Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Fesuiaiga Clivia i le fale. O afea ma e faʻafia ona fai?

Pin
Send
Share
Send

Clivia o se matagofie ma manaia teuteu fale, lea e matua le faʻamatalaina, ma i lalo o tulaga lelei e fiafia iai ona fugalaʻau mai lea tausaga i lea tausaga. O ona lau e faʻataʻamilomiloina ma le lauolaola lauolaola o se teuina o fugalaʻau o pupula leo fiafia.

E masani ona fuga mai Clivia i le lona tolu mulimuli o le taumalulu ma faʻapupulaina kiona aso malulu ma se fasi lanumeamata lanumeamata ma fugalaʻau. A maeʻa se taimi faapitoa, o le clivia o le a manaʻomia e fesiʻi. O aʻa clivia ua tuʻu ese ma le faʻaeteete mai le palapala ma faʻafesoʻotaʻi i se ulo fou, ua ufiufi i le eleele fou, talu ai ua leva ona uma le tasi. Le isi, o le a matou taʻuina atu ia te oe i auiliiliga e uiga i auala e totoina ai clivia i le fale.

Faʻafefea ona toto se laʻau i le fale?

O Clivia, ona o ia e ana le faʻamaʻa ma fesoʻotaʻi aʻa, e faigata ona sao mai togafiti faʻatasi ma se taotoga, e i ai le maualuga aʻafiaga o le pala o le aʻa faiga. O le totoina o le laʻau e manaʻomia e faʻafou ai le eleele ma faʻalauteleina le tele o le ulo ia tusa ma aʻa ua sosolo.

E lua auala e toe faʻafou ai le eleele ma fofo i le faʻafitauli o aʻa o le a gagau mai le palapala: fesuiaʻiga ma felaʻuaʻiga.

  • Faʻafefe faia faʻatasi taʻilua tausaga i le taimi lava e maeʻa ai le vaitaimi o fugalaʻau, o lenei e masani mo le tausiga o se tagata matua clivia. Mo fugalaʻau talavou, felaʻuaʻiga e faia i tausaga taʻitasi. A oʻo loa i le vaa, e tiaʻi ma le faaeteete le laau mai le ulo tuai ma se paluga eleele.

    O le ulo e fai sina lautele lautele ma o le laau e taavavale iina, faʻateleina le tele o le lalolagi ma aunoa ma le faʻaleagaina o le faʻamaoni o le eleele koma, lea o le clivia aʻa sosolo. Afai o loʻo tatou talanoa e uiga i le lua tausaga muamua o le ola o le laʻau, ona faʻaopopo lea o sina tamaʻi lapisi i le tulaga o le oneone poʻo le perlite i luga o le vaega pito i luga.

  • A tuiina o le aʻa ua faʻasaʻolotoina atoa mai le lalolagi ma ufiufi i le eleele fou.

Taua! Mo tuai clivias, o le taotoga e le faʻaalia, e fautuaina ia na ona toe faʻafouina o le pito i luga o le eleele i tausaga taʻitasi, o le mafiafia o le vaega fou e oʻo i le lima senitimita. Ina ia faia lenei, ave 'eleʻele palapala ma vaivai vaivai - o ni nai vaega o laumei ma le tasi vaega o peat ma le tasi vaega o faapalaga.

Tulafono o faʻataʻitaʻiga

Tulaga (vevela, susū)

E le manaʻomia e Clivia le faʻatulagaina o le susū, ae o le vevela sili ona lelei mo le mea na tupu, o le vevela masani i le potu e 20-25 tikeri.

Sauni mo le tuiina

Alavai

Faatumu le pito i lalo o le ulo i se vaega alavai mai faʻalauteleina maʻa kelei, tamaʻi maʻamaʻa poʻo maamaa, mai tamaʻi vaega o piliki mumu. E talafeagai lea mea e faʻatonutonu ai le susū o le lalolagi.

Disinfection

O le manaʻoga mo gaioiga e mafua mai i le i ai o le palapala o le siama faʻamaʻi ma le larvae o iniseti parasite e mafua ai faʻamaʻi i laʻau (faitau e uiga i mafuaʻaga o faʻamaʻi clivia ma faʻafefea ona togafitia i latou iinei). E fa auala e faʻamamaina ai le palapala.

