Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O fesoasoani sili ma faʻatonuga mo le faʻafofoaina o le cyclamen ile vaevaeina ole tuber

Pin
Send
Share
Send

O le tuputupu aʻe o le cyclamen, i se taimi, toeititi lava o tagata totō na o mai i le faʻaiuga e faʻalautele le laʻau mo se sili matagofie matagofie teuteuga fale pe ina ia mafai ai ona fausia se faapitoa meaalofa mo se faʻamanatuina. Cyclamen o se matagofie fugalaʻau fugalaʻau, lea, pei o laʻau uma na oʻo mai ia tatou mai le mafanafana pito o le laʻau, ei ai ona lava uiga o le toe gaosia.

O le tausisi i tulafono mo le faʻafouina o cyclamens o le a muaʻi fuafuaina le manuia o le atoa pisinisi ma mafai ai ona faʻateleina le numera o lenei aulelei aliʻi.

O le a lea

O le atunuʻu o cyclamen o le teritori o le Metitirani ma North Africa. E mafai ona e mauaina cyclamens i Kuperu ma Palesitina, i Iran, i laufanua laʻau ma i Eleni. E auai i le kulupu o myrsinaceae, ma e faʻapipiʻi foʻi i le primroses. O le fugalaau e tele ituaiga, toetoe lava 70, latou eseese i le tele, eseʻesega o fugalaʻau, valivali. E tusa ma le luasefulu ituaiga o cyclamen e fai aiga, na latou mauaʻa lelei ma ola i potu.

O le maualuga o le laʻau e mafai mai le 15 cm i le 35 cm. O le aʻa o lona tuberous type faʻapei o se faʻamama matauila, togitogi ma tamaʻi laʻau. O le lautele o le paipa o le cyclamen o le 4-15 cm O laulaau e mama pe lanu meamata lanumeamata, e mafai ona i ai ni pisipepa ma tamaʻi mata o se lanu efuefu malamalama.

Peduncles e uumi, malosi, o laʻititi mafiafia, ufiufi i fugalaʻau i le tele, oʻo atu i le onosefulu buds mafai ona matala i luga o le tasi cyclamen. O fugalaʻau lava latou e laʻititi, laʻititi ifo i lalo, ma ni piʻo laʻititi. E pei o ni pepe lele lele i luga o le kilia.

I luga o se tusi. O le laʻau o le hermaphrodite, ma a maeʻa fugalaʻau, o le tuber e toʻa vaega, e tusa o le kuata po o le lona tolu tolotolo mai le palapala.

E i ai lava ni nai ituaiga ma ituaiga o laʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, Persian, Cyclamen Mix ma isi (oe mafai ona aoao atili e uiga i le Cyclamen Mix i lenei mea).

O auala

Faʻafefea ona faʻasoa se fugalaʻau? Afai o le fatu gafa o cyclamen e faigata tele, manaʻomia le tele o taimi ma taumafaiga, ona faʻalauteleina e ala i laulaʻau, rosette ma faʻamavae vaevaega - sili atu faigofie ma e mautinoa le faʻamatuʻu atu o tapulaʻa o le tina laʻau i le isi augatupulaga.

Outlets

O le cyclamen rosettes o laʻau ia i luga o le matauila, o loʻo tupu aʻe mai i fuga, ia e moni lava e salalau ile nodule. Ioe, e le o latou uma e feala mai ma tuʻu mai ni tui, o se tulafono, e na o ni nai latou. O fualaʻau o le cyclamen tuai e tupu umi lava, faʻapolofesa fugalaʻau na oʻo mai ma se igoa faʻapitoa mo latou - pu.

Mo faʻafouina mafuaʻaga o se tasi o laʻau atinaʻe e vavaeʻese mai le tuber, mimilo faʻapei o le mea moni ma aano o manu, ae i le taimi lava e tasi matua faʻaeteete lava. A maeʻa ona vaeluaina, ona tui lea o le fana i totonu o le eleele susū, lea e masani ona ave e toto ai cyclamens ma faʻatulagaina se greenhouse. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se fagu tioata poʻo se fagu palasitika ma lalo vavaeʻese, poʻo se ato palasitika.

O le greenhouse tatau ona faia o atoatoa malamalama mea. O le laʻau e ufiufi faʻaloloa, o le masani ai o le vevela pulega o le 20-25 tikeri o loʻo matauina.

Tusitusiga. Ua maeʻa le lua i le tolu vaiaso, e tatau ona iai aʻa. A maeʻa lena, ona faʻamamaina lea o le greenhouse ma o le cyclamen e vaʻaia e pei ona masani ai. Ua amata ona ia faʻaputu se laulaʻau ma fai se tuber.

