Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O a foliga o woodlice i le ata ma o a ituaiga iniseti o loʻo i ai i le natura?

Pin
Send
Share
Send

I fale tumaoti poʻo ni fale mautotogi, e mafai ona e vaʻaia se iniseti, ae le matagofie i foliga vaaia. E aliali i le po i totonu o le fale taele poʻo le faleuila. O isi taimi e mafai ona maua i le umukuka i lalo o le tapu. O lenei iniseti e fiafia i le susū ma aliali mai i le mea e tele ai.

Faʻafetai i lenei meatotino, ua valaʻauina ai - laʻau laʻau. O lona foliga mai i totonu o se fale mautotogi poʻo totonu o se fale nofomau tatau faʻaalia ai se sili atu o le susu i totonu o le potu. O uiga agaʻi i nei meaola e le malamalama. E tusa ai ma talitonuga masani, latou te afaina ai tagata.

Peitai, i le natura, woodlice aumaia taua taua. E faʻalauteleina le soifua maloloina o le eleele e ala i le toe gaosiina o laʻau ua pala. I le taimi lava e tasi, na faʻamatuʻuina atu se vailaʻau i totonu o le eleele e faʻaleleia atili ai lona tulaga lelei. I se faʻaopopoga, 'ai' utu i laʻau laʻau laʻau ma le eleele. O lenei mea e tau atu ai i se siosiomaga maloloina mo i latou. E le o ituaiga uma o utu o laʻau e mau i fale o tagata. Mai la matou tusitusiga e mafai ona e iloaina le ituaiga iniseti lea, e fia ona vae ma vaʻai i lona ata.

O a ituaiga aiga o lenei crustacean o loʻo maua i le fale mautotogi?

Woodlice auai i le ituaiga o crustaceans... O le i ai o fuilauʻu faʻailoa mai e ona ia. O isi ituaiga e ola faʻapitoa i le vai, pei o crustacean uma. I se faʻaopopoga, e i ai ni ona minoi ma maʻaʻa vae, lea e avatua ia te ia le mafai e tamoʻe luga o pa.

E ova i le 3000 ituaiga o iniseti nei i le lalolagi, ae i le tatou atunuu e tusa ma le sefulu. I lona fale, o le tagata ono fetaiaʻi ma ituaiga lua o laʻau - masani (taʻua foi o le armadillo) ma talatala. Tele taimi, latou tolotolo i totonu o le fale mai le potu i lalo (oe mafai ona maua se faʻamatalaga o le sili ona taatele ituaiga o laʻau laʻau i lenei mea).

Talu ai e fiafia le togavao i le susū, e sili ai le lagona i fafo. O iina e mafai ona maua ai i latou i lalo o maʻa, mai nofoaga pogisa ma susu i le fanua poʻo le togalaʻau. Ina ia aua neʻi fenumiai ma isi iniseti, e tatau ona e iloa faʻailoga i fafo o utu o laʻau.

Oe mafai ona maua nisi faʻamatalaga e uiga i le ituaiga olaga o woodlice ma a latou ituaiga iinei.

Tele tino

O ituaiga o meaola i totonu o le fale e laʻititi tino tino ma e mafai ona oʻo atu i le 2 cm le umi. E le uumi o latou vae. E i ai ituaiga e oʻo atu i le 75 cm le umi. O nei crustaceans ola i loloto loloto i le sami ma i le sami. E tele a latou mea e tutusa ai ma togavao masani, ae e lapopoʻa lo latou tele ma nofoaga e nonofo ai.

Faʻamatalaga auiliili ma ata vavalalata

Matou te ofo e vaʻai pe faʻapefea ona vaʻai i le ata:

O le fausaga o woodlice pei o le fausaga o isi crustaceans.... O ituaiga uma ei ai le ituaiga o ufiufi i foliga o se atigi. E faʻaeseese ai i latou mai iniseti. O le tino lava ia e faʻavalea, e fai sina umi. Ufiufiina ma faigata ma maʻaʻa chitinous scutes, lea fausia 9-10 vaega. O sea ituaiga fausaga puipuia le tino o woodlice mai le faʻaleagaina ma manuʻa. O le lanu o le atigi faalagolago i le ituaiga ma nofoaga.

