Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Faʻamaʻi ma faʻamaʻi o Vaioleti ma metotia o le feagai ma i latou

Pin
Send
Share
Send

Vaioleti o se tasi o sili ona lauiloa ituaiga o laʻau totō. Latou te talisapaia o ia mo a latou fugalaʻau maaleale ma matagofie, lea, ma le tausiga lelei, o le a fiafia ma o latou lanu susulu toeititi atoa le tausaga atoa.

Ae o le lauolaola fuga e mafai ona faʻamalumaluina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi e aliaʻe mai lava mai le le lelei tausiga.

I le tusitusiga o le a matou taʻu atu ai ia te oe tulafono ma nuances o laʻau tausiga e tatau ona e iloa. O a violets mafai ona tiga. Ma faʻapefea foi parasites mafai ona faʻaumatia le laʻau.

Le saʻo i le tausiga

Afai o laulaau i luga o le Vaioleti avea faʻapalapala ma laiti, o lona uiga o le leai o se moli. Ona o lenei, o le petioles amata faʻalauteleina, o pito o le laupepa peleni piʻo agai i luga. E mafai ona e masani i le tulaga o le laʻau pe a fai e tuʻu le ulo i luga o le malamalama faʻamalama, puipuia mai le tolotolo.

O le leai o se violet fuga e tupu ona o le faʻateleina o le acidity poʻo le salinity o le palapala, o se filifiliga filifilia sese o le faʻavae. Lenei mafai ona taitai atu i le maeʻa maeʻa o le fausiaina o peduncles ma mimilo o laulaʻau. O faʻailoga faʻapea e aliali mai ma le le paleni o le minerale (faʻataʻitaʻiga, ma le le lava o le nitrogen).

Taua! O moli malamalama i luga o laʻau faʻailoa mai le le tatau faʻasusu.

O se tali atu a le laʻau faʻailo tele vai malulu poʻo se mu, lea e tupu ona o le susulu o le la i le susu luga o le lau ipu. Lenei e mafai ona 'aloʻese i le faʻasūsūina o le' eleʻele i le vai mafanafana ma le ili, pe a fai o le ono mū e laʻititi.

Oe o le a aʻoaʻo atili e uiga i tausiga tatau fale, o foliga vaaia o le totoina lelei ma toe gaosia o se fugalaʻau mai lenei tusitusiga.

O maʻi ma togafitiga

Aisea le mea latou te tuputupu ae ai ma o le a le mea e tatau ona fai i lenei tulaga?

O le mafuaʻaga sili ona masani ai mo se Vaioleti taofi le ola o le le faʻasusu sese, le talafeagai fefiloi lalolagi. Ole mea lea e afaina tele ai le setete ole aʻa, ona o le fugalaʻau taofi lona atinaʻe. Oe mafai ona taofi lenei gaioiga ma toe faʻaleleia le tuputupu aʻe o violets faʻaaogaina auala nei:

  1. I se faʻaopopoga, faʻaopopo le Zircon i le aʻa ma faʻasusu le laʻau i le vai mai le lelei pasī faʻatasi i le vaiaso.
  2. I taimi e tuiina ai, faʻaaoga se mea-tao tao.
  3. Faʻaaoga suavai faʻaalu mo vai tumau pea. E moni lenei i le tautotogo ma le taumafanafana.
  4. I le amataga o le tautotogo, ina ia mafai ona totogo le laau i se vave e mafai ai, sasaa le vai vevela (40 tikeri) i totonu o se apa. O se sili fugalaʻau faʻaosofia.

Lea e lanu samasama

Aisea e Faigasama samasama ai? Lanu samasama e mafai ona tupu mo mafuaʻaga nei:

  • utiuti le vai;
  • leai ni mea aoga;
  • nofoaga paolo e toto ai se fugalaʻau;
  • maualalo pe maualuga tele le suka i totonu o le ulo.

I lenei tulaga, e leai se aoga i le faʻaaogaina o fungicides.

Faʻaaliga! O le tupu lelei tulaga o le a fesoasoani puipuia ma taofi le samasama o laulaʻau.

Faamai

Fusarium

O lenei faʻamaʻi e tau atu i le pala o le lanu viole rosette. O le mafuaʻaga o le le lelei o le tausiga o le laʻau. O le "Fusarium" fungus sosolo i totonu o aʻa talavou o le fugalaʻau ma isi pala e tupu. O le petioles amata ona liuena ma paʻu ese, ma aʻa maua se pogisa lanu, ma ua le toe mafai ona taofia le laʻau i le eleele.

