Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Vala o le totoina, totoina catharanthus, faʻapea foi ma le tausiga mo ia ma se ata

Pin
Send
Share
Send

Lenei evergreen nofoia o le teropika e masani ona maua i le togalaau. Peitai, o le totoina o se laʻau e le gata i le teuteuina o fugalaʻau moega. O aso nei, o le catharanthus o se faiga masani mo le teuteuina o faʻamalama, verandas, attics, terraces. Ma e le maumau, aua o le tausiga mo ia o le tulagalua.

Peitaʻi, e tatau ona e iloa tulafono faʻavae ina ia mafai ai ona aloese mai ni mea sese ogaoga pe a tuputupu aʻe le catharanthus. O le a e aʻoaʻo atili e uiga i le totoina ma le totoina o se fugalaʻau; vaʻai pe faʻafefea ona foliga mai se laʻau totoina i le ata.

Faʻafefea ona popole?

A oso mai se tama aulelei i totonu o le fale, ona suia loa lea o le tulaga. E eseʻese microclimate ua fausiaina, o se siosiomaga malosi, o le laʻau, e pei ona i ai, e faʻamalosia, faʻaleleia atili lagona, ma faʻaosofia ai le faʻatinoina. E foliga mai na aumaia e le catharanthus le tofo i le Metitirani, o se lagona o le mafanafana ma le la i le fale. O le mea lea, ou te manaʻo e fausia ni tulaga lelei mo ia i le fale.

Vevela

O le tau vevela ma subtropical ua manatu o le natura nofoaga o le laʻau. Ma o le mea moni, o le catharanthus e fiafia i le mafanafana. I le taumafanafana, o le sili ona lelei vevela pulega tatau ona + 23-26 °, ma e tatau foi ona i ai le maualuga ea susu. I le tau malulu, + 15-17 ° С e le maualalo. E matua fefe le pupula i le tau malulu, aua o le vevela o le + 10 ° C o le faʻatapulaʻa faʻailoga. Faatasi ai ma se nofo umi i ia tulaga, atonu o le a mate le fugalaau.

I le vaitau mafanafana, e mafai ona ave i fafo le laʻau i totonu o se ulo i luga o se poletito matala poʻo se veranda. Ae afai e mafai le malulu o le po, e sili atu le toe aumai. O le mafanafana ma le malamalama, o le susulu atili ma sili atu le matagofie o le catharanthus fuga.

Moli

E ola lelei le laau i lalo o le malamalama malosi. Afai e mafai, e sili atu le filifilia o faʻamalama pupuni mai sisifo poʻo le itu i sasaʻe. Fautuaina e faʻamalumalu le susulu o le la i se pupuni tulle.

I le taumafanafana, o le fugalaʻau mafai ona ave i fafo, ae filifili se nofoaga i se paʻu o vaega, ma le mea o le a le lolovaia e le timu. Ma i le vaitau o le taumalulu, e fautuaina e tuʻu se ulo ma se fugalaʻau i luga o le faʻamalama i le itu i saute, e tele atu le malamalama.

I totonu o le vaitaimi ma puʻupuʻu ao, o le catharanthus manaʻomia ni moli faʻaopopo, lea e fausiaina e le faʻavaivai. O nei moli moli e maua ai le tele o moli, ae aua le faʻamagoina le ea i totonu o le potu, e i ai sona aoga aoga i le laʻau. Phytolamps e tu i le mamao o le 60-70 cm mai le laʻau, a leai o le vevela mumu o laʻau e mafai.

Le palapala

I se tulaga lautele, o le catharanthus e le o manaʻomia ni uiga o le eleele ma le tuufaatasiga. O le eleele e tatau ona mama, manava, lafulemu, ae le oona. E ola lelei le fugalaʻau i le eleele susu, o le mea lea, o se taua uiga o le mafai o le eleele e taofi vai.

