Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O ai le Sociopath

Pin
Send
Share
Send

E eseʻese tagata, o le mea masani lea, o nisi e amio faʻamalosi ma tu matilatila ese mai le motu o tagata. E te iloa o ai le sociopath? O le iloaina o le faʻauigaina ma faʻailoga o le sociopathy, oe ono mafai ona iloaina lena tagata ia te oe.

Sociopathy o se uiga faʻaletonu o le tagata le amanaʻiaina pe solia aia tatau a tagata ma le mulimuli i tulafono taliaina lautele. O le sosaiete o se tagata e le mafai ona fetuʻunaʻi i sosaiete.

Sociopaths e lauiloa i teineiti, sikurini, ma fomaʻi o mafaufau. Aisea? E faigofie. E fiafia fafine i tama leaga, e vaʻai atu le au suʻesuʻe ia latou o ni toa taua mo tifaga, ma e faʻaaoga e fomaʻi o mafaufau latou te puipuia ai tusitusiga.

O le faʻafitauli autu o se sosaiete moni o le leai o ni tuaoi. O lana amio tuua ai tele mea e manaʻomia, e le nafa mo ana gaioiga. O le faaletonu o le tagata lava ia e le tiga aua na te le malamalama o loo ia faia mea sese. Toetoe a uma tagata ma sociopathy e atamai ma maoaʻe faʻaaogaina. Latou pepelo pepelo ma lelei i le faatufugaga togafiti.

Fai mai saienitisi, e tofu le tagata ma le lua tuʻaiga o le olaga mai le fanau mai.

  1. O le meaola ola o se tagata e toʻatasi, pe a faʻatusatusa i manu o loʻo nonofo i le paneta, e iai lona poto masani.
  2. O le tagata o se tagata mafaufau lelei e nofo i totonu o se sosaiete. O le fausiaina ma le faʻaaogaina o mea ma le aganuʻu faʻaleagaga e faia e taumafaiga tuʻufaʻatasi ma tagata o loʻo siomia.

O uiga o tagata soifua na taula i le genome mo le tele o afe tausaga. O lona iʻuga, o le tino ma le faʻafitauli o le tagata, pe a maeʻa le faʻavaeina, ua maeʻa faʻafetaui i le gaioiga o fegalegaleaʻiga. O loʻo matou talanoa e uiga i aʻoaʻoga, aʻoaʻoga, le faʻaaogaina o amioga lelei.

O le afuafuaina o le sosaiete e o faatasi ma le gasegase o le tupuaga, pe a fai o le tupuaga o le mafaufau e le mafai ona fausia ni uiga lelei o se tagata lautele i le faiʻai. O le sosaiete o se tagata o ia, ona o se faʻamaʻi o le kenera, e le mafai ona faʻamaeʻaina le gaioiga o fegalegaleaʻiga ma auai i le olaga o le sosaiete.

Faʻailoga o le sociopathy i tagata matutua ma tamaiti

Dissocial uiga faʻapitoa o se faʻaletonu o le mafaufau e tupu ona o le le lelei aʻoaʻoga, le lelei aʻafiaga o le siosiomaga ma le lelei olaga tulaga. Pathology e le fesoʻotaʻi i tausaga, ma o le sili ona vaivai o tamaiti. Sociopathy e faʻaalia e ala i le le amanaʻiaina o aga masani a le lautele, faʻasauā, amio faʻaosooso ma le le mafai ona fausia ni faʻapipiʻi. E le o ni faʻailoga uma ia o le faʻaleagaina o uiga o le tagata.