Ina ia puipuia le atinaeina o fusarium, o tulafono nei e tatau ona usitaia:

  1. Faʻasusu e le tatau ona faʻatele ma tele.
  2. Aua le fuaina le eleele o le a tupu ai le Vaioleti.
  3. Aua le totoina le laau i se tele tele koneteina.
  4. Aloese mai le faʻafuaseʻi o fesuiaiga o le vevela i totonu o le potu ma le laʻau.
  5. Faasusu i le vai mafanafana.

O le togafitiga e faʻavae i fungicides, ma o le aʻafia vaega totoga ua aveʻesea. Mo le puipuia, oe mafai faʻasusu le Vaioleti ma Fundazole fofo.

Powewy pulupulu

Afai o papaʻe papaʻe na fausia i luga o laulaʻau o le laʻau, ma o le laʻau e foliga mai e pefua, o lona uiga la o faʻailoga manino ia o le efuefu popo.

O Vaioleti i totonu e masani ona aʻafia ile faʻamaʻi lea. Paʻe papaʻe faʻaleagaina lala ma fugalaʻau. O mea o loʻo sosoʻo e ono aʻafia ai le atinaʻeina o le pauta pauu.

  • leai se susulu o le la;
  • maualuga sūsū i le potu (i luga 60%);
  • ea malulu;
  • pefua ma faʻaleagaina o le laʻau ma ulo;
  • leai se phosphorus ma le potassium i le palapala, faʻapea foi ma le sili atu o le nitrogen.

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le pauta oona, o faʻatonuga nei e tatau ona mulimulitaʻia.

  • solo ese lau o le fugalaʻau i se ie susu;
  • e tatau ona mama le potu ma ia fou le ea.

Afai o le paʻepaʻe fuga ua aliaʻe luga o Vaioleti, ona togafitia lea o le laʻau ma Benlate poʻo Fundazol. Toe fai le togafitiga pe a maeʻa le 1.5 vaiaso. A maeʻa le faʻaleleia o le tulaga, e taua le mataituina o le puipuia. Ina ia faia lenei mea, oe manaʻomia le faʻavasega vai i le vai, o le vevela o lea e le maualalo nai lo potu vevela.

Oe mafai ona faʻatoʻilaloina le faʻamaʻi i le tali o le kopa sulfate. Liligi 5 g o le oloa ma 200 ml o le vai vevela. Faʻamavae ese le 10 g o fasimoli i le 1 lita o vai. Tuufaatasi tali e lua. Faʻagasologa le Vaioleti 3 taimi ma le va o le 6-7 aso.

Ua tuai le malaia

O lenei faʻamaʻi e sili ona mataʻutia, ma e tupu mai o se taunuʻuga o le ofi i totonu o fungal parasites i le tino o le laʻau. Latou te ofi i le Vaioleti e ala i microcracks i laulaʻau e ala i aʻa. Ina ua uma ona faʻaleagaina e fungi, ua amata ona pala le kola aʻa. O le faʻamaʻi e mafai ona iloa e le i ai o lanu enaena i luga o laulaʻau.

Taua! Fungal spores e mafai ona nofo i le eleele mo se taimi umi, o lea o le faʻamamaina o le fugalaʻau o loʻo avea pea ma laʻasaga autu o le puipuia.

Togafitiga o le tuai blight e le faia, talu ai le afaina fugalaau tatau ona aveʻese ma susunuina. o le atinaʻeina o le faʻamaʻi mafai ona puipuia e ala i le fausiaina masani sūsū i totonu o le potu ma faʻaopopoina superphosphates i le palapala.

Efuefu efuefu

O le igoa lona lua mo lenei faʻamaʻi o botrytis. A afaina, e fuga mai le efuefu i itu uma o le laʻau, o se faʻaiuga e pala ai le lanu viole. E vave ona mate le fugalaʻau na aʻafia, ma e le mafai ona sefe.

E ulu le fungus i le laau e ala i le eleele tuai. Ma, mo le puipuia, faʻamama le palapala ma se vaifofo o le potassium permanganate ae le i lafoina le laʻau i totonu. E tatau ona aloese mai le osooso ma le maatiati o le osooso o le vevela, faʻapea foi ma le faʻatapulaʻa faʻasu.

Ina ia faʻafetaui le pala efuefu, e aoga le faʻaaogaina o fofo a tagata. Faʻamama le 10 g o le pauta sinapi i le 1 lita o le vai vevela. tausisi 2 aso. Faʻasusu le faʻaiuga o le tali i le 1 lita o vai. Talosaga mo togafitiga o laʻau mamaʻi i vaitaimi o 10 aso.