Tamaiti

Faʻafefea ona fefaʻasoaaʻi tamaiti? E masani lava pe a tuiina cyclamens i se eleele fou, i le ogatotonu poʻo le i le faaiuga o le taumafanafana, fou mea toto totoina mai, aveina faʻaopopo pepe nodules mai le tubero le foma i luga o le tuber tina.

  1. O le pepe e sili ona maloloina na filifilia, o ona faʻailoga o le leai o se maanuminumi i luga, ma e tatau ona i ai se fatugaʻo i le pito i luga o le nodule.
  2. O se matauila faatoa fananau mai ma le faaeteete tuueseeseina ma se lapoa tuber ma mauaa i se tamai ipu malamalama i se masani substrate, tuu se impromptu greenhouse mo le vaiaso pe lua.
  3. A maeʻa ona totogo muamua laulaʻau, ona faʻamama lea o le greenhouse ma vaʻaia e pei o se laau masani.
  4. Ina ua maeʻa ona vaʻaia o ni laulaʻau, ua ave le fatu i lona nofoaga tumau o nofo ai - i totonu o se ulo.
  5. I le masina mulimuli ane, faʻafilemu ma le masani ai sauniuniga mo cyclamens, naʻo le tali e faʻavaivai, fafagaina i le lumanaʻi e tusa ai ma le masani ai tulafono.

Mai laulaʻau

Leafy tipi o cyclamen maua le uiga ese o le mauaa i le vai e le tupu, ma le mauaa i le substrate e le o taimi uma e manuia. Lenei auala e naʻo faʻaaogaina mo ituaiga Europa. Latou filifilia ni laupepa ma laʻau aʻa, o le mea lea, mo se ituaiga Peresia e leai ni ia ituaiga, o le metotia o le a le aoga (sili atu faʻamatalaga e uiga i le ituaiga Peresia ma pe faʻafefea ona tausia e mafai ona maua i lenei mea, ma faʻafefea ona vaʻaia lenei ituaiga mai le Europa tasi mafai maua iinei).

O le laulaʻau e le tipiina, ae tatau ona gagau ese ma se tamaʻi vaega o le tuber. E iʻu ina i le iʻuga o le petiole e i ai le mea e pei o faʻagasologa-filo, o mea laʻititi ia, o le a latou faʻatagaina le lau e aʻa ma atiaʻe o se tutoʻatasi laʻau. Latou te taʻua i latou o "tamatamailima". O sea fasi fualaʻau e totoina i le palapala ma ufiufi i totonu o le greenhouse seʻi aʻa, ona aveʻese ma vaʻaia pei ona masani ai. E tele isi faʻamatalaga e uiga ile faʻalauteleina ole cyclamens ile laʻau e maua ii.

Fatu

O le metotia e masani ona faʻaaogaina mo ituaiga Peresia:

  1. Aʻo leʻi luluina, e faʻasusu mea fatu i totonu o le fofo mo le valu itula, ona lulu ai lea i le eleele-peat-oneone, na muamua faʻamamaina e le valiina.
  2. O le fatu e faʻatofuina i le loloto o le tusa ma le centimita, sina faʻasūsūina le pu ao leʻi lulu. O le autu tulaga mo germination o le pogisa, o le mea lea o le koneteina e ufiufi i se uliuli ata. Fai faʻasologa masani ma faʻasusu, puipuia le palapala mai le mago.
  3. A maeʻa le 30-45 aso, o le fofoa faʻaputuputu ma aveʻese le ata, ua tatalaina le koneteina mo atoa moli. O le vevela sili ona lelei mo le atinaʻeina o fatu ma fatu o 18 tikeri.
  4. Ina ua maeʻa le atinaʻeina o 2-3 lau, ua faia se piki, faia atoa le ufiufi o tamaʻi nodules ma le palu fefiloi.
  5. Ono masina mulimuli ane, ua latou totoina i totonu o ulo, ma tuua ai le tuber le lona tolu luga o le eleele.

E fuga mai fatu i le tausaga ma le afa.

O isi faʻamatalaga e uiga i le faʻateleina o uila i totonu ole fatu e mafai ona maua i lenei mea.

Toe gaosia e ala i le vaevaeina o le tuber

O le cyclamen tuber o le sili ona taua ma sili ona vaivai vaega o ia. Vaeluaina i le tipiina o se tuber o se ogaoga auala e ono ono taitai atu ai i le pala o le tipi po o le oti o le tina laʻau, ma ono i uma uma i le tasi.

Afai o loʻo tatou talanoa e uiga i le tuberous toe fanau mataupu, e sili lava le faʻaaogaina vaevaega e tamaiti. Ae ui i lea, mafaufau i le faʻateleina o le cyclamen e le vaevaega aʻa. Lenei oe manaʻomia le amanaʻia o le filifiliga e talafeagai naʻo mo tele tele, soʻona cyclamens.