12 faʻailoga o le sosaiete

  1. Amio le talafeagai... E le amanaʻiaina e le sosaiete agafesoʻotaʻi ma masani ona sopoia amioga. Pe a faia se filifiliga, na te le mafaufau e uiga i le iʻuga o ana gaioiga.
  2. Taufaasese... O le sosaiete e pepelo i taimi uma, e oʻo lava i mataupu e mafai ai ona faia e aunoa ma ia. O ni tala uiga ese e foliga mai e talitonuina, e faigata tele ona puʻeina o ia i le pepelo.
  3. Amio solitulafono... Ina ia alu ese mai se tulaga faigata, o le a le faʻalotolotolua se sosaiete soli le tulafono. I ana amioga, o le mataʻutia o le saua, toa ma le adventurism e manino vaaia. O le gaoi, faʻatasi ma le tagata, fasioti tagata o se faʻataʻitaʻiga lelei a tagata lautele.
  4. Leai se lotofuatiaifo... O le sosaiete e le lagona le maasiasi pe taʻusalaina e uiga i gaioiga na latou faia, e oʻo lava i se le lelei amio mama poʻo le natura natura.
  5. Manipula... O le sosaiete fiafia i le avea ma taʻitaʻi o se vaega o tagata vaivai-loto. Talu ai o ia tagata e iloga mai i se olaga pasiā olaga, e aʻafia ai a latou mafaufauga ma gaioiga.
  6. Le manatu faapito... O le sosaiete o le a le fausia vavalalata sootaga. E le o se mea e ofo ai, aua na te le lagonaina le alofa, faʻaaloalo, tigaalofa ma le alofa.
  7. Maualuga maualuga... O le sosaiete fiafia i viʻiga, ae inoino ma le amanaʻiaina faitioga. Na te manaʻomia le faamemelo ma le mafaufau ma taumafai mo le aloaʻia lautele.
  8. Tulaga le mautinoa... E fiafia le sosaiete e ave mea lamatia ona ua ia iloaina le soifuaga o le averesi tagata e matua le fiafia. I le sailiga o fiafiaga, e masani ona ia faia gaioiga ma feusuaiga uiga.
  9. Osofaʻiga... O se sosaiete e matele lava i le misa e oʻo lava i mea laiti. E masani ona maua i faʻalavelave. Na ia iloaina, talu ai o ia o se tagata tuʻulafoaʻi, ua le mafai ai ona ia gafatia ma le lotogatasi tagata.
  10. Matataʻu... Faʻaalia le faʻaalia o le amio lelei ma le maualuga o le tagata nai lo tagata ma manu o se tasi lea faʻailoga o le faʻamaʻi o le mafaufau. O le sosaiete e i ai tagata le fiafia.
  11. Le mafai ona aʻoaʻo mai mea sese... O le sosaiete e le faia ni faaiuga. Tusa lava pe a maeʻa se mea sese matuia, na te le suia le faʻasologa o gaioiga ma amioga, ma o le a toe laa foi i luga o le lauiloa gaʻo.
  12. Faʻaleagaina o meatotino a seisi. O le manaʻo e faʻatamaia mea taua a isi o se luitau ogaoga i le sosaiete.

Faʻamatalaga vitio

O nei faʻailoga o loʻo i ai i sina tulaga i tagata uma, ae i tagata e le atoatoa le mafaufau uiga faʻapitoa, e sili atu ona manino. Afai o au uo i ai faʻailoga faʻailoga, naʻo se fomaʻi faʻapitoa mafaufau e mafai ona faia se faʻamaoniga maʻoti.

Mafuaʻaga o le sociopathy

E tusa ai ma faʻamaumauga, o faʻailoga o le faʻaleagaina o uiga faʻapitoa o loʻo iai i le 15% o tagata o loʻo faia togafitiga i falemaʻi ole mafaufau. Faʻailoga o faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i pagota o falepuipui o loʻo tuliina faʻasalaga ona o le saua ma le faʻatupu vevesi, i tagata e iai le tagofia o le 'ava malosi ma fualaʻau. Ua leva na fiafia saienitisi ile mafuaʻaga ole sociopathy i tagata matutua ma tamaiti, ona ole faʻamaʻi e afaina uma ai tagata mamaʻi male sosaiete.

