siusiu, manu fesootai ma tausia paleni pe a osooso. Naʻo totonu ole siʻusiʻu indri, e ui i le maoaʻe o le tino, o le umi o le siʻu e le sili atu i le 5 cm.

Ou te manatu o le taimi lea ua e talitonu o lenei manu matagofie e matua ese lava ona foliga. E leitioa a, lemur e fiafia tele i tagata soifua.

Nofoaga ma masani o lemura

I le natura, o lemurs e maua i Madagascar ma Comoro. I aso onamua, sa nonofo ai atumotu anamua i atumotu, ae i le aluga o tausaga, o le vaega o le tufatufaina na faʻaititia, ma o lenei ua latou nonofo faʻapitoa i vaomatua. I aso nei, tele ituaiga o lisiina i le Tusi Mumu, o meaola e manaʻomia le puipuiga ma le faʻasao uiga mai tagata soifua. O lenei e uiga i le ala o le olaga.

  1. Primates faʻaaluina le tele o latou taimi i laʻau. I le faʻaaogaina o latou siʻusiʻu o se paleni, latou te fealualuaʻi vave ma faʻamalosi mai lea lala i lea lala. Lemurs malolo luga o laʻau, tanu i le la ma e oʻo lava i ituaiga. Afai o le manu o loʻo i luga o le eleele, e minoi lava i le osooso faʻaaogaina 4 lala.
  2. Latou te momoe i luga o lala, uʻuina le laʻau i o latou vae ma muaʻau. O nisi fausia fale e pei o le pu o le manu. I le taimi o malologa i se nofo ai, oe mafai ona maua e oʻo atu i le 15 tagata momoe.
  3. Toetoe lava ituaiga uma o lemur o agafesootai manu e nonofo i luga o la latou teritori. Latou te nonofo i ni aiga potopotoga e oʻo atu i le 25 tagata taʻitoʻatasi, lea e malo ai se faʻamalosi tino. O le 'au e faʻauluulu e se fafine. Faʻatagaina i le paoa, e tele ona lelei e tusa ai ma meaʻai ma o ia le muamua e filifilia se paʻaga ma le amataga o le vaʻaiga vaitau.
  4. O le faʻatupuina o gaioiga ei ai foʻi foliga. I le taimi, fanauina e le fafine se tasi pepe, lea na fanau ina ua mavae 222 aso mai le taimi o le maitaga. I le taimi o le 2 masina muamua, o le tamaititi tamaʻi tamaititi tautau i luga o fulufulu mamoe a le tina. Mulimuli ane, o le tamaʻi aoga muamua e faia tutoatasi forays, ma avea tutoatasi tutoʻatasi i le tausaga o le ono masina.
  5. O le numera o fafine ma tama i le lafu e tusa tutusa. A maeʻa le olaga talavou, e tumau pea tamaʻitaʻi fafine i le lafu tina, ma e masani ona o atu tama i isi aiga. E ui lava o lemur o ni meaola faʻaagafesootai, e masani ona i ai nofofua ma ulugaliʻi nonofo eseese.
  6. O le laufanua o le teritori a se tasi aiga e masani ona oʻo atu ile 80 hectares. O tagata o le lafu e faʻailogaina tuaʻoi o mea totino i miaga ma mea lilo, o loʻo puipuia ma le le gaoia le puipuiga mai le osofaʻi mai fafo. Fuaina faʻailoga faalagolago i luga o tauʻau o tagata uma o le aiga. O le primates faia loloto maosiosia luga o le paʻu o laʻau ma o latou matiuʻu ma faʻailoga le glands ma manogi lilo.
  7. E faʻaaoga e Lemurs leo le malie poʻo se oteʻe e faʻafesoʻotaʻi ai. O isi ituaiga e paʻu'ū i totonu o le uaea ma le amataga o le vaitaimi matutu. O le i ai i se tulaga o le maualalo gaioiga, le tino o le manu faaaoga le teuina gaʻo.
  8. Lemurs e taʻua seneturi. I lo latou siʻosiʻomaga siʻosiʻomaga, latou te ola e oʻo i le 35 tausaga. I le fale, e masani ona latou ola umi pe a fai e ana e le pule le manu ma le tausiga lelei ma le tatau lelei meaʻai.