Taua! E tatau ona filifili le taimi saʻo mo le vaevaega. E mafai ona faʻaalia le tuber i lenei faiga i le vaitaimi le moe ai.

Auiliiliga faʻatonuga

Toleniga

  1. Faasusu le laʻau i le aso ina ia faʻasusu le eleele, ma mafai ona aveʻese le matauila e aunoa ma le motusia.
  2. Eli i totonu o se tuber, fufulu ma faʻamautu vai i le vevela o le potu, aveʻese le lalolagi.
  3. Ave se naifi maʻai ma se manifinifi lau.
  4. Faʻamama.
  5. Ina ia faʻaitiitia le afaina, e sili le vaevaeina o le tuber i le sili atu nai lo ni nai vaega. Le tapulaʻa maualuga faʻatagaina ile vaevaega e fa.
  6. O le tipi tatau ona faia i se auala e mo vaega taʻitasi e le itiiti ifo ma le tasi le tuputupu ae ma se "mulivae" mai ai manifinifi aʻa lala.
  7. Tuʻu e mago mo 2-4 itula.
  8. Efuefu vaega ua aliali i le malala efuefu. O nisi tagata latou te faʻaaogaina le lanumeamata i luma o le malala. Tuʻu e faʻamamoe mo le isi 18 itula.

Manaʻoga loloto

O le eleele e tatau ona i ai lau lau vaega, peat, humus ma oneone. Saunia-faia primer mafai ona faʻatau. E taua le faʻasusu pe faʻamalo ia mo le faʻamoemoe o le faʻamamaina o le tino, pe e te mafaia faʻapipiʻiina ma se vaivaiga vaivai o le manganese. E manaʻomia foʻi le vaega alavai; e faʻamamaina e le faʻamamaina i le ogaumu.

Alu i lalo

  1. Liligi alavai i totonu o le ulo, tasi ma le afa senitimita.
  2. Luga i luga toeititi atoa le aofaʻi o le vaʻa ma le palapala.
  3. Faasusu laitiiti.
  4. Tuu le div i le ogatotonu. A toto, e le mafai ona e tanuina.
  5. Faʻaopopo se isi vaega o le eleele.
  6. Toto i le eleele susu.

Ulo

O le ulo e ave i le 7-8 cm le lautele, i taimi uma ma pu i le pito i lalo e faʻateʻa tele vai.

Tausiga i le fale

O tulafono mo tausiga o laʻau e faʻapipiʻiina pei ona masani ai.

  • Faasusu. O le faʻasūsū i le lumanaʻi e tatau ona faia ma le faʻaeteete ina neʻi pala le vaevaega. E fautuaina e faʻasusu i le pito o le ulo. Luga ma lalo faʻasusu fesuiaʻi. Faʻasusu e faia mai lalo, sasaʻa vai i totonu o le apa pe a maeʻa le eleele.
  • Moli. E manaʻomia e le Cyclamen le malamalama atoa ile susulu o le la. Na te le taliaina le tuusao moli.
  • Vevela O se fiafia i le malu, e le mafai ona tu latalata i le radiator po o se ogaumu. O le vevela e oʻo atu i le 20 tikeri e talafeagai, ae o le 14-17 tikeri o le a sili ona lelei.
  • Malu o le ea. O le soʻona mago o le a afaina ai, ma le faʻasusu saʻo i le vai e le fautuaina. E sili le tuʻu iai ipu vai poʻo se ausa i tafatafa o le ulo.
  • Toe faalelei. Mo le faʻatinoina o le maunu muamua, o loʻo latou faʻatali mo le tutupu mai o toga. O le mea masani, latou te taumafai e amata fafagaina pe a maeʻa le ono masina. Muamua, o le nitrogen make-up e le faʻaaogaina. O vailaʻau fugalaʻau suavaia e faʻasusu i le afa o le pulou i le lita o le vai.

    Faʻaaliga! I lenei tulaga, e le tatau ona faʻatagaina le fofo e alu i luga o laulaʻau ma au.

    O le tele o le fetilaisa o minerale e leaga mo le cyclamen, e tatau ona faʻaaoga faʻapitoa. Muamua, e faʻasūsūina le palapala, faʻatali mo le faʻamamaina atoa o le vai, ona faʻatoa mafai ai lea ona faʻaaogaina.

Faaiuga

E pei ona aliaʻe mai, o tulafono mo le faʻafofoaina o le cyclamen e le faigata tele ma afai e le taofia le paie poʻo le le kea, e oʻo foʻi i se tagata fou teu fugalaʻau mafai ona maua fou fugalaʻau. Taimi taimi ma le tumau o tausiga o laʻau o le ki i le saʻo ma maloloina soifua maloloina o se pepe fou, o lona tele ma umi fuga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Récolter les graines de cyclamen (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com