  • E iai le talitonuga o le faamaʻi e tuufaasolo mai, e pei o foliga o taliga poʻo le lanu o mata. Sociopathic tamaiti e faigofie ona atiaʻe le faʻamaʻi, tusa lava pe o le a le tuputupu aʻe.
  • O le atinaʻeina o le sociopathy e faʻafaigofieina e se tuʻufaʻatasia o uiga faamatua, genes predisposition, mea moni meaola ma le siosiomaga.
  • E leʻi mafai e saienitisi ona faʻamaonia mafuaʻaga moni o lenei faʻamaʻi. Ae na latou maitauina le sosaiete o faiʻai e eseʻese ana gaioiga. O le tagata maʻi ua i ai se le lelei atiina ae vaega o le faiʻai e nafa ma le iloaina, tali atu i taufaʻamataʻu po o faʻanoanoa foliga vaaia, aʻoaʻoina mai mea sese.
  • I se faʻaopopoga i le genetis predisposition, o se le lelei aʻafiaga mai uo poʻo se faʻalavelave faʻalavelave na tupu i le olaga e taitai atu ai i le foliga mai o faʻamaoniga.
  • O le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻafaigofieina e le le paleni o homone, lea, mo se faʻataʻitaʻiga, i fafine e tupu ae le i amata masina. Moni, e le galue e faʻamatalaina le tupu o le faʻamaʻi lava na o faʻaletonu.

E le mafai ona taʻu faʻamaoni pe o le a le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi. O saienitisi o loʻo galulue pea i lenei itu.

Ituaiga o sociopaths

I le taimi muamua, o tagata e iai le vavaeʻesega na taʻua o psychopaths, ae mulimuli ane sociopathy na avea ma tutoʻatasi pathology. O le olaga o le sociopath e faʻatatau i le faʻamalieina o au oe manaʻoga. Na te le amanaʻia manatu o isi, na te le manaʻo ma na te le iloa faʻafefea ona fegalegaleai ma sosaiete.

Psychologists faʻatauaina nei ituaiga o sociopaths:

  • Passive (Latent). E faʻafesoʻotaʻi e ia tagata pe a manaʻomia. O se faʻafitauli le iloa, aua e na te faʻaaliali ona nana le le fiafia. E mafai ona faia lenei mea i le mataupu pe a ia faʻaalia se uiga le mama.
  • Toaga Le lafi I le vaʻaia o sea tagata, tasi maua le manatu o ia o se inosia tagata, faʻamatalaina e le aʻoaʻoga, faasausili, manatu faapito ma le ola le mama. E le ose sese lea, e mafua mai ile faaletonu ole mafaufau.

Sociopaths o 'eseʻese ituaiga e eseʻese i amioga, ae o lo latou autu e tutusa.

Le togafitia o le sociopaths ma le sociopathy

Mafaufau pe faʻafefea ona togafitia tagata lautele? E mafai ona aveʻesea le faʻamaʻi e ala i le suʻeina o le fesoasoani a fomaʻi faʻapitoa? Fesili fiafia. Ae paga lea, e leai se mea faʻamolemole i lenei mataupu.

E leai se auala aoga i le lalolagi e feagai ai ma faʻafitauli o le tagata mai le mafaufau. E naʻo le mafai e faʻaititia ai le ogaoga o faʻailoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mafaufau-amioga faʻamalositino togafitiga, lea e taulaʻi atu i le faʻatonutonuina o mafaufauga e taitai atu ai i amioga le mama, faʻaititia ai le aʻafia o amioga antisocial.

Togafitiga faʻaaoga e togafitia ai faʻaletonu o le mafaufau e le aoga ma o nisi taimi e afaina ai mo le sociopathy. Ma, auala lelei e faʻafetauia ai le faʻanoanoa poʻo se 'ai faʻaletonu e mafai ona faʻaleagaina ai faʻailoga o le sociopathy.

O iʻuga sili ona lelei o loʻo faʻaalia e psychotherapy, faʻatatau i le aʻoaʻoina o le sociopath e uiga i tulafono o amioga i totonu o le sosaiete, amanaʻiaina tulafono, tulafono faʻatapulaʻaina ma amioga masani.