Muamua o le taimi e masaa le eleele i vai pupuna. O le lona lua, pe a faia le togafitiga ma se tali ma le laʻititi pasene o le potassium permanganate. Lona tolu - o le eleele e faʻamafanafanaina i totonu o se ogaumu i le 250 tikeri mo le sefulu minute. Ole auala lona fa ole faʻailogaina lea ile microwave mo le tolu minute ile maualuga ole vevela.

O nisi taimi latou te faʻaaogaina vailaʻau mo antiseptic mafuaʻaga, ae latou te faʻaumatia e le gata i mea leaga, o le soifua maloloina microflora o le eleele ua faʻalavelaveina foi.

Fertilizers

A maeʻa le vaega antiseptic, ona faʻatamaoʻaina lea o le eleele ma eleele fetilaisa.

Fautuaga! Masani ai, o le faʻaaogaina o le phosphorus e faʻaaoga mo clivia, pei o superphosphates poʻo phosphate papa. Na latou tuʻuina atu le averesi e tolusefulu kalama.

Mo tamaʻi fualaʻau, o le eleʻele faʻalaʻuaʻu e sili atu ona talafeagai, mo lenei mafuaʻaga, perlite poʻo le oneone e fefiloi i totonu o le eleele i le fua faatatau o le lima vaega o le lalolagi, tasi le vaega o le oloa.

Faatonuga

  1. Amata le gaioiga 4-5 itula pe a uma le faʻasusu.
  2. Saunia moega mo le laʻau, oe mafai ona faʻaaoga se fasi ie suauʻu poʻo le fola o le nusipepa.
  3. Liligi le palapala mai le taga i totonu o se pesini, vaai muamua le i ai o se pu i le taimi muamua mo le sasaaina o le eleele i totonu o le ulo. E le taliaina le faʻaaogaina o mea faigaluega maai, e mafai ona e faʻaleagaina aʻa.
  4. Fai ni totini lima e puipuia ai ou lima.
  5. Aveese ma le faʻaeteete aʻa mai le ulo. Masalo o le taimi sili lea ona tali atu ma faigata o le gaioiga atoa.
  6. Afai o le laʻau e le itiiti ifo ma le lua tausaga le matua ma e le sili atu i le valu tausaga le matutua, ona faʻamamaina lea o aʻa mai le eleele i le fufuluina i le vai i le vevela o le potu.
  7. Vaʻai totoʻa le aʻa mo manua.
  8. I le i ai o maʻi ma pala vaega o le aʻa aʻa, oe manaʻomia e tipi ese ma le faʻaeteete nei vaega ma faʻagasolo le tipi manatu. Mo le faʻagaoioiga, malala masani poʻo le fale talavai faʻamalosia le malala e tatau ona olopalaina.

    Faapipiʻi vaega ua faʻaleagaina i le pauta e maua ai. E le taliaina le faʻaogaina o malala o le hookah poʻo le malala e faʻamumu ai mea manogi leaga, talu ai o loʻo faʻalauiloa mai mea faʻaopopo iina e faʻafaigofie ai le afi, lea e ono faʻatamaʻia ai le laʻau.

  9. Liligi le faʻafefeteina alavai i totonu o se ulo fou. O le mafiafia vaega e tatau ona tusa ma le kuata o le atoa tusi.
  10. Fai se eleele aluga o se eleele fou lima i le fitu senitimita mafiafia.
  11. Tuu le kiki i le ogatotonu o le pesini.
  12. Faʻatumu lemu mea gaogao i le palapala i luga ole laiga faataamilo i le aʻa.
  13. Tolu senitimita o le eleele ua sasaʻaina luga. E taua le aua le faʻalolotoina le ua o le aʻa, e tatau ona tuua i luga aʻe o le eleele vaega, pe a fai o le laʻau e totoina i lenei auala, o lona uiga o le a paʻu laulaʻau lalo. O lona uiga, o aʻa e puipuia atoa e le eleele, ma o le ua tumau i luga atu o le eleele maualuga.
  14. O le felauaiga e faia e tusa ai ma le tutusa mataupu faavae, na o le pito i lalo o le eleele ua liligiina i totonu o se laʻititi, ma naʻo tamaʻi avanoa, 3-5 cm le lautele, e tatau ona faʻatumuina i autafa. Ina ia faʻasaʻoloto le pulupulu faʻapipiʻiina e aʻa mai le tele o le eleele, o le laʻau e faʻaseʻe ma le faʻaeteete i luga o le laulau ma faʻatoa maeʻa ona tuʻuina i totonu o se fagu fou.
  15. Ina ua maeʻa felaʻuaʻiga poʻo le toe taulia, o le clivia ua tuʻuina i se nofoaga ma faʻaititia moli mo se aso po o mo ni nai aso. Ona toe faʻafoʻi lea o le fugalaʻau i lona tulaga sa i ai. E masani lava a maeʻa sina taimi o faʻagaoioia le laʻau e faʻagaoioia, e matua faateleina.

