Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Suetena meaai - foliga o ipu a le atunuʻu

Pin
Send
Share
Send

Suiselani meaai na tupu i le tele o seneturi i lalo o le aafiaga o le culinary tu ma aga o tuaoi atunuu - Italia, Siamani, Farani. O lona iʻuga, o le gastronomic preferences o le Suiselani e tele ona itu eseese ma eseʻese, faʻapea foʻi ma le aganuʻu ma agaifanua a le atunuʻu. E tofu lava le itulagi ma mea e sili ona fiafia i ai kuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Italia cantons o loʻo tu i le itu i saute o le atunuʻu, o le pasta e faʻavela lelei. O le Farani vaega o le setete e lauiloa mo lona matagofie fondue ma raclette. O tagata Siamani na latou tuʻuina atu meaai Suiselani ma tele sosisi ma rösti. I itulagi i sasaʻe, o povi lapisi ma iʻa e saunia lelei.

O le atunuʻu taumafataga o Suiselani o se tasi o sili ona masani ma faʻasao, o tagata o le atunuʻu faʻamanatuina seneturi-tuai tu ma aga, tele ipu ua saunia e tusa ai ma fua tuai e leʻi suia mo seneturi.

Lisi Faʻatulagaina Suiselani lisi

Suetena meaai e mafai ona taʻua saogalemu o se mea masani, o se tulafono, o oloa faigofie e faʻaaogaina. Peitaʻi, i nisi tulaga, e fetaiaʻi ma le tuʻufaʻatasia o faʻavae tuʻufaʻatasi ma lototele.

E taua! O se lala sooupu a le malo e gafa ma le tusi faamaonia o oloa ma le puleaina lelei.

Ipu na faʻamanuiaina i le faʻailoga lelei a Suiselani:

  • sisi raclette;
  • Areto falaoa Wales;
  • jerky mai Graubünden;
  • sosisi gagau

O le Suiselani ia mautinoa o meaʻai a le atunuʻu e le gata i le manaia, ae faʻapea foi le maloloina; mo lenei, o oloa e filifilia ma le faʻaeteete mo ipu taʻitasi.

Mea moni manaia! O tu masani a Suiselani - o keke ma sisi ma ipu kofe e iai susu, e faigofie foi le taumafataga o le aoauli, ae fai le taumafataga manaia ma faʻamalieina a le nuʻu.

Taʻitasi itulagi o le atunuu e lauiloa mo nisi meaai.

Rösti

O le tuʻuina i le atunuʻu e masani ai mo Zurich, o le Siamani-tautala vaega o le atunuʻu. O le vaega autu o pateta. E tele auala e saunia ai se ipu - faatasi ai ma le faʻaopopoina o le bacon, fualaʻau poʻo le Appenzel sisi.

Kuki Tirggel

Meaʻai masani ile Kerisimasi. E tao i le ituaiga o figurines. A uma ona tao, o le tasi itu e tumau pea papaʻe ae o le isi e liu auro. I se faʻaopopoga i le meli, mea manogi o loʻo aofia i le kuki fua.

O le fua o le suamalie a le atunuʻu ua salalau i Europa atoa, peitaʻi, o le tuai, uluaʻi auala o kuka na faʻasaoina i Zurich. E tusa ai ma tala, o le ava faʻaonaina lana tane i le fesoasoani o meli meaai.

Mea moni manaia! O le muamua taʻua o kuki na amata mai i le ogatotonu o le 15th seneturi.

O le meaai suamalie e masani ona tao mo le Kirisimasi, o lea o faʻatusa e fai ma faʻatusa autu o le Tusi Paʻia. O le fua e faigofie pei ona mafai - falaoamata, vai, suka ma le vai, mea manogi e faʻaopopo i le tofo. O le meaai suamalie e tao i le vevela o le +400 tikeri, o le mea lea e maua ai le togafiti lona lanu enaena enaena.

I le faʻaopopoga i kuki ma rösti, o le gasesega a le itulagi o le Zurich e taʻutaʻua i le supa meaʻai ma le kulimi ma le sosi muesli, na faia e le fomaʻi o Maximilian Oskar Bircher-Benner i le faʻaiuga o le seneturi talu ai.