E leai se togafitiga faʻafomaʻi mo lenei faʻamaʻi. O vailaʻau e naʻo le tuʻu faʻatasi ma faʻailoga. Afai o le sociopathy eo mai ma se faʻaletonu tulaga, fomai faʻaaoga antidepressants. Mood stabilizers e mafua mai i tagata mamaʻi e masani ona osofaʻia.

O tutusa le sociopathy ma agafesootai phobia?

E masani ona fenumiai e tagata le vafealoaʻi ma popolega lautele, talitonu o mea lava e tasi. O le mea moni, o maʻi eseese ia. Ina ia mautinoa ai i lenei, ua lava le mafaufau i manatu o le sosaiete ma faʻafitauli lautele.

  • O le sociopath o se tagata faʻasauā na te leʻo amanaʻia le amio lelei taliaina e le sosaiete. O le tagata maʻi e le manaʻo ma e le mafai ona fetuʻunaʻi i le sosaiete ma e masani ona taʻitaʻia se olaga mataʻutia.
  • O le sosaiete o se tagata e fefe i tagata lautele. Mo ia, talanoa i se aofia e sili atu le leaga nai lo le oti. E fefe o ia i tagata, fefefe e fausia sootaga, fefe e faʻafesoʻotaʻi. O le soʻona vavaeʻese ma le faʻaeteetega e taofia ai le fealofani o le phobia mai le faʻatutuina o talanoaga i upu.

O le eseʻese e maoaʻe. O le mataupu muamua o le le amanaʻiaina o le sosaiete ma ana tulafono, o le lona lua o le fefe i mea uma ma tagata uma. O le sociopath, e le pei o le social phobia, o se ono lamatia i tagata.

Sosaiete taʻutaʻua

Sei o tatou talanoa e uiga i le lauiloa sociopaths oe na tuua se faʻailoga iloga i le tala faʻasolopito. E aliali mai e tele latou, matou te le iloa o loʻo aofia i latou i le vasega o tagata e le atoatoa le mafaufau uiga faʻapitoa.

I le moni olaga

Adolf Hitler o se sili faʻataʻitaʻiga o le sosaiete. O ana talitonuga faʻalemalo sa faʻavae i luga o le faʻavae o le taʻitaʻi - o le faʻavae lelei mo le atinaʻeina o le vafealoaʻi. E leʻi iai ia Hitila le faʻatulagaga masani o mea taua, ma na ia faʻaleagaina olaga o tagata. Na ia lagonaina le leai o se tausalaina, popolevale po o se faanoanoa, na ia alu atu i le mana.

O isi sosaiete taʻutaʻua e iloa i le tala faasolopito - o le pule saua Stalin, o le fasioti tagata fasioti Chikatilo, le emperor o Roma Caligula.

Latou vaega aofia ai foi:

  • lotu faʻalelotu e faʻaletonu aia a sui o isi lotu lotu,
  • tagata taʻitoʻatasi e afaina isi i faʻamaʻi pipisi mai feusuaiga,
  • tamaloloa fafine saua o loʻo faʻaputuputuina ni mea taua ma lafoaʻi teine.

I le fale tifaga

O ata tifaga faʻaonapo nei e fiafia e faʻaigoa i luga o le ata toa o se "sociopath". Faʻafetai i taumafaiga a le au suʻesuʻe, ua avea ma amioga le masani ai le faʻaleagaina o uiga o tagata. Dr. House, Sherlock Holmes, Dexter, Hannibal Lecter - o se le maeʻa lisi o toa, o latou mafaufau ata atoatoa fetaui ma le faʻamatalaga o se sociopath.

Televise o loʻo taumafai e fausia le manatu o ituaiga 'eseʻese o psychopathy e faʻalelei, talafeagai ma faʻapitoa. O se taufaasese. Sociopathy o se faʻamaʻi ogaoga e mafua ai le matua le amanaʻiaina o le masani ai o le sosaiete.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: The psychology of narcissism - W. Keith Campbell (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com