Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Vavega i luga o lau windowsill - piniki geranium

Pin
Send
Share
Send

Mo le taimi muamua, o se vaega o varietal geraniums na lauiloa i le faʻaiuga o le 19 seneturi, ae o tagata totoina fugalaʻau na mafai ona mauaina se laʻau ma ofoofogia fuga e pei lava pei o tamaʻi rosa. O le laʻau na faʻatosina mai le toʻatele, ma talu mai lena taimi, o loʻo galulue ma le filiga le aufaifaʻatoʻaga i le faʻatupuina o ituaiga fou o geraniums. Nisi ituaiga o lenei subgroup fiafia ma o latou lauolaola fugalaʻau atoa taumafanafana, o isi e mafai ona fugalaʻau seʻia paʻu.

Rose geranium o loʻo aofia i le kulupu o zonal pelargoniums. E oʻo mai i le taimi nei, e tele ituaiga na faʻafaileleina, lea e tuʻufaʻatasia e le ituaiga lua o fugalaʻau. Ona o le tele o numera o petals, o lenei ituaiga e pei o rosebuds.

Faʻamatalaga uigaese ma talaʻaga o lona amataga

O le muamua taʻuaina o le vaega laiti na lolomiina i se tusitusiga i le Tusi Faʻasalalau a le Royal Hortikultural Society i le 1876. E ui lava e mafai ona maua faʻamatalaga i 1652 geraniums na mauaina e tagata faʻatau fualaʻau fiafia i se maimoaga taamilo i le eria mai sautesisifo sisifo, mulimuli ane, na aveina atu i latou i Europa. Muamua, na latou ola i greenhouse i Holland, ma mulimuli ane i Egelani.

E talitonuina o le fugalaau ei ai le mana faʻamalolo.... E faʻaaogaina o se anthelmintic ma o se fofo mo disentery ma manava tata.

O le ituaiga o le geranium o loʻo iai lona gafa anamua ma e le mafai ona iloa tonu le fanua moni o le laʻau, o se mea moni lauiloa o le tele o ituaiga fugalaʻau e masani ona faʻatatau ia Aferika.

Foliga Vaaia

I foliga vaaia, o fugalaʻau o le rosa foliga-(pe, pei o le faʻatoʻaga taʻua foi, o le rosaceous) geranium e tutusa ma tamai rosa. E i ai o latou maaleale piniki ma lanu mumu.

O laulaʻau e laʻititi, lanumeamata lanumeamata.

Lauiloa ituaiga o piniki pelargonium

O ituaiga taʻutaʻua o lenei vaega e aofia ai Bornholmpelargon... O ona fugalaʻau foliga pei o tamaʻi teuina o rosa. Bornholm ei ai se lanu mumu ma se paʻu lamolemole uiga. O fualaʻau e faʻamama lemu, ae i le lumanaʻi, o lenei e tauia mo le umi o fuga. O le eseʻesega tele mai isi mumu fugalaʻau o lenei ituaiga o laulaʻau, latou te ufiufiina i se faʻataʻitaʻiga e vaʻaia ai se mesh lelei. E itiiti lava ni faʻamatalaga e uiga i lenei ituaiga geranium.

Se ituaiga lauiloa o geraniums - RosebudRed, e faʻatosina mai mafaufau ma lapoʻa "rosa" faʻalua o le lanu mūmū, ma se laʻitiiti puʻupuʻu o le laʻau lava ia, o se matua lelei faʻamaopoopoina fausaga o le togavao, toetoe lava a le manaʻomia fauina.

Geranium sili ona lalelei "Rosita" (PAC Viva Rosita)... Ose ituaiga eseʻese na faʻaalia ile 2011 ma e iloga ile tetele ma le susulu fugalaʻau, e tai tutusa ma rosa mumu.

O le isi ituaiga taʻatele o le king geranium.... Na aumaia muamua i Europa i le faʻaiuga o le seneturi lona sefuluvalu mai Aferika i Saute. Ua mauaʻa le Geranium e le gata i totonu o matou togalaʻau, ae faʻapea foi i se ulo i luga o le faʻamalama. O se laʻau laʻau e iai ona laumei lanumeamata lanumeamata na toulu ifo i lalo.

