Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Lua auala e faʻalauteleina ai le pea, o latou lelei ma mea le lelei, faʻapea foi ma laʻasaga i lea laʻasaga mo le totoina o se cactus

Pin
Send
Share
Send

O le nofoaga tele o le tuputupu ae o prickly pear o Mexico, itulagi o Amerika i Matu ma Saute, Initia i Sisifo. E i ai ituaiga o peʻa tui na aumaia i le Metitirani, Ausetalia, Initia ma e oʻo lava i le itu i saute o Lusia, lea latou te lagona lelei ai. O nisi ituaiga o lenei ituaiga o le cactus aiga i le natura tuputupu aʻe i le 5 m maualuga. O Opuntia ei ai sua susulu o laʻau, togitogiina ma lapisi ma laʻau iti. E fuga mai le cactus i fugalaʻau matagofie o samasama, moli ma lanumumu paolo. I lenei tusitusiga, o le a tatou aʻoaʻo ai e uiga i foliga vaaia o le faʻalauteleina o prickly pear, o ituaiga o faʻafouina ma le vaʻaia o le laʻau pe a maeʻa le taualumaga.

O le a le taimi sili ona lelei o le tausaga e faʻasalalau ai se cactus?

Ona o ona foliga vaaia foliga ese ma ona fugalaʻau matagofie, prickly pear e taʻutaʻua tele ile fugalaʻau fale. O lona toe gafa e le faigata tele, ae e i ai lava ona uiga.

O le taimi sili ona lelei mo le faʻateleina o kakate o le tautotogo ma le taumafanafana.... E faigofie lava ona sosolo aa mai Me ia Setema, ma fatu e sili ona lulu ia Mati. Afai e te faʻasalalauina le maatiati pen i lenei vaitaimi, ona faigata ma le mauaa tupu seasea tupu, talu ai laʻau laʻau e faʻatumuina i le ola.

Ae i le taumalulu, o se tipi tama atonu e le mauaʻa, talu ai o le taumalulu mo cacti o se taimi o malologa. E tatau ona faia lea mea pe a faʻasao le penu ua faʻasaoina, pe afai e maʻi le laʻau ma ono mamate atoa.

Mea fagu ma le tele

Mo le totoina o pea Tusa lava poʻo le a le mea e fai ai le ulo, o soʻo se fugalaʻau faian E tatau ona lautele ma papaʻu. O le mea taua o le faʻamalosia le iai o se alavai pu i lalo o le tane. O le pu e mafai ona tasi lapoʻa (oʻo atu i le 0.5 mm le lautele) poʻo ni nai laʻititi.

Afai o le cactus ulo ua fuafuaina e faʻapipiʻi luga o meaafale ma le vai tafe e le manaʻomia, ona tatau ai lea ona fausia se mafiafia alavai vaega i le pito i lalo o le fugalaʻau. O le tele o le ulo faalagolago i le tele o le laau. I totonu o se atigipusa tele, o le cactus o le a tupu aʻa ma tuputupu lemu.

Tuufaatasiga o le lalolagi

Opuntia, pei o cactus uma, e fiafia i palapala ma palapala le palapala. O sea laueleele e mafai ona fausiaina faʻaaogaina oneone, vermiculite, iliili. Eleele mo cacti tatau ona lelei vai ma ea ea permeable ma e le aofia ai Organic fertilizers (otaota, manulele palapala, ma isi), talu ai nitrogen le lelei aafia ai le atinae o nei laau.

O loʻo i ai le faʻalauteleina o le eleele faʻalautelega talafeagai mo prickly pears:

  • 2 vaega o le eleele-kate eleele e aunoa ma se laʻau ma mutia aʻa;
  • 2 vaega o laupepa laulaʻau (leai ni nonoa ma lala);
  • 2 vaega o le oneone mama mama oneone;
  • 1 vaega, e aofia ai le tutusa aofaʻi o malala ma malepe piliki (faʻapipiʻiina ma saoloto mai le efuefu).

Mo le 3.5 lita o lenei paluga, e aoga le faʻaopopoina o se sipuniti o fualaʻoa tuʻimomomo poʻo le penisina, o se luʻuluga o le vermiculite lelei ma se sipuni ti o le superphosphate.