Faalogo! Galulue ma fugalaʻau talavou, o le lamatiaga o le faʻaleagaina o aʻa faʻateleina, talu ai i lenei vaitaimi o latou o loʻo sili lava ona maaleale ma vaivai. E oʻo foi i se moli malamalama e mafai ona gagau le faʻamaoni.

Nuances taua

Fuafuaina palapala

O le pH e tatau ona latalata ile ono iunite, pei o le clivia e alofa teisi i eleele oʻona. Faʻapea foi ma se faʻailoga taua o le toʻafilemu ma le malamalama o le eleele.

Ina ia ausia ia tulaga, o le ogatotonu peat, turf ma compost e tuʻufaʻatasia. Malala poʻo paʻu, poʻo vercumlite ua faʻaopopo i le palapala. E mafai ona e aveina saunia-eleele mo orchids, o lona tuʻufaʻatasia e fetaui ma manaʻoga manaʻoga o le clivia.

Le aofaʻi manaʻomia ma vasega o fetilaisa mo le palapala

E faʻateleina le faʻalautelega o le eletise ma minerale e fafaga ai le pupu i totonu o le eleele i vaiaso uma mai le tautotogo e oʻo i le iʻuga o le vaitau o le taumafanafana. Minerale fetilaisa ua faʻamamaina i le fua faatatau o le lua kalama i le lita o le vai. E faʻatau atu le faʻalapotopotoga i ni tulaga vai ma e tatau ona faia e tusa ma faʻatonuga a le tagata lava ia mo le oloa.

O meaʻai e iai meaola ma minerale e gaosia fesuisuiaʻi, i isi taimi uma. Pe a tuiina, e faʻatamaoʻaina le eleele i le phosphates, ma le minerale poʻo le fetilaisa faʻalauteleina e faʻamaligiina i sina taimi pe a fai o le fesuiaʻiga na o gatasi ma le vaitaimi o le fautuaina organic-mineral fafagaina.

Mai le amataga o Oketopa seʻia oʻo mai i le taimi muamua le fugalaʻau, leai se fafagaina e faia. Mullein, lefulefu, faapalaga, sapropel o loʻo avea foi ma mea masani.

Ipu

E pei ona uma ona taʻua, o le fou fesuiaʻiga koneteina tatau ona fesoʻotaʻi ma le tele o le braided lalolagi coma. Clivia amata manaʻomia tele avanoa mo ona aʻa ma i luma o le faʻatau, latou fuafuaina le lata i le aofaʻi o se fugalaʻau e sui ai le tuai.

O foliga o le vaʻa e tatau ona i ai i le tulaga o se pusa, talu ai o aʻa o le clivia atiaʻe agai i lalo luga. O tapering ulo i le pito i lalo e le talafeagai iinei, latou te le faʻatagaina le aʻa polokalama e maua ai le tuputupu ae ma le malosi.

O le maualuga o le ulo e fuafua e faʻapea - e lima senitimita e faʻaopoopoina i le umi o le omea koma i luga o le palapala eleele ma le tolu i le fa i luga o le paipa alavai. Faʻapea foi, lua pe tolu senetimita e faʻaopoopoina mo le pito i luga luga mai le pito o le ulo, o lona uiga, mai le vaega matala o le ua o le laau aʻa i le pito o le koneteina. O lenei avanoa matala e aunoa ma le eleele e mafai ona sausauina faʻalauteleina le lapoʻa o le vai e faʻatulafonoina, lea e puipuia ai le fausiaina o le suia i luga o le palapala pe a faʻasusu.

Fautuaga! Ona o le vaivai o aʻa o le fugalaʻau, e fautuaina e aua neʻi keramika, ae o ipu palasitika, o lo latou lamolemole faʻamautinoaina e faigofie ona aveʻese i le taimi o le totoina. O le koneteina tatau tatau ona i ai ni pu i le pito i lalo e sasaa sili atu susu.