I le fale, o le laʻau e masani lava ona oʻo i le maualuga o le 60-80 cm. peach

O se uiga iloga o le tupu pelargonium o se pogisa oval siʻi luga o fasi petal.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻai i se ata o le rosaceous geranium o mumu, piniki ma isi paolo.
RosebudRed

Rosita (PAC Viva Rosita)

Bornholmpelargon

Royal geranium

Toto totoina

O le Geranium, e fuga mai i rosa, e ana i laʻau tumau, ae o le ogatotonu o le laina e faʻamalo leisa.

Moli ma le nofoaga

O geraniums piniki e mafai ona totoina e le gata i le togalaau, ae faʻapea foi i le fale.

O le mea sili ona taua o le laʻau e le oi se nofoaga o le ea vevela i lalo o le 10 tikeri. Lenei ituaiga o geranium e sili atu le totoina i paolo eria poʻo filifili vaega paolo. O le ea vevela o le 15 tikeri e sili atu mo le totoina o le tuputupu ae ma atinae.

Eleele manaʻoga

Ina ia mafai e le laau ona fiafia i le fugalaʻau i le vaitaimi atoa o le taumafanafana, e manaʻomia le saunia o tulaga taliaina mo lenei. O le eleele ua pikiina i luga ma le le faaituau teisi oxidized tali atu... E sili ile filifilia ole eleele faʻatau ile faleoloa ile ph 5.5-6.5 O le eleele e tatau ona mama, faʻamama, ma ole iai ole peat ma le oneone o loʻo iai se aafiaga lelei ile laʻau. I le tautoulu, aua neʻi galo e eli i luga le eleele ma faʻaopopo minerale minerale ma humus.

Tausiga i le fale

Ae paga lea, geranium e afaina i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi, o le sili ona lauiloa o mea nei:

  1. Fuga fugalaʻau... Ona o le mea moni o le geranium ei ai se pulou ulu o fugalaʻau, o lenei lamatia foliga o le efuefu suia i ai. Ina ia puipuia le oti o le fugalaʻau, e manaʻomia le vave aveʻese o fugalaʻau ufiufi i le suia, seʻia oʻo i le au o le laʻau.
  2. Edema... O le tele o le faʻasūsū poʻo le maualuga o le susū e faʻatupuina ai lau o le laʻau e foliga mai ua fulafula ma faʻaletino, ma le tele o tuputupu aʻe i le pito i lalo o le lau.
  3. Leaf spot... Ole faʻafitauli e masani ona tupu ile vaega ole lau geranium ole fungus ma siama siama, e mafai ai ona pogisa le pogai. E masani ona tupu ona o le suavai o le eleele. O le feololo ma le lelei o le tafe o le ea o le a fesoasoani e foia pe puipuia le faʻafitauli.
  4. Slug ma gose... O pusi e faʻatamaʻia le laʻau ile fafagaina o laulaʻau ma au. Gravel salalau solo i fugalaʻau totoina mafai ona sefe lau laʻau.
  5. Ele... O se faʻamaʻi maʻoti, e masani ona tutasi i le geranium, e masani ona lamatia ai le laʻau. Faatasi ai ma le lapoʻa liona, e matua faʻaleagaina le soifua maloloina o le laʻau ma faʻalavelaveina le lalelei o le fugalaʻau. O se lanu enaena-samasama, e masani lava ona tu i tua o laulaʻau. Mo le togafitia o le laʻau, muamua lava, e manaʻomia le aveʻese o vaega ua uma ona faʻaleagaina o le geranium ma togafitia le laʻau ma se tali ma se fungicide.
  6. Anufe... I masina o le taumafanafana, pe a fai e malosi le anufe, faʻapipiʻi le laʻau i le fofo o le iniseti. Ole mea lea ole a sefe ai le uluaʻi aliali mai ma puipuia ai le le manaia mai o gnawed lau.
  7. Siama... O le siama e afaina ai le geranium o le mimilo o laulaʻau, ua ave atu i laʻau ma eleele eleelea. E tasi lava le vaifofo i le faʻafitauli, e tatau ona faʻaleagaina uma laʻau e aliali mai i le siama.
  8. Blackleg... Lenei faʻamaʻi e localized faʻapitoa i le eria o tipi ma talavou laʻau. O le faʻapogisaina o le laʻau amata i le eleele tulaga, o lau amata amata mago ma mago. O le iʻuga e tau atu i le oti o le laʻau. Ina ia aloese mai se faʻaiuga, e tatau ona vaʻavaʻaia le eleele ma ave tipi faapitoa mai matua soifua maloloina.