Faʻamatalaga vitio

O le amio, pei o le ituaiga olaga o lemurs, e matua ogatusa ma o latou tulaga ese ma manaia foliga. E faigata ona talitonuina o nei manu ofoofogia e faafefe tagata o atumotu latou te feoti ai i le oti.

Faʻafefea ma o a mea e 'aʻai lemur?

Lemur o se herbivorous primata. Peitaʻi, o meaʻai lava e faʻalagolago tele i le ituaiga tina e susu. O le vaega autu o le taumafataga o loʻo faʻatusalia e fualaʻau, laʻau laʻau, fugalaʻau, tamaʻi laʻau, laʻau paʻu ma fatu.

O 'ofe ma laulaʻau auro e' aʻai i laulaʻau ma laulaʻau, aʻo lemur-siʻusiʻu lemur e fiafia i fua o aso Initia. Indri fafagaina faapitoa i meaʻai meaʻai, ma iniseti laʻau o loʻo aofia ai i le taumafataga o le aye aye mai Madagascar, e faʻaopoopo i popo. O le pygmy lemur o loʻo sili ona tele ana meaʻai. O lenei manu e 'ai ma le loto i ai poleni, resin, nectar, larvae ma tamaʻi iniseti.

Meaʻai o meaola amataga e faia se lua tulaga i le taumafataga o se lemur. Tele taimi, oso i luga ole laulau faʻaputuputu, tatalo tatalo, mogamoga, akelise, ipo ma apogaleveleve. O le taumafataga o le efuefu isumu lemur o loʻo iai foʻi tamai kamele ma rane o laʻau. O le ituaiga papau e le afaina le 'aʻai o tamaʻi manulele. E maitauina o sui o le Indri species, i le faʻaopopoina o laʻau meaʻai, faʻaaogaina le eleele, lea e faʻaletonu ai aʻafiaga o mea oona o loʻo i totonu o laʻau.

O le taumafataga o le lemur e le mafai ona valaʻauina sili ona lelei, o lea e faʻaalu ai e le tagata le tele o taimi e malolo ai. A tatou talanoa e uiga i meaʻai i le pa manu, e vave ona masani le manu i meaʻai. O le peraimeri na te uuina meaʻai ma ona nifo pe ave foi i ona luma ma lafo i le gutu.

Lemurs mai le katuni "Madagascar"

I le 2005, le ata animated Madagascar na tatalaina i luga o se lautele lautele. O le ata vali na vave ona lauiloa i le lalolagi atoa. O se tasi o tagata autu o le katuni o se lemur e igoa ia Julian.

Julian o se mama-siʻusiʻu lemur. I lona siʻosiʻomaga siosiomaga, o lenei manu ola i Madagascar. O le peraimeri e matuaʻi pei lava o se pusi i le tino o le tino ma savali, faʻatasi ai ma se siʻi maualuga.

E maitauina o le mama e siʻomia i le siʻusiʻu e tolu sefulu ma le tasi tuʻituʻi i lona siʻusiʻu. O lana pepa valaʻau lea.

I le natura, mama siʻusiʻu lemurs amata o latou aso i le sunawah. Latou nonofo faʻalelei ma faʻamafanafanaina o latou manava i le la. I le faaiuga o le taualumaga, latou o i le 'aiga o le taeao. Latou te 'aʻai fualaʻau, lau, fugalaʻau, kaketi ma iniseti.

