Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le sili tele cactus i le lalolagi ma isi mea manaia e uiga i le vao laau

Pin
Send
Share
Send

Cacti o ni unpretentious laau ua avea ma masani masani o teuteuga fale. I se faʻaopopoga, latou maua tulaga ese meatotino ma le faʻamoemoeina talosaga.

O le numera o laʻau ituaiga e tele, ma o la latou matafaioi mo le siosiomaga e le mafai ona suia. Mafaufau i mea sili ona manaia e uiga i le cacti.

O lenei tusitusiga faʻamatala auiliili mea lauiloa e uiga i le cactus. Sei o tatou faamasani ia i latou.

O le a le umi e te ola ai e aunoa ma se vai?

I le vaitau o mugala, e le oti le cactus, ae e faasolosolo lava ina vaivai... E mafai e le laau ona faʻatali mo timuga ma e leai se vai e oʻo atu i le lua tausaga. A pasia le timu, ona faasaʻo lea i fafo o le cactus ma toe teuina vai i totonu lava ia.

Ma o le a le umi e nonofo ai cacti i le fale ma le natura o loʻo faʻamatalaina ii.

Laʻau sili ona tele ma laʻititi i le lalolagi

O le sili lapoʻa ma maualuga sui o le Cactus i le lalolagi o le Kalefonia Giant (poʻo Giant Cereus). O le faʻataʻitaʻiga sili ona tele, na faʻaulu mai i le Guinness Book of Records, na oʻo i le maualuga o le 33.4 mita. Giant Cereus e le gata i le tuputupu aʻe tulaga ese, ae o le mamafa foi, averesi faʻataʻitaʻiga (12-15 m) mamafa 6-10 tone ma taofia tusa ma le 2 tone o vai.

O le tamaʻi sui o Blossfeldia laʻititi, e maua i atumauga o Bolivia ma Atenitina. O le cactus ei ai lona ogatotonu 1-3 cm maualuga ma fugalaʻau laʻititi 0.7-0.9 cm le lautele, ae o le umi o aʻa sili atu le vaega ea i le 10 taimi (o le fuga o le cacti o loʻo faʻamatalaina iinei). O lona tuputupu ae faʻaletausaga e fuafua ile millimeter.

E i ai ni mea matuitui?

O se manatu sese o cacti uma e ufiufiina e le vaotuitui. Latou te le maua ni vao tuitui, o se tulafono, togavao togavao, auai i le vaega o epiphytes ma ola i luga o laau i le teropika vaomatua o Brazil. E iloga mai ni uumi, lautetele, lau lau o tautau i lalo.

Le cacti sili ona taʻutaʻua:

  • epiphyllum;
  • ripsalis;
  • hatiora;
  • Vittia o le Amasone.

Eseese ituaiga taumafa

E i ai ituaiga o cacti e i ai 'aina ma sili ona suamalie fualaʻau:

  1. O pea - suamalie mumu-burgundy fualaʻau ma sina laʻititi oona; o 'au foi e' aina, e le mata, ma falai, ma apa.
  2. Melocactus ("Candy cactus") - 'ai candies, jelly, compotes ma siamu na faia mai ai.
  3. Le talitonu - o 'au e' aʻai tunu ma tunu; e pei o le pateta ma e masani ona faʻaaoga i Bolivian ma Paraguayan cuisine.
  4. Hilocereus - o se fualaʻau lauiloa o le pitahaya poʻo le fatu fatu, lea e pei o le strawberry.

A o le i faʻaaogaina, e tatau ona aveʻese le vao tuitui mai laʻau ma fualaʻau o le cactus (faitau pe faʻapefea ona le tuiina se cactus ma o le a le mea e fai pe a tupu lenei mea, faitau iinei).

Ole umi ole aʻa

I le tulituliloaina o le toʻesea mai o mea aoga ma suavai mai le palapala, o aʻa o le cacti mafai tupu oʻo i le 2 mita. A faʻamalieina le susu, e mafai e le laʻau ona teʻena ni aʻa tetele.ua le toe mafai ona sapalaiina le vai ma "meaʻai" i le pogai.

Faʻaaoga o se mea fai musika

O se tasi o mea faigaluega muamua e faʻataʻitaʻi ai leo o le natura na faia e le Aztecs mai le mamago cactus, i totonu o le ana na sasaʻa ai fatu. Ua masani ona faʻaaogaina e tagata Latina Amerika Latina o ni mea fai faʻaili.

Faʻaaoga mo meaʻai a manu

Ua faʻamaonia o povi e 'ai cactus e maua ai le tele o susu.

E faʻatutu e faifaʻatoʻaga Mekisiko fualaʻau lauti e faʻamamago i a latou faʻatoʻagao le mea lea e tatau ai ona latou momoli faʻapitoa mai isi nofoaga.

Ina ia puipuia manu mai manuʻa, e tatau ona fufulu nifo tui i nila.

O asini a Amerika i Saute ua fetuutuunai e tuʻi i lalo nila o latou lava ina ia mafai ai ona taumamafa i pea. (Faitau e uiga i agave ma prickly pears iinei, ma e uiga i penina lauulu lauulu faʻamatalaina i lenei mea).

E fia ituaiga o cactus o iai?

O le faʻavasegaina o cactus ituaiga o suiga i taimi uma... E tusa ai ma le faʻatulafonoina o lafoga a E. Anderson, e oʻo atu ile 1500 ituaiga o cacti, e 130 gafa o loʻo tufatufaina ile lalolagi.

Le mea lilo o le teilaila gaosiga

O le lauiloa Mekisiko tequila e faʻamamaina e le mai cactus, ae mai le lanumoana agave. O Agave e na o fafo e pei o se cactus ma tufatufaina se mea e nonofo ai, ae e ona le aiga o Liliaceae ma e aofia ai i le kulupu o le au.

Le masani-maualalo-ava malosi (2-8%) Mekisiko inu "pulque" e gaosia mai agave.

O le "fugalaau matuitui" sili ona taugata i le lalolagi

O le faʻatau sili ona taugata o le cactus lauiloa na tupu i le 1843... Kochubei Ariocarpus na faʻatau atu i le $ 200 (tusa lea o le $ 4500 afe i le aso). E tusa ai ma faʻataʻitaʻiga o lena vaitaimi, na fuaina e le kapiti le afa o auro na totogiina.

O le cactus o se tagata ofoofogia nofoia toafa e manaʻomia le tau faʻaleleia pe a tupu i le fale. O loʻo avea pea ma se tasi o laʻau sili ona le masani ai ma nofoia se nofoaga aoga i le aoina o tele fugalaʻau.

Matou te fautua atu e maimoa i se vitio i luga o le autu "Faʻafiafiaina mea moni e uiga i le cacti":

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Pe a mavae le ola (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com