Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Kurds: o ai i latou, talaʻaga, lotu, teritori o nofoaga

Pin
Send
Share
Send

Kurdistan o loʻo tu i sautesisifo o Sisifo o Asia. Kurdistan e le o se setete, o se atunuʻu tele o loʻo tu ai i atunuʻu eseʻese e 4: i sasaʻe o Turkey, sisifo o Iran, matu o Iraki ma matu o Suria.

FAʻAMATALAGA! I aso nei, e i le va o le 20 ma le 30 miliona Kurds.

I se faʻaopopoga, tusa o le 2 miliona sui o lenei tagatanuʻu ua salalau solo i teritori o setete o Europa ma Amerika. I nei vaega, ua faʻatuina e le au Kurds ni nuʻu tetele. E tusa ma le 200-400 afe tagata e nonofo i le teritori o le CIS. E tele lava i Armenia ma Azerbaijan.

Talafaʻasolopito o tagata

I le amanaʻia o le tupuʻaga itu o le atunuʻu, o le Kurds latalata i le Armenians, Georgians ma Azerbaijanis.

Kurds o se itumalo faʻa-Irani e tautatala. O sui o lenei atunuʻu e mafai ona maua i le Transcaucasus. O nei tagata e masani ona tautatala i ni gagana se lua - Kurmanji ma Sorani.

Lenei o se tasi o sili ona leva tagata nonofo i le Tutotonu Sasaʻe. O le Kurds o le sili taua atunuu e leai se malosiaga. O Kurdish lava ia-na o Iraq e iai ma ua taʻua o le Kurdish Regional Government o Iraq.

O sui o lenei tagatanuu o loʻo tauivi malosi mo le faʻavaeina o Kurdistan mo le tusa 20 tausaga. E tatau foi ona maitauina o le tele o atunuʻu o loʻo taumafai e taʻalo le kata o lenei setete nei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Iunaite Setete ma Isaraelu, i le fesoʻotaʻiga ma Turkey, lagolagoina lana taua faasaga i le pulega a le au Kurdish. O Lusia, Suria ma Eleni o loʻo lagolagoina le Kurdistan Workers 'Party.

O lenei tului mafai ona faʻamatalaina faigofie - o loʻo i ai le taua aofaʻi o faʻanatura punaoa i Kurdistan, mo se faʻataʻitaʻiga, suauʻu.

I se faʻaopopoga, talu ai ona o lona tulaga lelei nofoaga, na fiafia ai le au faʻatoʻilaloina o atunuʻu eseʻese i nei laueleele. Na i ai taumafaiga i le taofiofia, sauaina, osofaʻiga faasaga i le loto. Mai aso anamua e oʻo mai i le aso, o tagata o lenei tagatanuʻu o loʻo faia se taua faʻasaga i le au osofaʻi.

I le seneturi lona 16, na amata ai taua, na amatalia e Iran ma le Malo o Ottoman. Na tauivi le tauivi mo le avanoa e ana ai fanua o Kurdistan.

I le 1639, na maeʻa ai le Maliega a le Zohab, e tusa ai ma le mea na vaeluaina ai Kurdistan i le va o le Malo o Ottoman ma Iran. O lenei mea na avea ma mafuaʻaga mo taua ma vaevaeina le faitau miliona o tagata nofofua malosi i tuaoi, lea na vave ona avea ma afaina i le malo o Kurdish.

O le Ottoman ma le taʻitaʻi o Iran na faʻalauiloaina le faʻaupufai o malo ma le tamaoaiga, ona aveʻesea atoa ai lea o pulega vaivai a Kurdistan. O nei mea uma na mafua ai le faʻateleina o feudal fragmentation o le setete.