Mehlsuppe falaoamata supo

Ole saito poʻo le falaoa falaoa e faʻaaogaina e fai ma vaega autu, pe a fai o le supo e saunia i le vaega Farani e tautala ai ile malo, e faʻaopopoina le falaoamata sana. Talu ai, o le ipu a le atunuʻu sa manatu faʻaleaganuʻu mo aiga matitiva. O aso nei e 'ai i aso o anapogi. I le faaopoopo atu i le falaoamata, o le fua e aofia ai le faʻaopopoina o susu, masima, mea manogi e te fiafia iai, bacon, greens eseese, ma supo o aano o manufasi.

Lelei e iloa! Ina ia avatu i le supo se sili atu ona manino lona tofo, ua falai le falaoamata.

Suisui keke keke

Mea suamalie suamalie na faia mai i le falaoamata o saito, meli, fualaʻau faʻamamago ma sekati. O le au faioloa na latou fauina le keke falaoa i le sili atu ile fitu seneturi talu ai Na muamua tuʻuina mai i le 14th seneturi i le Church Cathedral.

Lelei e iloa! O le igoa aloaia - Basler Läckerli - na aliali mai i le amataga o le 18th seneturi.

Fasnachtskiechli o se ituaiga meaai suamalie, o lenei o se masani brushwood, o lona uiga o le tulivae patch. I itulagi 'eseʻese, Suiselani meaai na tautua i lalo o le igoa talafeagai:

  • i Bern e taʻua o Chilbiblätz;
  • i le Farani-gagana vaega o le atunuʻu - Merveilles.

I Basel, o le togavao e saunia i aso o tuinanau; i isi itumalo, e fai ai meaai mama pe a manaʻomia le faʻapaʻiaina o le ekalesia.

A o e malaga i Northwest Sisifo, faʻamalieina i le aniani sisi pai.

Faʻaiʻu

O le faʻavae o le atunuʻu Suiselani togafiti o sisi, o ituaiga e masani ona faʻaaogaina o Gruyere ma Vacheron. O le fua e aofia ai foʻi le uaina papaʻe ma le tuʻufaʻatasiga o mea manogi. Tasi le tautua o le ipu ua fuafuaina mo 2-4 tagata. Oe manaʻomia e 'ai ma falaoa, fufui se fasi i totonu o le sisi paluga.

I itulagi taʻitasi, fondue e faia mai i se tuʻufaʻatasiga o cheeses. E i ai foi ituaiga o fondue i Suiselani meaai:

  • tamato - o fea e faʻaaoga ai tamato nai lo le uaina;
  • vevela - ma le chili;
  • pulou - ma champignons.

Lelei e iloa! Filifiliga o meainu - sukalati sukalati - liu sukalati, faʻaopopo brandy, kulimi ma mea manogi. Fufui fualaʻau fou i le paluga suamalie.

Raclette

I taumafa Suiselani, e lua ituaiga o ipu - masani ma faleʻaiga.

E tusa ai ma le fua masani, o se fasi sisi e liusuavai, ona palu faʻatasi lea o le sisi ma fualaʻau i luga o le ipu.

O le faleaiga e tuʻuina ni ato pateta ma se ipu fualaʻau. Latou te aumaia foi se mea faigaluega e iai le pa pia, e kuka ai fasi aano o manufasi, ma le fata, e tuu ai le sisi ma liusuavai. E palu e le malo le fualaʻau, fasi fasi aano ma liusuaʻi sisi i latou lava.

Lelei e iloa! Fondue ma raclette ua saunia i taulaga uma, ae o le atunuʻu Suiselani o le muamua togafiti o le canton o Vaud, ma le lona lua o Wallis. I se faʻaopopoga, tasi taimi i Wallis, faʻataʻitaʻia le sili lelei o le atunuʻu pai pai o pateta, sisi ma apu. E sili ona 'aina iʻa i itulagi e iai vaituloto - Geneva, Zurich, Biel.

Pape Vodua

I le faʻaliliuga, o le igoa o le ipu o lona uiga mafiafia supo mai le Vaud itulagi. Ua saunia mai le paluga o pateta ma lulu, ia e faʻapipiina i kulimi. Ae ui i lea, o le autu elemeni o se faʻapitoa ituaiga o launiu puaʻa sosisi ma kapisi i totonu o se faʻanatura casing.

Mea moni manaia! O le sosisi e ana le canton o Vaud, o oloa uma e omai ma le tusi pasi ma le numera tulaga ese ma le faʻamaufaʻailoga. I le amataga o Oketopa, e faʻamanatuina ai e le itulagi le Pape Vodua Day.