Ola i fatu

O le aoga o le faʻalauteleina o fatu o le o se laʻau tupu mai fatu e sili atu le ola ma sili atu le malosi... O le cactus, lea na aliaʻe mai le fatu, mai le fanau mai lava fetuunai i tulaga lata ane. E le tau manaʻomia e ia se tui, faʻamasani i se microclimate fou ma le faiga o tausiga.

O le le lelei o lenei metotia o le le lelei vaʻaia o le tulaʻi mai o fatu i le amataga laasaga. E seasea mafai ona faʻasalalauina e le fatu ni ituaiga se seasea o le penisina.

Faʻafefea ona filifili ma saunia fatu?

O fatu Opuntia e i ai le atigi malo, o lea, ina ia mafai ona latou totupu, ae le i totoina, e tatau ona latou faʻailogaina i se tasi o filifiliga e lua:

  1. faʻagasolo le atigi malo i le ie oneone ma faʻatumu ile vai mo le aso;
  2. faʻasusu fatu mo ni nai aso.

Ina ia faʻamamaina fatu ae leʻi luluina, e tatau ona tuʻu i lalo i se vaivaiga vaivai o le manganese mo le 15-20 minute.

Faatonuga i lea laasaga ma lea laasaga

A faʻasalalauina ni fatu pear, e tatau:

  1. saunia se koneteina ma le lautele o le 10 cm ma le maualuga o 3-7 cm ma se pu mo alavai;
  2. faʻatumu le koneteina i se paluga faʻafefiloi eleele (1 vaega malala, 1 vaega vermiculite ma 2 vaega lau humus), e le oʻo i le pito i luga o le ulo 20 mm;
  3. lulu saito ia fatu ua uma ona saunia i luga o le eleele, luluina i se fasi manifinifi o le eleele (5-10 mm);
  4. sausau le faʻatoaga mai se fagu pasī.

Ina ia manuia fualaʻau fatu, e tatau ona fatuina ni tulaga lelei mo latou:

  • saunia moli susulu malamalama;
  • mataitu le susū o le palapala;
  • saunia se vevela pulega talafeagai mo se tasi ituaiga o prickly pea.

Le itiiti ifo taimi germination fatu o le tasi le masina. O le fuaina o le fua o le pinati e faʻalagolago i le taimi ma tulaga o lo latou teuina. O fatu e sili ona mamana e totogo latalata.

Faalogo! A oso le fatu, o le ogatotonu au o le talavou prickly pear muamua na i ai se cylindrical foliga, ma avea mafolafola, faʻasolosolo faʻateleina lautele.

Matou te fautua atu e te maimoa i se vitio e uiga i le faʻalauteleina o prickly pear mai fatu:

Tipiina

O le tipiina e manatu o le auala sili lea ona faigofie e faʻalautele ai penina prickly... Peitaʻi, i le faʻaumiumi ma faifai pea ona toe gaosia o se cactus e ala i tipi, o le lelei o le laʻau e maualalo ma maualalo.

Faʻafefea ona filifili ma sauni tipi?

A faʻalauteleina e tipi, e taua le tipiina o tamaiti mo le totoina ua matua matua. O vaega e faʻatoa mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa ona paʻu laulaʻau paʻepaʻe o loʻo tupu mai i luga o aila.

  1. Oe manaʻomia tipi le au i se lau paʻu, ma sausau vaega tipi o vaega uma e lua o le laau i le malala malala poʻo le teura paura.
  2. O le tipiina tatau ona faʻamamago i se tulaga faʻasaʻo i le tuʻuina i totonu o se ipu malamalama.
  3. A faʻamalosia le tipi, e mafai ona mauaʻa le gaioiga.

Faatonuga i lea laasaga ma lea laasaga

A maeʻa le tipi o le tipi ua mago, e mafai ona mauaʻai le faia o mea nei:

  1. saunia ipu palasitika faʻapipiʻi ma pu muamua alavai i le pito i lalo;
  2. faʻatumu ipu i le palu palapala, pei o se matua matua;
  3. faaloloto le au i totonu o le substrate e 2-3 cm.