Faʻamatalaga ata vitio

Lotu ma le gagana

O sui o le tagatanuu ua folafolaina le tele o tapuaiga eseese. O le tele o tagata Kurd e auai i le lotu Isalama, ae i totonu ia i latou e iai tagata Alawites, Shiites, Kerisiano. E tusa ma le 2 miliona tagata o tagatanuu ua manatu ia latou lava o muaʻi talitonuga faa-Islam, lea e taʻua o le "Yezidism" ma taʻua i latou lava o Yezidis. Peitai, tusa lava poʻo le a le eseese o lotu, ua taʻua e sui o tagata le Zoroastrianism o lo latou faatuatuaga moni.

Nisi o mea moni e uiga i le Yezidis:

  • O i latou o tagata matutua i Mesopotamia. Latou te fesoʻotaʻi i se gagana faʻapitoa a Kurmanji, le gagana Kurdish.
  • Soʻo se Yezidi e fanau mai le tama o le Yezidi Kurd, ma soʻo se fafine faʻaaloalo e mafai ona avea ma tina.
  • O le lotu e faapea e le gata i le Yezidi Kurds, ae faapea foi isi sui o le atunuu Kurdish.
  • Uma ituaiga Kurds oe fai mai lenei faʻatuatua e mafai ona taʻua o Yazidis.

Sunni Islam o le lala pito sili lea o isalama. O ai Sunni Kurds? Lenei lotu ua manatu o se lotu faʻavae i luga o "Sunnah" - o se faʻatulagaina faʻavae o faʻavae ma tulafono, faʻavae i luga o le faʻataʻitaʻiga o le soifuaga o le Perofeta o Muhammad.

Teritori o nofo ai

O le Kurds o le sili ona tele atunuʻu ma le tulaga o "atunuʻu laiti". E leai se faʻamatalaga saʻo ile latou numera. Eseese alagaʻoa e i ai finauga fuainumera: mai 13 i le 40 miliona tagata.

Latou te nonofo i Turkey, Iraq, Syria, Iran, Russia, Turkmenistan, Siamani, Farani, Sweden, Netherlands, Peretania, Austria ma isi atunuu.

Le aano o le feteenaiga ma le au Take

O lenei o se feteʻenaʻiga i le va o le pulega Turki ma fitafita o le Kurdistan Workers 'Party, o loo tau mo le fausiaina o le tutoatasi i totonu o le setete Turkey. O lona amataga e amata mai lava i le 1989, ma e oʻo mai i le aso.

I le amataga o le seneturi lona 20, o nei tagata na manatu o le sili ona tele i le numera, lea e leai se latou lava setete. O le Sevres Peace maliega, sainia i le 1920, ua aiaia ai mo le faatuina o se tutoatasi Kurdistan i le teritori o Turkey. Ae e leʻi faʻamalosia lava. Ina ua maeʻa ona saini le maliega a Lausanne, na faʻaleaogaina atoa. I le vaitaimi 1920-1930, na fouvale ai le au Kurds faasaga i le malo o Take, ae na le manuia le fusuaga.

Faʻamatalaga ata vitio

Tala Fou

O faiga faʻavae a Lusia ma Take e tai tutusa ma lo latou manaʻo e fausia ni sootaga e aunoa ma le malosi o le hegemon. Faʻatasi, o nei setete e lua fesoasoani i le faʻaleleia o Suria. Peitai, Uosigitone o loʻo sapalaiina auupega i Kurdish kulupu faʻavae i Suria, lea e taʻua e Ankara o ni tagata faatupu faalavelave. I se faʻaopopoga, e le manaʻo le White House e faʻamavae i le sa avea muamua ma faifeʻau, o le faitotoʻa lautele o Fethullah Gulen, o le e nofo i le faʻamalosiʻau faʻamalosia i Pennsylvania. O lo o tuuaia o ia i le taumafai e faasee malo e pulega a Take. Ua taufaamataʻu mai Turkey e faia "gaioiga talafeagai" faasaga i lana vaega taua a NATO.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Kurds Fight for Control of Kirkuk: The Battle for Iraq Dispatch 3 (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com