Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Motugaafa mo le tuiina ma le tausia o Peresia cyclamen i le fale pe a uma le faʻatau

Pin
Send
Share
Send

Faʻatupu fugalaʻau fugalaʻau, amateurs ma na amataina, faʻafiafiaina i le matagofie o le cyclamen, feagai ma ni faigata i le vaitaimi o le totoina fetuʻutuʻunaʻi ina ua maeʻa faʻatau i le faleoloa.

Ina ia mafai e le cyclamen ona nofo i lalo i le fale i luga o le windowsill, e taua tele le lagolagoina o le laʻau ma le tausiga lelei. E tatau ona maua le malosi ma tupu malosi atili.

Ina ia faia lenei mea, oe manaʻomia le malamalama i foliga ma tulafono o le tausiga o cyclamen i le fale, uma uma ma faʻamasani i le "toe setiina" vaitaimi, ma mulimuli ma le faʻaeteete ia latou. Faitau atili i la matou tusitusiga.

Faʻamatalaga

Tusitusiga! Cyclamen o le myrsin perennial ma i le taimi e tasi e mafai ona faʻavasegaina o se primrose. Cyclamens e eseʻese lava, faʻatusalia e le tele o ituaiga, sili atu nai lo le 60, eseʻese i lanu, lapoʻa, ituaiga o fugalaʻau. E luasefulu o latou e tausi aiga, e ola lelei ma fuga i totonu o potu.

O le laau e oʻo i le maualuga o le 15-35 cm. O le rhizome o le cyclamen ua mafiafia, ma le tuber i le manatu o se oblate matauila (mai le 4 i le 15 cm le lautele), lea petioles ma se malamalama foliga-foliga poʻo uliuli lanumeamata laulaʻau tulaʻi, e masani ona ma specks o lefulefu mamanu - lanu efuefu.

O fualaʻau-faʻapipiʻi e faʻapipiʻiina i laʻau, e faʻatupu ai laulaʻau, e faʻaputuputu i se aʻafiaga o aʻa. Peduncles tupu mai le ogatotonu vaega o le tuber, e uumi atu nai lo laulaʻau, ma oso aʻe i luga o le rosette ma au manifinifi ae malolosi, o loʻo sosolo tele i fugalaʻau, e oʻo atu i le 60 fasi i le tasi laʻau.

E laiti, e faʻaseʻe i lalo, ma gaugau ifo i luga. O le mea e malie ai, o fugalaʻau o hermaphrodite, latou i ai pistil ma stamens. Valivali o loʻo faʻaalia i se lautele lautele lautele, mai le kiona-paʻepaʻe e loloto lanu viole. O le tele o na mea uma, o fugalaʻau o le cyclamen e pei o laulaufaiva o afi mumusu poʻo ni faʻataulaitu faʻataulaitu o loʻo felelei solo i luga o le mutia.

Fugalaʻau taimi faʻamoemoe i luga o le ituaiga, ma a maeʻa le vaitaimi o fugalaʻau, e aliali mai le tuber, e sosolo faʻasolosolo i luga.

O le a le mea e vaʻai i ai pe a faʻatau se laʻau?

  1. E taua le suʻesuʻe ma le totoʻa o laulaʻau ma le faʻapusa (vaʻaiga vaʻaia) mo le pala. A maua se faʻataʻitaʻiga lea, e le talafeagai le laʻau mo le totoina. O le laau e leai ni faʻailoga o le pala ma faʻaleagaina laulaʻau o se filifiliga o le a sili ona lelei e le gata e faʻamalieina ma fugalaʻau mo sina taimi puʻupuʻu, ae faʻapena foi o se umi-ola laau. A uma mea uma, o le soifuaga o se soifua maloloina laʻau mafai ona oʻo i le luasefulu tausaga.
  2. O le taimi sili ona lelei o le tausaga e faʻatau ai cyclamen o le vaitaimi o le tautoulu.
  3. E sili le ave o se laʻau ua sauni mo fugalaʻau, ma muamua fuga na faʻatoa amata ona fausiaina, ae leʻi fuga.
  4. O le pito o le matauila e tatau ona vaʻaia.