Alplermagronen

I le faʻaliliuga, o le igoa uiga - pasta o le Alpine leoleo mamoe. E talitonuina na faia mai i soo se mea na maua - pasta, pateta, bacon ma, ioe, liusuavai sisi. E tufaina ile sosi apu.

O le fua a le Alplermagronen e eseese lava e fuafua i lou tulaga faʻafanua - e le faʻaogaina pateta le canton o Uri, ma e le faʻaopoopoina e nisi isi itumalo le bacon.

Keke keke

I le canton o Zug, o le keke sili ona lelei ua saunia; o le uluaʻi fua e faʻaaoga ai le kirsch. O le uiga eseʻese o le pai a le atunuʻu o sieli; e talitonuina o sili ona suamalie fualaʻau o loʻo totoina i le canton o Zug. O lauiloa cherry laau na leva ona lauiloa i le 1627.

Mea moni manaia! O fualaʻau e faʻaogaina e fai ai vodka ma meaʻai eseese.

O le keke masani o le keke keke, o le keke omomi, nut meringue, lea e gaʻo i le kulimi pata faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o le siva o le sieri.

O le tusitala o le fua o le kuka kuka a Heinrich Hyun. Sa fiafia Charlie Chaplin ma Audrey Hepburn e taumamafa i meaai suamalie.

Faʻapea foi tu ma aga masani mo le kuka o Tutotonu Suiselani o se aano o manufasi pai ma se kulimi faʻatumuina. E tuʻuina atu i totonu o se pesini mo le vasega muamua.

Polenta

Lenei o se porridge faia mai le tipiina sana grits ma le faʻaopopoina o sisi. Avea o se autu ipu po o le ipu ipu. Mo seneturi, naʻo aiga matitiva na 'aʻai polenta. Mo le taimi muamua, na totoina sana i Suiselani (canton Ticino) i le seneturi lona 17. Peitai, na o le lua seneturi mulimuli ane, na amata ona velaina faapitoa le ipu a le atunuʻu mai le falaoamata sana; muamua lava, na saunia le porridge mai le paluga o ituaiga eseese o falaoa.

E tusa ai ma le fua masani, o le falaoamata sana e paluina i le vai, faʻafefiloi ma se sipuni laupapa ma vela mo le 30-40 minute seʻia faʻapenaina. A maeʻa lena, o le paluga o loʻo tuʻu i fafo i totonu o le fata, faʻalili ma 'otiʻoti i ni vaega. O le Polenta e ave i ai ma puloua, iila, poʻo fasi aano o manufasi.

Mea moni manaia! I Suiselani, o le polenta e faʻatau atu e avea o se oloa ua maeʻa; e mafai ona faʻapuna, falai pe tao, fai suamalie pe faʻamasima.

O le canton o Ticino e taʻutaʻua foi i pinati falai, e faʻatau atu i luga o auala o le taulaga, ma mea suamalie e fai mai le chestnut puree.

Jerky

I totonu o le taulaga o Graubünden, o le 'ai i le faleʻaiga e manaʻomia ai le iloa o meaʻai a le atunuʻu. O ipu i le lotoifale e i ai ni igoa laʻitiiti e faigata tele ona iloa e aunoa ma se fesoasoani mai fafo. Peitaʻi, o meaʻai uma e faigofie ma suamalie. Masalo o le sili ona lauiloa o le bündnerfleisch - jerky. O le meaʻai a le atunuʻu ua saunia mai ituaiga eseese o aano o aano o manu, o le fua masani e mai le povi, o le sili atu ona taugata filifiliga e mai i taʻaloga, ma le veni e manaʻomia faʻapitoa.

Mo ni nai masina, o aano o manu e lafoa i lalo o le vevela o le la i luga o le auala, muamua na oloina i mea manogi, masima ma fualaʻau. A o le i tuʻuina atu, e tipiina le meaai i fasi manifinifi, e sili ona tofoina i le uaina mumu.

Mea moni manaia! O uiga uiga ese o Suiselani meaʻai o loʻo manino mai i le kuka o Graubünden. Mo le tele o seneturi, i le taimi o le taumalulu, le leiloa fesoʻotaʻiga ma malo, o lea o tagata o le nuʻu e iloa tele e uiga i le sauniaina o meaʻai, ma o fua taʻitasi o se mea moni meaʻai i luga o faʻataulaitu.