I le natura, lemurs o lenei ituaiga e taatele. E ui i lea, ua lamatia le vaai i le fanoga. E tusa ai ma faʻamaumauga, e naʻo le 50,000 tagata e nonofo i luga o le paneta, o lea na lisiina ai le lemur-tail tail i le Tusi mumu.

https://www.youtube.com/watch?v=Ks47fkpFeog

O le lemur-tail tail ua avea talu ai nei ma tagata e fiafia iai turisi e asia Madagascar.

O fea e nonofo ai lemur i le tafeaga?

Tele o ituaiga o lemur mai Madagascar ua lamatia. Lenei o le aoga o tagata soifua, lea o loʻo faʻatamaʻiaina le masani ai nofoaga o nei primates. E puʻe faʻamalosi foʻi manu mo le lelei o le toe faʻatau atu. O lenei mafuaʻaga ona o le faʻateleina lauiloa o le faʻatupuina o se fagafao.

I le tele o atunuʻu o le lalolagi, e faʻafailele lemur i lemalosi faʻapitoa, o mea e nonofo ai e latalata i le siʻosiʻomaga. E i ai fale faʻapenei i Lusia, ae e toʻaitiiti lava, talu ai o le faʻatupuina o lemurs o se galuega taugata ma faigata, pei o le faʻateleina o penguins.

Mafai e le lemur ona teu i le fale?

Lemurs e faigofie ona faʻamamafa. O nei tamaʻi taʻutaʻua e usiusitaʻi ma e le faʻaalia se osofaʻiga, ma o le mafuaʻaga lea e sili ai ona lauiloa i latou faʻatupuina o manu vaʻaia. Ina ia faʻalelei le manu i totonu o se fale poʻo se fale mautotogi, e fautuaina le tuʻuina atu o ni tulaga talafeagai i luma o le faʻatauina o se fagafao.

  • Ina ia teu lemura i le fale, oe o le a manaʻomia se avanoa vateatea poʻo se terrarium tele. E le afaina le faʻapipiʻi o laʻau poʻo ni vine e le masani ai i totonu o le fale.
  • E fautuaina e ufiufi le pito i lalo o le fale i le otaota mago. O le tagata e faʻatumu e tatau ona suia i taimi uma, talu ai o le a le galue e toleni le peraimeri i le fata, e le pei o le pusi. O le le faʻamamaina o le terrarium i taimi uma o le a mafua ai le manogi leaga.
  • O se tamaʻi atigipusa e iai le fulufulu mamoe poʻo le mutia mago o le a le faʻalavelave i le fale o lemur. O lenei nofoaga o le a avea o se potumoe mo malologa poʻo se mafanafana faʻafiafiaga. E manaʻomia foʻi se tamaʻi ipu inu.

O le lemur ei ai sona peleue mafiafia, ae, e ui lava i lenei, na te le fiafia i togafiti. E fautuaina e mafaufau i lenei mea pe a filifilia se nofoaga mo le faʻavasegaina o se meaola i fafo fale.

Lemurs e sili ona ola i le afiafi ma i le po, o lea e sili ai le fafagaina o le manu i lenei taimi. O meaʻai e tatau ona aofia ai le tele o meaʻai. O loʻo matou talanoa e uiga i beets kuka ma pateta, kapisi paʻepaʻe, salisi, kukama ma radishes, fualaʻau, saniala, aisa faʻapuna ma mea fai falefalaoa.

E fiafia foi Lemurs i mea suamalie. Faʻaofia ai nati, meli ma fualaʻau mamago i lau taumafataga. Faʻasusu akerise, sogi, poʻo anufe i lea taimi ma lea taimi. O iniseti e faʻatau atu i faleoloa o meaola.

Lemurs auai i le vaega o le le feteʻenaʻi manu ma faigofie fealofani ma maile ma pusi. Ma le tausiga lelei, o le fagafao o le a le gagauina se mea, gnaw pe gagau se mea. Faʻafitauli e mafai ona aliali mai naʻo le faʻamalama ma pupuni - o lemur e fiafia e aʻea maualuga ma matauina mea na tutupu mai le maualuga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How smart is a Lemur? (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com