Mauaina o totoga mea

Totoina clivia e manaʻomia uma mo overgrown laʻau ma mo faʻatau filifiliga. O aʻa o se faʻatau fugalaʻau o loʻo i totonu o se faʻavaitaimi substrate le tumau ma manaʻomia se faamalosia faamalosia totoina mo le ola ma atinae. O le tekonolosi fesiitai e tutusa lava, ma le pau lava le eseesega o le auala felaʻuaʻiga e le mafai mo se faʻatauina laau.

Foliga ma tausiga mulimuli

O aso muamua e tolu e manaʻomia e le laʻau ona fausia se sone moe. Ina ia faia lenei mea, oe manaʻomia le tuʻu o le clivia i le paolo o le potu. A maeʻa lena, ona toe faʻatulaga le ulo i se nofoaga lelei, ma moli faʻasalalau ma le vevela e talafeagai mo le vaitau.

E iloa o clivia fiafia coolness i le vaitaimi o le tautoulu-taumalulu ma lagona lelei i le vevela o le 14-15 tikeri. Ina ua uma ona tuiina, o sea pulega e le talafeagai, ma latou tuʻuina i tulaga tutusa e le sili atu ma le tasi le masina pe lua, faʻatali seʻi tupu le laau tupu malosi ma atoa atoa.

Fertilizers amata ona faʻapipiʻi pe a maeʻa ona maua e le fugalaʻau le malosi, mauaʻa, faʻasaʻo i fafo. E taua lenei, talu ai o le laʻau lava faʻataoto o malosiaga o loʻo faʻagaoioia, lea e manaʻomia ai se vaitaimi o le "tutoʻatasi", talu ai o mea totino i totonu o le fugalaʻau taua malosiaga na faʻaalia i lalo o tuutuuga e aunoa ma se faʻaopopo meaai. Ae le i oʻo i lena, e faʻainuina i le masani masani ma le vai mama.

Mo nisi nuances e uiga i le vaʻaia o clivia, faʻapea foi ma uiga eseese o le tuputupu aʻe, vaʻai i se isi tusitusiga.

O afea ma e faʻafia ona tatau ona e faia lenei mea?

O le mea moni, e leai se manino-tipi auala o transplantation, o lenei gaioiga e faia pe a manaʻomia le manaʻoga. O le mafuaʻaga autu mo le tafeina o le rhizome ua sili atu le lapoʻa o le ulo, i le taimi nei o aʻa amata ona oso mai i fafo o le eleele, tilotilo mai tua o pito.

Tusitusiga! O le taimi sili ona lelei e tuiina pe a maeʻa fugalaʻau. Ole taimi mo fugalaʻau a tagata matutua e taʻilua i le lua pe tolu tausaga, mo fugalaʻau talavou - i tausaga taʻitasi.

Faʻafitauli e ono tutupu

O le mafuaʻaga o lenei mea o le manua manuʻa i le aʻa polokalama poʻo le faʻalolotoina o le aʻa koluse. A faʻalolotoina, o le laʻau faʻapea ona faʻatulagaina le fua faʻatatau o luga ma lalo o le eleele vaega.

Faatasi ai ma se manua manuʻa, o le gaioiga le toe avea se faasaʻoga aafiaga, ae alu i luma o se faailoga o se tiga tulaga. I lenei tulaga, oe mafai ona faia faʻasusu ma "Zircon". Echinacea extract concentrate, o se vailaʻau malosi, avea ma antimicrobial factor ma biostimulant i le taimi e tasi. O lenei vailaʻau e faʻaaogaina naʻo mataupu e manaʻomia vave. E mafai ona e sailia e uiga i isi faʻafitauli e mafai pe a tuputupu aʻe clivia ma pe faʻafefea ona feagai ma latou iinei.

Matamata i se vitio e uiga i le tuiina o Clivia:

Faaiuga

Aua neʻi galo e uiga i le alofa o le fugalaʻau mo se poti vaiti, a le o lea o le fugalaʻau faʻagasologa o le a le oʻo mai seʻi o aʻa faʻatumu ia gaogao. Tausia lelei o le clivia ma le usitaʻia o tulafono fesuiaʻiga o le a faia ai le laʻau matagofie, malosi ma anagata.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Amaryllis u0026 Clivia Dormancy (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com