E ui lava i lenei, o le fugalaʻau mafai ona taʻua o le le faʻaaloalo. O se ituaiga o lenei ituaiga o loʻo i ai se puipuiga mautu puipuia, ae e sili atu ona lelei e puipuia se faʻamaʻi e ono afaina ai geranium.

O le paluga mo le fafagaina o geraniums e tatau ona aofia ai le paleni o le 4: 2: 2: 1: 1 (turf eleele, peat, humus, oneone talatala ma perlite).

E fiafia le laʻau e faʻasūsū i se vai faʻalelei, ae e tatau ona mataala ina ia le mago le lalolagi. O le tele o le faʻasusu e mafai ona maua ai aʻa pala.

E i ai faʻamatalaga a faʻasusu, e manaʻomia le aloese mai le susū i luga o au o le fugalaʻau, ona o lenei latou leiloa o latou foliga matagofie ma ono pala. E tusa ai ma le au fai togalaau, ose mea taufaasese lea. Aua neʻi galo e mate le laʻau mai le efuefu, o lea i soʻo se tulaga fesoʻotaʻi ma le susu i luga o au ma laʻau e le mafai ona 'alofia. Tagata uma manaʻomia latou laʻau e foliga tumu i le ola ma fiafia i lona matagofie, o lea aua le tauaso talitonuina le faʻasaʻoina talafatu e mafai sili ona tele faʻaleagaina le lelei o lau fagafao.

I le taumalulu, tatau ona puipuia le piniki geraniums i le tele e mafai ai mai le faʻasusu ma faʻasusu, aua neʻi moe i le vevela mai le +10 i le +15 tikeri. I lenei taimi o le tausaga, e i ai se lalelei foliga mai, e matua leai se fugalaʻau, o le au na afuafua, ma o laulaʻau e samasama.

Fanafanau foliga

E aunoa ma se tuusaunoa, uma geraniums toe gaosia i ni auala se lua:

  • fatu;
  • tipiina.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le faapipiina.... O le taimi sili ona lelei mo le rooting o le amataga o le tautotogo poʻo le tuai o le taumafanafana. O se vaega faʻamama totoga 'oti e tipi mai le laʻau autu, lea e aofia ai mai le 3 i le 5 totonu.

O le eleele mo tipiina tatau ona aofia ai le le mama i le eleele o peat ma le popo substrate ma le le faʻaituau tali atu pH. Aʻo leʻi totoina, e tatau ona matutu lelei le tipi, e masani lava ona lava le 1-2 itula. Tipiina e totoina i le eleele, alu loloto i totonu o le eleele e le tasi totonu.

I le vaiaso muamua pe a maeʻa ona toto, faʻasūsau toto le laʻau i le mea e mafai ai. Soʻo se faʻasusu laʻititi nai lo le masani ai e mafai ona taitai atu ai i le vave pala, ma le le lava faʻasūsū faia ai le aʻafiaga o overdrying le laʻau.

I le avea ai o se tulafono, i totonu o le lua vaiaso muamua, o le tipi amata ona mauaina aʻa.

Lenei laʻau mananaia e fuga mai i rosa o le a toe ola mai ma fetaui lelei i soʻo se laufanua mamanu o lau togalaʻau, faʻapea foi ma le faʻafiafiaina o e ana ma le umi-eseʻesega faʻafeagai ma le talaaga o isi. E le o fualaʻau uma e umi le umi o lo latou fuga, ma o lenei ua maeʻa tele faʻaopoopoina, unaʻia le le masalomia mauaina o lenei laʻau ituaiga. E ofi atoatoa i totonu o le fale, teuteu le veranda, terrace ma le poletito.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Moe ToAtasi (Mae 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com