Sisi

Tele o tagata faʻafesoʻotaʻi Suiselani ma sisi; i le atunuʻu e selau ma selau ituaiga o lenei togafiti, lea ua avea ma atunuʻu. Taitasi itulagi ei ai cheeses tulaga ese saunia e tusa ai ma tulaga ese resep. O le sili ona "Suiselani" o Emmental, ei ai sina laititi suamalie tofo, faʻafefiloi ma le palu o mea manogi. Gruyère o le isi sisi lauiloa e leai ni pu i totonu ma ei ai se manogi nutty tofo. O le sisi matua o Appenzellern. O le fua mo lenei meaai e sili atu i le fitu selau tausaga le matua. O le mea lilo o loʻo taʻoto i se paluga faʻapitoa o laʻau ma uaina paʻepaʻe, lea e faʻafefeteina ma sisi.

Inu i Suiselani

Rivella.

Le sili ona lauiloa le inu ava malosi i Suiselani. Ole soda masani lea, ole mea autu o le whey.

Mea moni manaia! O le sua o le apu ma se sukalati faʻavae inu e masani foi i le atunuʻu.

Kirschwasser

O le malosi tele o meainu e le manaʻomia i le atunuʻu; sili atu le fiafia tagata o le nuʻu i pia ma uaina.

Afai e te manaʻo e faʻataʻitaʻia agaga Suiselani, faʻalogo i le meainu masani a le atunuʻu - cherry vodka. O le tofo e sili atu pei o brandy. Ua fautuaina foi e turisi ua i ai le poto masani le taumafai e suʻi le plum ma le pear brandy.

E 'aʻai pusi i Suiselani?

Aloaʻia, e leai se faʻasa i le taumafaina o fagafao (pusi ma maile maile) i le atunuʻu. O le nusipepa i lea taimi ma lea taimi foliga mai meafaʻamaonia e faʻapea o pusi e 'aina i Suiselani. O loʻo unaʻia e le au faʻataʻitaʻi meaola e faʻasa le faʻasaina o ia mea moni. Peitai, e leai lava se tulafono talafeagai i le atunuʻu. Aisea? E aliali mai ona o tu ma aga masani o le kukaina i fafo o loʻo tumau pea le tulaga ese ma matua seasea lava.

O le feeseeseaiga i le faasaina o le faaaogaina o pusi aano o manufasi na faateteleina ina ua maeʻa faatalanoaga ma tagata faiva na aliali mai i le nusipepa, ma na latou taʻutino mai o nisi taimi latou te faatagaina ai i latou lava e kuka cutlets mai pusi. E leʻo vaʻaia e tagata nuʻu se mea leaga i lenei mea.

E taua! O nisi tagata faitogafiti e faitogafiti ma, i lalo o foliga o aano o povi povi, tuʻuina atu kuka kuka 'aʻano poʻo pusi aano o manufasi.

Fuafua manu ua fuafuaina e sili atu i le 99% o tagata Suiselani o le a mumusu e 'aʻai se pusi. Peitaʻi, e matua feteʻenaʻi lava manatu o tagata faʻamalosi manu i lenei mataupu - 3% o tagata o le atunuʻu e masani ona 'aʻai aano o manu mai i meaola, o maile ma pusi. E talitonu le malo, e le mafai ona faʻatonutonuina mea e fiafia iai tagata e ala ile tulafono. O le felafolafoaʻiga e uiga i le faʻasa ona 'ai aano o manu mai maile ma pusi na faʻaiʻuina i le faʻasaina o le faʻatau atu o aano o manu mai meaola i totonu (pusi ma maile) i faleʻaiga ma faleoloa faʻatau i nisi o faleoloa.

I soo se tulaga, Suiselani e tele sili atu uluaʻi ma suamalie ipu talafeagai ma le mafaufau o turisi. Suiselani meaai e muamua ma felanulanuaʻi, tuʻufaʻatasia tu ma aga sili ona lelei a Italia, Farani ma Siamani. O le mea moni lenei e maua ai le agavaʻa a le atunuʻu lautele ma agavaʻa tele.

O se ata faʻaleaʻoaʻoga e le gata i meaʻai i Suiselani mai Kasho Hasanov.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Mara Intrepids Camp (Mae 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com