O mea taatele e masani ona iai le lanu efuefu e le faʻamatalaina e pei o lanu o maʻa poʻo le eleele. O nisi atonu e mama i le lanu pe lanu meamata. I le natura, o laʻau laʻau e maua ma se lanu lanu poʻo ni manoa i luga o le atigi.

O le lanu o mea faʻapipiʻi e faʻamoemoe i le vevela o le ola... E iai ituaiga ma atigi piniki, samasama, lanumoana ma enaena atigi. O vae o utu o laʻau e faʻavasega faʻalua. E tasi vae o vae i vaega taʻitasi o le ogalaau. I le aotelega, e 7 paga o vae, e faʻatusatusa i le crayfish, e i ai 5 paga o vae savali.

Mokritsa o se moni uma-laufanua taʻavale. Ua mafai ona faʻasolo vave i luga ole laueleele. Tele o taimi e tupu ile po. O le mafuaʻaga o lana gaioi o le sailia o le susu ma meaai. Uma vae e fitu o vae e tutusa le fausaga ma e matua feaveaʻi. E tutusa lo latou umi, ona o lea laʻau fafie e taʻua o isopods - isopods.

O le tino o woodlice i lalo o le atigi e vaivai ma gafatia. I le tulaga o le mataʻutia, laʻau laupapa mimilo i luga i se polo, tuʻu ai se atigi i fafo. E iloa gofie le ulu o iniseti i le tino oval.

E aofia ai vaega e tolu ma e toetoe lava a vavaeʻese mai le tino. I ona itu le mata ma lua antennae. Mustaches o ituaiga o antennas. O lo latou umi e oʻo atu i le afa o le umi o le tino o le iniseti. I luga o le 3, 4 ma le 5 vaega o le manava o loʻo i ai ni gaioiga umi e faʻasolosolo i tua.

O a ituaiga meaola e nonofo i le natura ma o a foliga o ia meaola?

Laʻititi

Nisi laʻau laʻau masani, o lona tele e le sili atu ile 2 cm, nonofo i mea uma. O nei tagata taʻitasi e maua e oʻo lava i atunuʻu ua leai ni tau. O le agavaʻa e fetuʻunaʻi ai i tuutuuga eseʻese e mafai ai ona latou ola uma i le lāmala ma le malulu o tulaga i matu.

Woodlice e mafai ona faʻatelevave vave ma nofoia le teritori... O faʻailoga i fafo ole vaega lea ole togavao e tutusa ma faʻamatalaga o loʻo i luga i lenei tusitusiga. Latou lanu faʻamoemoe i luga o le nofoaga ma le ambient vevela - mai efuefu i samasama ma piniki.

O lenei ituaiga e feaveaʻi ma e vave ona alu i soʻo se itu. O le laʻititi o le tino e faʻatagaina ai le puʻupuʻu e vave maua se malutaga ma le vaʻaia e fili. Laʻititi crustaceans ei ai aiga sami e ese mai ia latou i lo latou tele.

Tetele

O lenei ituaiga o laʻau laʻau e nofo i le loloto o le sami ma e ese mai i fanua o aiga e lapoʻa le tino. O se tasi o sui o lenei kulupu o le parasite gagana 'utu lise. O lona lapoʻa e mafai ona oʻo atu i le 4 cm O le isi ituaiga o utu o le sami o le papaka. O lona tele e oʻo atu i le 10 cm.

O ituaiga uma e lua e maua i le loloto o le Pasefika, Atalani ma sami Initia. O le sili ona tele tagata mai le vaega o lapoʻa laʻau fafie e oʻo atu i le 15 cm le umi.