Ele

E afaina ai le faʻamaʻi pe a uma le faʻamaʻi ma fungus oona. O faʻailoga iloga o le ele o le i ai o ni moli oso i le pito i luga o le lau. Pepa enaena fai i totonu. Ona o lenei, o laulaʻau pa, oti ese ma pauu ese. Musele e na o vaega ola o le Vaioleti e pisia ai, ma e manaʻomia le susū mo lo latou vave pula.

Tusitusiga. O le vevela pulega o le 10-20 tikeri Celsius e mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o fungi.

Mo le togafiti o le 'ele, togafiti ma fungicides, o le 1% fofo o Bordeaux suavai poʻo le efuefu efuefu o loʻo faʻaaogaina.

Vailaʻau faʻamaʻi

O lenei faʻamaʻi e lagona ai o ia i le vaitau vevela. O lau pito i lalo o le fugalaʻau e lilo i mucus ma feoti faʻasolosolo taimi. Mo togafitiga, o vailaʻau nei o loʻo faʻaaogaina:

  1. Fundazol.
  2. Zircon
  3. Previkur
  4. Immunocytophyte

I se faʻaopopoga, faʻamalulu le ea i totonu o le potu ma faʻaleleia le ea.

Sa amata ona mamae ma tiga le au viole. Le mea e fai ma le auala e togafitia ai:

Parasites

Mites

Vaioleti mafai ona afaina i ituaiga eseese o tick:

  • Apogaleveleve mumu. O lenei meaola e 'ai i le sua o le laau. O lona lapoʻa e laʻititi: fafine - 0.5 mm lanu viole-mumu, aliʻi: 0.3 mm, mumu mumu. O le mite apogaleveleve mite e lafulemu, malosi toe gaosia i le maualuga o le vevela. O lenei iniseti e ufiufi le laʻau i togi mumu ma ufiufi i le patina. O lau e mimilo ma mate.
  • Mite tele apogaleveleve. O le tele o fafine mai 0.4 i le 0.6 mm, o le tele o le tamaloa e mai 0.3 i le 0.45 mm. O siama malūlū i le tino e ellipsoid i latou foliga, e i ai o latou pipiʻo i luga ma mafolafola tino maualalo. E 'aʻai i le sua o le laʻau, mafua ai ona lilofia laulaʻau i le enaena faʻanoanoa.
  • Cyclamen mite. O le umi o le tino i fafine o 0.20-0.25 mm, i tama e tusa ma le 0.15 mm. O le parasite e faʻailoaina e se lapoʻa, faʻasolosolo samasama tino ma le fa pea paʻu. Osofaʻi laulaʻau talavou i le ogatotonu o le outlet. Ona o lenei, latou faia luga o se le masani ai foliga ma faʻapipiʻiina i lanu samasama.

O nei faʻamaʻi e faʻaititia ai le malosi o le ola o fugalaʻau, e faʻapuʻupuʻu le au, e mamate laulaʻau, e le matala le pu ma leaga. Mo togafitiga, togafitiga ma le vailaʻau Acaricide e faʻaaogaina ma le va o le 7 aso.

Togafitiga o Vaioleti mai ticks Aisea tipi ese peduncles:

Talita ma talipupuni pepelo

O nei iniseti mafua ai afaina tele i viole.

I luga o se tusi. E mafai ona e iloaina se faʻamaʻi e ala i le i ai o lanu samasama i luga o laulaʻau.

Latou te tutupu aʻe i le lapopoa a o le sua e susuina. A maeʻa lena, ona lanu samasama atoa lea o le lau ma paʻu ese. O le tuputupu aʻe o le Vaioleti e taofi, e leai ni lala o lala, ona mago ai lea o le togavao.

Oe mafai ona iloga se talipupuni mai se sese talita i le nei foliga foliga:

  1. O se talita e ufiufi le pito i luga o le talipupuni. Na te le vaeluaina ma iniseti i totonu. E faigofie le fuafuaina pe e te pries fafo le sisi. O le parasite o le a faʻapipiʻi i le laʻau.
  2. O le scutellum e eseese foi i foliga: e mafolafola i fua iniseti, ma i le tulaga o le pi i scutes sese.

Mo togafitiga, o vailaʻau nei o loʻo faʻaaogaina:

  • Actellic Faʻamama 1 ampoule i le 1 lita o vai. Faʻagasologa le laʻau 4 taimi ma le va o 3 aso.
  • Phosbecid. Fofo nei vailaʻau i fafo, aua e oona. Ave le 20 ml o le oloa mo le 10 lita o vai.