Vaega o le setete o le fugalaʻau pe a maeʻa le faleoloa

Faʻaaliga! E masani lava ole cyclamen, pei o isi faleʻoloa faleoloa, o loʻo i totonu ole peat poʻo se faʻavae faʻapitoa, ae leʻo totonu o le paluga faʻalaʻua o le eleele, e toetoe lava o taimi uma e tumu i le aofaʻi tele o mea e faʻamalosia ai le tupu.

Afai e te le tuiina le laʻau pe faʻatuai i lenei, ona mate lea. O le mea lea, o le mea muamua ina ua maeʻa le faʻatau o le taotoga auala.

A lele mai i luga o le faʻamalama o le faleʻoloa poʻo le fata o le faleoloa se cyclamen olaola fugalaʻau, e leai ma se toega e totoe, ona tatau lea i se tasi ona malamalama o loʻo fai pea le fugalaʻau mo se taimi umi. Mafaufau o le biorhythms o le laʻau faʻailoa mai 3-6 masina taʻamilosaga o gaioiga, faʻasolosolo i le malologa, ma, ono foliga mai, e le o toe umi e faʻamemelo i ai.

E mafai foʻi ona e faʻatauina se laʻau totino, ma ia e amanaʻia a maeʻa le fugalaʻau, e tatau ona e momoli le aliʻi aulelei e moe. E masani lava, cyclamens fiafia ma fugalaʻau toeititi atoa le vaitau o le taumalulu, ao pueina Novema.

O afea e manaʻomia vave ai se taotoga?

  • O aʻa e sau i fafo i totonu o alavai.
  • O le ulo e faʻatumuina i peat poʻo nisi ituaiga o substrate, ae leʻo le palapala.
  • Afai o le tuber e pala.
  • Afai e tanu loloto le matauila, e tofu i le paluga eleele.

I le lumanaʻi, o le fesuiaʻiga e faia faʻatasi i le tausaga, pe a maeʻa le taimi moe, ao le i amataina le fuga faʻavae. I le averesi, o lenei tupu i le ogatotonu o le taumafanafana vaitau, pe a amataina le fausiaina o laʻau fou. O lenei faiga e manaʻomia ai le tele o meaʻai ma le malosi, ua uma le palapala ma faʻapea o le toe tanu ua avea ma manaʻoga.

Taua! E le fesuiaʻi cyclamen fugalaʻau poʻo ufiufi uma i fuga, o lenei mea e ono faʻamataʻu i le oti.

Faʻafefea ona toe tui?

Le isi, o le a tatou mafaufau pe faʻafefea ona tipiina le cyclamen i le fale.

Toleniga

E manaʻomia le tuʻuina i totonu o le atigi fagu cyclamen i totonu o se atigi vai mo se aso pe sili atu foi. E manaʻomia lea e tuʻu ese lemu aʻa mai puipui o le ulo. E talafeagai lenei metotia pe a fai e te mautinoa e le aʻafia le pala i le pala.

Ulo

Afai o aʻa e le sau mai fafo o le alavai, ona ave lea o se ulo o le tutusa tusi. Ma afai na e alu i fafo, lona uiga o le malosiaga e manaʻomia sina sili atu. E i ai le tulafono lautele - mai le lautele vaega o le aniani-pipisi, afai e te tuʻuina i le ogatotonu, e tatau ona 3 cm i le puipui.

O loʻo manaʻomia ni pu alavai, tusa male fa.

Le palapala

Faʻatasia ni vaega o le lauʻeleʻele palapala ma le oneone, humus, peat, ave i le tasi vaega. O vaega uma, eseʻese, e faʻamaʻaina i le ogaumu mo le itiiti ifo i le itula mo le faʻamamaina o le tino. E faʻapena foi ona faʻamamaina le alavai i le auala lava e tasi.