O tuutuuga mo le mauaa o tipi e tutusa ma mo se matua matua, ae aunoa ma le fafagaina. O aʻa muamua e tatau ona aliali mai i le 3-4 vaiaso.

Taua! O le au o le a sili atu le ola pe a fai e te tipi le mea tupu se tasi latalata i le pito i luga o le cactus.

Matou te fautua atu e te maimoa i se vitio e uiga i le faʻapipiʻiina ma le mauaa o tui tipi:

Mafai ona ou totoina i le eleele tatala?

Opuntia mafai ona totoina i eleele matala, ae o itulagi i saute o Lusia, Crimea poʻo le Caucasus, lea e malulu tele ai malulu, e sili ona talafeagai mo lea.

O se nofoaga lelei mo le totoina o tatiati pea i fanua matala o le a avea ma se moli-lelei ma le malu-malutaga nofoaga. O se alpine faasolosolo, lona pito i luga vaega, mafai ona avea ma se nofoaga. Mo se cactus, e tatau ona mafanafana i le taumafanafana ma mago i le taumalulu. E manaʻomia foʻi alavai.

O le eleele mo penina maatiati e totoina i le eleele matala e tatau ona mama, tatalaina, oneone, ma maamaa ma faʻalauteleina 'ele. Ina ia puipuia le togafiti mai le pala i le taimi e faʻasūsū ai, o lona aʻa o le koluse e tatau ona sausauina i maamaa lelei. I le gasologa o le taumafanafana, o le a tupuola ai le pea ma atili ai ona malosi.

E i ai le taumalulu-faigata ituaiga fugalaʻau o prickly pear:

  • polycant;
  • Darwin;
  • pheokanta;
  • fragilis;
  • keke.

Toto tausiga pe a uma ona toto

Faasusu ma fafaga

I le taumafanafana, o le cactus tatau ona faʻasusuina masani, e ui lava i le mea moni o ona laulafaʻaputuputu tele o suavai. Afai e le lava le susu, o le a amata ona mamae le laʻau. I le faaiuga o le taumafanafana, o le aofaʻi o le faʻasusu tatau ona faʻaititia e taofi le tuputupu ae o le laʻau ma saunia mo le taumalulu. Faʻalauteleina fetilaisa mo fugalaʻau cacti tatau ona faʻaoga faʻalua i le masina. I le tautoulu, e te le manaʻomia le faʻafouina o le prickly pear, ina ia aua neʻi faʻaosofia lona tupu aʻe aʻo leʻi toʻulu.

Taumalulu

I le filifili ai e tuʻu le pene oso i le taumalulu i luga o le auala, e tatau ona ufiufi i nila ma laau mate. Aua le faʻateʻia pe a faʻasolosolo le toto i le taumalulu, talu ai o le a ola i le amataga o aso mafanafana.

Taua! Ma o le Spartan taumalulu tulaga o le a faʻamanuiaina ia prickly pears - fuga o le a aliali mai luga o le matua cactus, lea o le a liua i matagofie matagofie fugalaʻau.

Aisea e le mauaa ai?

Afai e le mauaʻa aʻa le penisina, ona ono eseese lea o mafuaʻaga:

  • leai se malamalama;
  • leai se susū i le taumafanafana;
  • suavai o le palapala i le taumalulu;
  • leai ni mea e 'ai i le taimi o le tuputupu aʻe;
  • maalili;
  • faaleagaina e meaola faalafua poʻo ogalaau pala.

Ma le tausiga lelei, o le laʻau e aʻa faigofie, faʻateleina le tele ma fuga.

I le i ai o le poto masani o loʻo tupuola pea pea luga o le windowsill, oe mafai ona taumafai e toto lenei exotic cactus i le togalaau. Faʻatasi ai ma ona foliga e le masani ai ma ona fugalaʻau matagofie, o le a teuteuina e le laʻau soʻo se 'upega tafaʻilagi, faʻaopopoina felanulanuaʻi ma isi ituaiga i laufanua masani.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Ma (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com