Mai i sauniuniga ua maeʻa faʻafefiloi fale gaosimea, eleele mo geraniums poʻo eleele palu faʻafefiloi mo fugalaʻau laʻau e talafeagai. ae soʻo se mea ua maeʻa saunia substrate tatau ona aumaia i le manaʻoga tulaga, faʻavaivaia ma susu tulaga.

Mo oe lava sauniuniga o le substrate, oe o le a manaʻomia vaega nei:

  1. fanua lauusiusi;
  2. palapala palapala;
  3. peat;
  4. oneone talatala;
  5. natura sooupu faʻafefeteina.

O le aofaʻi o vaega o mea faʻaopopo e tatau ona le sili atu ma le 1/3 o le aofaʻi o eleele palu. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le perlite poʻo le vermiculite o ni mea faʻafefeteina.

O le isi tulaga taua o le i ai o se alavai vaega i lalo o le ulo. A aunoa ma ia, o faʻafitauli ma le aʻa faiga e mafai i le lumanaʻi, o se faʻaiuga o le vai stagnant. Faʻaaoga e pei o alavai:

  • maʻamaʻa;
  • piliki momomo;
  • maa masaesae lelei;
  • faʻalauteleina granula omea.

Filifiliga ulo

O se itu taua i le atinaʻeina o se laʻau o le sao saʻo o le ulo. E le tatau ona laʻititi, aua e vave ona tupu le catharanthus, ma e manaʻomia avanoa avanoa mo ona aʻa.

E sili le filifili o se koneteina faia i le omea poʻo le palasitika. O mea ia e faigofie ona maua ma faʻaali lelei i latou i taimi o faʻagaioiga.

I fesuiaʻiga taʻitasi, o le tele o le ulo i le lautele e tatau ona faʻateleina i le 2-3 cm mai le muamua. I lalo o le ulo, e tatau ona i ai ni pu alavai mo le faʻamaligiina o le suavai, afai e leai ni, ona tatau lea ona e faia.

Faasusu

Catharanthus, pei o se isi lava sui o loʻo tupu i se teropika poʻo se subtropical eria, e taua mo tele faʻasūsū vai. O lenei manaʻoga mo le faʻapaleniina o le vai e maitauina i le vaitau o le taumafanafana, pe a vevela tele. Ona tatau ai lea ona faʻasusu le fugalaʻau i aso uma, ae le tatau ona faʻatagaina le faga. E le lelei pe a mago uma le 'eleʻele i totonu o le ulo.

E taua le mataituina o le tulaga o le eleele. I le leai o se suavai, o laulaʻitiiti mimilo i luga i se paipa, ma ina ua uma ona faʻasusu latou faia o latou natura foliga. Mo le catharanthus, e sili atu le palapala palapala. A maeʻa le faʻasusu, e tatau ona e aveʻese le sili atu vai na fausia i totonu o le apa i lalo o le ulo.

O le lelei o le vai faʻaaogaina e taua foi. E tatau ona faʻainuina i le timu mafanafana, faʻamautu vai. E puipuia le vai pe a ma le 2-3 aso.

O le isi itu o le faʻateleina le susū i le potu. E fautuaina e le aufaifaatoaga poto masani le sausauina o laulaau i aso uma, ae le o fugalaʻau. Faʻaaoga vai ma se fagu pasī mo lenei. O le manaʻoga faʻailo o le ea susu o 70-80%. Faʻapea foi, ia tausisi pea i le tuʻuina atu faʻavasega, oe mafai ona tuʻuina se koneteina ma susu susu poʻo le oneone i autafa o le fugalaau.

Laʻei pito i luga

O le vaitaimi e manaʻomia tele ai e le laʻau meaʻai o Mati-Setema. Ona faʻamamaina lea o le shrub ma faʻalauteleina o fetilaisa o minerale faʻatasi i le 10 aso. E faʻatasi i le 2-3 masina, e faʻaaogaina le vai vai ma lefulefu laupapa.