Faatonuga i lea laasaga ma lea laasaga

  1. Liligi se vaega alavai o faʻalauteleina polo keli luga o le pito i lalo.
  2. Tuu i totonu o se tele o le eleele ina ia o se tuber ma aʻa fetaui i luga, pe a fai o lona pito e laititi, ma o le atoa aʻa aʻa e ofi saoloto i le avanoa o le ulo (tatou talanoa e uiga i le aoga meatotino o cyclamen tubers, faʻapea foi ma le faʻafefea ona totoina saʻo, na matou fai atu ai. ii).
  3. Ina ia faʻateleina le ola o le laʻau, i le i ai o le rosette aʻoa mauoa, oe mafai ona aveʻese ni lau tuai, ae le ootiina, ae mimilo ia latou.
  4. Aveese le cyclamen mai le ulo, lulu malie ese le substrate mai aʻa ma faʻamaʻa. Afai e i ai se alavai, ona faʻaeteete lea ma le faʻaeteete aʻa mai ona vaega.
  5. Vaʻavaʻai ma le faʻaeteete i aʻa, afai e i ai ni aʻa mamago pe faʻaleagaina, ona tipi ese lea, ma sausau ia "manuʻa" ma le malala efuefu.
  6. Tuʻu le laʻau i se eleele fou, faʻatotonu.
  7. Liligi faʻatasi le paluga eleele ma faʻafilemu lemu faataamilo i le tuber, ae, leai se mea, faʻapipiʻi. A sasaʻa le paluga eleele, e fautuaina le taofi pea o le cyclamen i le mamafa ina ia puipuia ai aʻa mai le gagau i le tele e mafai ai.
  8. O le tasi vaetolu o le tuber e tatau ona tulaʻi aʻe i luga. Peitaʻi, e i ai nuances faʻamoemoe i le ituaiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le cyclamen Peresia, pei o le tele o isi ituaiga o lenei laʻau, e fiafia e tulaʻi aʻe o se tuber, ae o le Europa tuber ua tapunia atoa.
  9. Faʻalelei lelei vai i le tulaga peʻa oʻo i luga o le eleele, o le 1.5-2 cm, e leʻi sasaaina.
  10. A maeʻa uma ona susū uma le susu i totonu o le eleele, fai seisi faʻasusu ma sasaʻa le pito i fafo.

Tausiga tulitatao

  • Matua feololo faʻasūsū, faʻatoa maeʻa le palapala fefiloi faʻamago.
  • Suavai mai lalo, ala i le papeti.
  • Faʻalautele faʻalaʻitiiti, i lenei taimi e faigofie ona puipuia le atinaʻeina o le fuga e ala i le soona fafagaina.
  • E tipi ese fugalaʻau ma fualaʻau mago, ma aveʻese ese fugalaʻau faʻamago ese. Peduncles ma petioles e aveʻesea na o le mimilo ese mai le tuber. O lenei e faia ma le faʻaeteete lava ina ia le faʻaleagaina le tuberous vaega ma aua le tuua se vaega o le pedicel, ona o lenei faʻateleina le ono aʻafia o pala.
  • A maeʻa fugalaʻau, sauniuni mo le moe taimi amata, pe a toʻesea meaʻai lagolago, ma faʻasolosolo malie lemu. I le taimi e le moe ai, o le tubers e teuina i totonu o se potu malulu (faitau pe faʻafefea ona tausia le cyclamen i le taimi o le le moe vaitaimi iinei).
  • E le o ituaiga uma o cyclamen e momoe.

Taua mo isi fesuiaʻiga! O se laau e 12-18 masina le matua e talafeagai mo se ulo e valu senitimita le lautele. Mo le tolu tausaga le matua pe sili atu foi, e manaʻomia le lautele o le 15 cm.O le ulo e ave laititi atu nai lo le lapoa, talu ai o le eleele e leʻo aʻoaʻoina e aʻa o le a vave faʻamamaina ma o le cyclamen o le a maʻi. I le lumanaʻi, transshipment mafai ona faʻaaogaina o se transfer auala.

Faʻafefea ona popole?

E le manaʻomia le tuiina peʻa fai e laki le faʻatau o se laʻau ma mea taua nei:

  1. o le eleele o le ituaiga saʻo;
  2. e oso le faʻamaʻa i le lona tolu o luga o le palapala;
  3. e le afaina le faʻamaʻi ma laulaʻau i le pala.

Saili le nofoaga saʻo

E fiafia Cyclamen i le malamalama salalau, e le mafai ona tu saʻo i le la. Ioe, i tulaga masani, o nei fugalaʻau e masani ona ola i togavao, i le faʻamamaina i le va o laʻititi laʻau. O le mea lea, afai e le mafai ona tuʻu latalata i se faʻamalama ma ia moli, ona tatau lea ona faʻapaʻu le laʻau i le taimi e sao atu ai i le susulu o le la.