I fafo atu, o nei ituaiga e le ese mai o latou terrestrial counterparts. O le tutusa carapace ufiufi le tino, fausiaina o se exoskeleton. I se faʻaopopoga, latou atigi atigi atigi limu. O le exoskeleton e aofia ai vaega faʻapipiʻi.

Woodlice e mafai ona piʻo i luga i totonu o se polo i le mataʻutia, faʻaalialia se malo faigata ati i fafo. O lenei tali atu i le tali atu faʻasaʻola na faʻasaoina ai latou mai manu feʻai. O papatusi pito i tua o le carapace e faʻapipiʻi ma faʻapipiʻi. Latou fausiaina se ituaiga o mafolafola puʻupuʻu siʻusiʻu. E manaʻomia se mea faapena ina ia mafai ai ona utu ia utu o fafie i luga o le vai.

O le ulu o se togavao lapoʻa toeititi lava fusia ma le atigi. O loʻo vaʻaia mata tetele, o loʻo i ai se faʻafitauli faigata. O le mea e ofo ai, ae o crustaceans i lalo o le vai e lelei le vaai. Tutusa, e lua paga antennae i luga o le ulu... Woodlice e 7 foʻi vae o vae. Peitaʻi o le uluaʻi paga o se auvae o nifo e pei o matiuu, ma le fesoasoani e uʻuina ai e le togavao se meaʻai ma ave i isi auvae e fa i le gutu.

O le gutu ua faʻamau i luga o le ulu ma faʻasino i luma ia vave mauao meaai. O le lanu o le woodlice o le sami e enaena enaena, o nisi taimi e lanu samasama. Latou minoi lelei i le vai ma o latou aau aau manava.

Giant

Lenei o se ituaiga o meaola o le sami mai le ituaiga o crustaceans. Peitaʻi, o latou lapopoʻa e oʻo atu i le 50 cm.O le faʻataʻitaʻiga sili ona tele na maua i le talafatai o Amerika i Matu fuaina 76 cm ma mamafa 1,700 kalama. Giants e le foliga ese mai le ituaiga muamua.

O le tino iniseti e ufiufi i se exoskeleton faigata atoae faʻaiʻu i le umi, lautele le siʻusiʻu. E i ai i vae vae o matiuʻu e mafai ai ona feoaʻi i le eleele.

Latou nonofo i le loloto o le sili atu 140 mita. O meaʻai autu lava mo latou o le lapisi o iʻa ma meaola o le sami. O le mea lea, ua taʻua o ni faʻatonuga o le sami loloto. Mo vete, sami woodlice tatau ona alu ifo i le loloto o le 2000 mita.

E i ai ni meaola tutusa i le natura ma o ai latou?

Woodlice e masani ona fenumiai ma nisi iniseti. Silverfish, nodules ma millipedes e le tutusa tutusa ma latou. Peitai, o eseesega i le va o le lua e le faigata. O le Silverfish e ese mai i woodlice i foliga o se umi ma vaiti agai i le pito o le tino.

E i ai puʻupuʻu antennae ma vaega o le exoskeleton e le o faʻamaninoina manino e pei o woodlice. Kivsaki e nonofo i itulagi mafanafana o saute o Lusia i lalo i lalo. E i ai o latou tino umi e sili atu i le 30 vaega ma e sili atu anufe pei. Centipedes alofa faʻasusu ma tamoʻe saoasaoa luga o pa. Latou te 'ese mai laʻau fafie e le tele numera o uumi vae ma se vaapiapi efuefu-enaena elongated tino.

E tele iniseti eseese o loʻo nofoia le tatou lalolagi. Malamalama e uiga i le fatu o latou oe tamoʻe ma tolotolo i totonu o potu mautotogi ma fale i tafatafa o se tagata avatua se manino manatu o nei meaola. O lenei tusitusiga na manatu o se tasi o malo masani o tagata soifua. Masalo o lenei faʻamatalaga o le a fesoasoani e malamalama ai i mafuaʻaga mo le vaʻaia ma pepelo sese faʻatatau i laʻau laʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Weird Food: more than 60 Strange Foods From Around the World (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com