Faʻapea foi i lenei vaitaimi, e mafai ona e faʻaaogaina laʻei laʻei, lea e tatau ona faʻataʻitaʻi tasi i le masina. O le vailaʻau e sili ona lelei mo lenei o le Epin-Extra. I le taunuʻu mai o le tautoulu, ua le toe fafagaina le catharantum, ma o lenei "fia 'ai" tumau pea seia oʻo i le tautotogo. E taua tele le faʻaleleiina o le fugalaʻau naʻo luga o le eleele faʻasusu ma le metotia e pei ona faʻailoa mai i faʻatonuga.

Teuteuina

Soʻo se 5 tausaga, o le catharanthus e maua i ai se faʻafouga: o le malo ogatotonu ogatotonu e vavaeʻeseina ma mauaʻa. O le teuteuina o taualumaga e faia ina ia sili atu le matagofie o le togavao ma maua ai le sao foliga. E teuteu le laau i le tautotogo, aua i le taimi o le taumalulu, o se faʻaiuga o le leai o se malamalama, o lala na malosi faʻaloaloa. Afai e i ai se manaʻoga, faʻaopoopo teuteuga e faia i le taumafanafana, pe a fai o le laʻau na leiloa ona teuteu foliga ma e aoga le fausiaina o le pale. Ae o lenei mafai ona faʻaosoina se tuai tuai fugalaʻau o le laʻau.

O le tipiina foi e faia i luga o lau mamago ma fugalaau, i lenei tulaga o le taualumaga e papaʻu.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻaia foliga o le fugalaau.




Faamaʻi ma faʻamaʻi

O vao vao e matua tetee lava i le faaleagaina e isi faamai ma papala... Peitaʻi, i le tele o le faʻasusu, o faʻamaʻi pipisi e tupu, lea e faʻaalia e lanu enaena i laulaʻau ma pala o le aʻa.

O nei faʻamaʻi pipisi e le sili atu nai lo pathogens pei o aʻa pala poʻo lau ele. Latou te tulaʻi mai pe a fai o le laʻau e teu i le susu ma vaʻai avanoa.

E mafai ona e faʻamalolo se fugalaʻau i totonu pe a fai:

  1. aveʻese uma aʻafia afaina;
  2. togafitia le laʻau ma se vailaʻau oona;
  3. toto le fugalaʻau i totonu o se ulo fou ma le palapala.

Ae ui i lea, o le tele o faʻafitauli ma le catharanthus tupu ona o le le iloa faitau tusi o le togavao:

  • Mo se faʻataʻitaʻiga aisea fugalaʻau faʻaliu samasama? Atonu o le faʻamaoniga lea o le maualalo o le vevela i totonu o le potu, o lenei masani lava ona tupu i le taumalulu pe a faʻaaogaina masini faʻavevela.
  • Laititi numera o fugalaʻau faailo e uiga i fesuiaiga maai i le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tatalaina se faʻamalama i le taimi o se malulu vave, o se faʻaiuga, o le fugalaʻa ua ova ova poʻo le i ai o fusi. Katarantus tali malosi lava i malulu ea. O le mafanafana mo ia, o le susulu ma sili atu ona matagofie lona fuga mai.
  • Laʻau mago talanoa e uiga i le sese filifiliga o nofoaga mo le laʻau. Masalo e i ai le sili atu o le susulu o le la, pe e na o le vevela. I aso vevela, a e maise i le ao, e tatau ona lafoia le susulu o ave. Pe toe faʻatulaga i se nofoaga e iai moli malamalama.
  • Tuʻu paʻu... A faʻapea ona paʻu samasama, mago, ona toʻulu ai lea o laulaʻau lalo, ona tiaʻi lea e le laʻau. O se mea faʻapena e le tatau ona mafua ai le fiafia - o se natura faʻatulagaina matua o laʻau.

Puipuiga

Ina ia aloese mai tulaga le lelei i le lumanaʻi, aua le tuulafoaia tulaga fautuaina mo le tuputupu ae o le catharanthus.