Vevela

E fiafia Cyclamen i le malulu. E tusa ai ma le ituaiga o vao, o se ephemeroid, tuputupu ae ma lanu faʻavaeina tupu naʻo lalo o le maualalo o le vevela.

O lona uiga o le i ai o se latalata maa e le taliaina, ma o le tuʻu faʻatalata i le tioata i taimi malulu o le a aoga tele.

O le sao saʻo o le vevela mo le vaitaimi o fugalaʻau o loʻo i le va o + 13 ° C ma le + 17 ° C.

O le maualuga sili ona vevela o le a + 12 ° C - + 13 ° C.

Faasusu

O lenei laʻau e manaʻomia tele mo le feololo i le eleele. E taua le faʻatumauina o le susū le tulaga e le susu ai le eleele, ae le faʻamago foi, o lona uiga, e susu laitiiti, vaivai. Le lalolagi e le tatau ona liua i maʻa mai le mago.

O se suʻega e iloa ai pe ua ova le cyclamen: nonoa lemu laulaau, faʻamatuʻu i latou. A lava le susu, e vave ona oso i luga lau, ma afai e mago le eleele, ona umi atu lea. O le ogaoga o le leai o le susu ua faʻailoa mai e laufaʻafu laulaʻau, faʻapea foi ma le leiloa o elasticity o le lau ipu.

Fautuaga! E faʻaaogaina le vai ile vevela o le potu, talu ai na puipuia ai mo le lua pe tolu aso.

Faitau atili e uiga i le faʻafefea ona suavai lelei cyclamen i lenei tusitusiga.

Sūsū

E le fiafia Cyclamens i le ea matutu, ma e mafai e le faʻasusu tuusao ona afaina ai latou. Ae e te leʻi fugaina, e mafai ona e faʻasuina le vai i tafatafa o le vai, ae aunoa ma le susū o laʻau. E faʻalua ona fai ile vaiaso. I le taimi o fugalaʻau, o le faʻafitauli o le tau o le tau e fofo e ala i le tuʻuina o container lata ane i le vai poʻo le susū. O se filifiliga ma se loloto fagu fagu faʻatumuina i susū sphagnum, faʻalautele 'ele poʻo tamaʻaʻaiga e talafeagai foi.

Fertilizers

Talu ai i le tele o tulaga o le faleoloa faleoloa e tumu i stimulants, oe manaʻomia le fesoasoani ia "alu ese" mai le fofoina, faia masani fafagaina i le taimi muamua, ma faifai malie faʻaititia i le laʻititi.

O minerale fetilaisa ma mea masani e faʻaaogaina i taimi o fugalaʻau tasi i le 14 aso. E mafai foi ona e faʻaogaina ni vai fatu mo fugalaʻau i totonu e le sili atu i le tasi i le 30 aso. Nitrogen fetilaisa e faʻaaoga e seasea lava ma laiti; latou mafai ona i ai se leaga aʻafiaga i luga o le cyclamen root system.

Oe mafai ona iloa pe faʻafefea ma pe o le a le mea e fafaga ai cyclamen mo tele fugalaʻau iinei.

Matou te matamata i se vitio e uiga i le tuiina ma le vaʻaia o se cyclamen pe a maeʻa le faʻatau:

Faaiuga

Cyclamen fuga matagofie ofoofogia ma faia ai i malulu vaitaupe a faʻaopopo ni manatu taua e matua taua lava, pe a fai o le efuefu-paʻepaʻe laufanua ua matua leai lava ni paolo. Vavaeʻese, e tatau ona fai mai e uiga i le manogi o nisi ituaiga.

Cyclamen manogi manaia, manogi suauʻu na faia mai ai, o se ituaiga lavea i totonu o manogi manogi, a aunoa ma le tele o manogi lauiloa semanu e le faia. Manogi pe naʻo le felanulanuaʻi o cyclamen o le a liua soʻo se fale i se lalolagi faʻiry-tale.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: How to Keep Cyclamen Blooming + Care Tips (Mae 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com