  1. Potu vevela i le taumafanafana o totonu o + 25-26 °
  2. Tau malulu o le taumalulu + 14-17 ° С.
  3. Aloʻese mai faataʻitaʻiga, suiga o le vevela, maalili.
  4. O vao vao e fiafia i le malamalama, ae i taimi vevela e tatau ona e faʻaeteete i ave o le la.
  5. Suavai i se taimi talafeagai, mataʻitu le maualuga o le susu i totonu o le ulo.
  6. E manaʻomia le ea malu i totonu o le potu.
  7. Faʻaaoga fetilaisa i 2 vaiaso uma.
  8. Tipi ese samasama, lau mago ma lau.
  9. Faʻamama le palapala, solo lau i se ie susu.
  10. Faʻaaliga i togafitiga vai, mafanafana taele, palu.

Faʻatagaina

O le catharanthus, seasea tupu, ae tupu, ua osofaʻia e iniseti leaga.

I matagi matagi, sosolo iniseti leaga i totonu o le potu - iniseti fua ma apogaleveleve, ma aphids. Mo tagata, o le sua o le fugalaʻau e mataʻutia, ae mo iniseti, i se isi itu.

Ae e te leʻi aumaia le pusa i totonu o le fale, siaki ia aua neʻi pisia i isi laʻau. Afai o le fugalaʻau e filifilia e "tuaoi" le manaʻomia, e tatau ona togafitia muamua laulaʻau i le vai fasimoli muamua. I le leai o se iʻuga lelei - sauniuniga vailaʻau ma iniseti faʻasisi:

  • "Aktara".
  • "Taʻitaʻi".
  • Biotlin.

Totoina o se fugalaʻau

O le tuiina o se mataupu faʻamalosia e tatau ona faia i tausaga uma. E masani ona tupu ona tupu ma ola vave le laau. Lona aʻa faiga faʻateleina foi i le tele. O le mea lea, a tuiina, e fautuaina e suia le ulo, faʻateleina i le tele. Ae le i faʻaaogaina, e sili atu le sasaa i luga o vai pupuna. O ala ma eleele fefiloi e toe fou.

  1. Muamua lava, o le laʻau e 'aveʻese ma le faʻaeteete mai le atigipusa tuai, vaʻaia lelei neʻi faʻaleagaina aʻa. Talu ai e paee latou ma vaivai. Ina ia faia lenei, afai o le ulo o le palasitika, oe mafai ona tipiina. Afai e leai, ona faʻateleina lea o le vai ma faʻatali seʻia magaugofie le palapala.
  2. Vaʻai totoʻa ma le faʻaeteete le aʻa. Afai e maua ni faʻamaʻi mago pe pala, e tatau ona aveʻese i se mea faigaluega maʻai.
  3. E taua le tipi ese o le 4 cm i luga aʻe o le maʻi mo le faʻateleina o le pala.
  4. Togafiti nofoaga tipi i le sulfur poʻo le fafie laʻau.
  5. Toto i totonu o se ulo ma sausau i le eleele.
  6. Sulu laʻititi i luga.

O le a le isi mea e fai?

Tusa lava pe faʻapelepele e le laʻau mea totō, e maʻi lava i le taimi muamua, fesuiaʻi i se nofoaga fou. O le mea lea, i lenei vaitaimi, e sili atu le aua le tago i le fugalaʻau. Faasusu laʻititi i le vai mafanafana, tuʻu i se nofoaga mafanafana ma susulu. A maeʻa le aliali mai o ni gaioiga fou, toe faʻaleleia le meaʻai.

Matamata i se vitio e uiga i le totoina o le catharanthus ma tausia i le fale:

Faaiuga

Ina ia mafai ona suia lou fale, ma totonu e feʻilaila mai ma fou lanu, oe le tatau ona amata taugata fualaʻau e manaʻomia faʻalavelave ma popolega. Ae o le faʻatupuina o se catharanthus o se faigofie galuega e aumaia ai le fiafia ma se matagofie, matagofie taunuʻuga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: New Samoan Song 2020 - Sailiga Manuia - JaySongz Ft. Friend Alpha (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com