Lafo

Nei o ni tamaʻi lele "lele". E i ai o latou tino lanu enaena enaena. Latou te fafaga i lau viole. E mafai ona e fuafuaina le faiaʻina i le i ai o se lanu enaena enaena. Faʻapea foi ma vaega o le enaena poʻo le uliuli lanu ua fausiaina. O vailaʻau nei e faʻaaoga mo togafitiga:

  • Fitoverm.
  • Aktelik.
  • Aktar.

Faʻamau i Vaioleti. Matou te tauina thrips:

Vae

Nei laʻititi papaʻe parasite e pei o se anufe. Laʻititi antennae e maitauina i o latou luma. Springtails e le sili atu i le 5 mm le tele. Latou te nonofo i luga o le eleele, fiafia i le susū ma fanafanau vave.

Faalogo! E le afaina tele le iniseti ile Vaioleti, ae afai e tele le faiaʻina, ona afaina ai lea o aʻa.

Mo faʻagasologa, faʻaaoga se vaifofo o le Pyrethrum, ma faʻamamago maeʻa le eleele.

Nematodes

O anufe laiti ia. Latou te nonofo i le eleele. Latou te faʻatupuina le faʻaleagaina o le aʻa o le laʻau, faʻasusu ese sua aoga mai ia. I se faʻaopopoga, parasites maua ai vailaʻau oona. E le faigofie tele le maitauina o se faʻamaʻi. naʻo le taimi e tui ai fugalaʻau, suʻesuʻeina aʻa, e mafai ona e vaʻai atu i anufe laiti.

Nematodes fesoasoani i le i ai o pogisa lanumeamata lanu i luga o laulaʻau. Latou te pogisa ma pala i le taimi. Vaioleti aʻafia i nematodes tutupu matitiva, vaivai ma le tatupu. E leai ni vailaʻau e teteʻe ai ma papala. Lafoa le fugalaʻau ile eleele, ma togafitia le koneteina ile fofo ole potassium permanganate.

Valu

O lenei iniseti e feaveaʻi tele. Latou te minoi lelei i soʻo se tausaga. O latou tino e ufiufiina i le pauta, ufiufi ufiufi o papaʻe. Fua o le 3-6 mm. O le anufe e taitai atu ai i le deformation o le laau, e avea ufiufi ma mumu-enaena ila. Ole faʻamaʻi a nei iniseti e mafai ona faʻamaonia ile manogi. I le taimi o le tanuina, o le eleele o le a faʻatupuina se le manaia le pulumu manogi. A e faʻatinoina se auiliiliga auiliili, e mafai ona e vaʻaia i anufe latou, e sinasina o latou pulupulu.

Mo togafitiga, o vailaʻau nei o loʻo faʻaaogaina:

  1. Actellic
  2. Fitoverm.
  3. Aktar.

Fesuiaʻi le laʻau afaina i se substrate fou ma aveese ma le faʻaeteete toega o le tuai.

Aphid

O iniseti nei e i ai ni mea e faʻaaoga e tautala ai mo le tuʻuina atu. E pei o se proboscis, faʻatasi ai ma le fesoasoani e tuia ai le papala i luga o aano o laʻau ma oʻo i sua. Aphids e papaʻe, uliuli pe enaena. E mafai ona fai apaʻau ma leai apaʻau.

I luga o Vaioleti, o nei iniseti pipisi peduncles, fugalaʻau ma buds. A maeʻa a latou aʻafiaga, o lau o le laʻau e leaga ma magumagu.

Tusitusiga. Afai e tele aphids, ona faia lea o se paepae paʻepaʻe o le pipii vai i luga o laulaʻau. Mo togafitiga, Mospilan ma Actellik e faʻaaogaina.

Woodlice

O i latou o tamaʻi laueleele crustaceans parasites. I foliga vaaia, e foliga mai o ni vaʻa laiti. Mo latou toe gaosia, o tulaga nei o loʻo mafaufauina e sili ona lelei: maualuga le faʻasusu ma le eleʻele palapala. O nei papala papala faʻaleagaina le aʻa ma lau o le Vaioleti. E sili ona lamatia mo laʻau laʻau. Acaricides o loʻo faʻaaogaina mo togafitiga.

Namu ma faʻaputuputuga

O nei parasites faʻateleina i vai tanuina ma pala eleele. Tagata matutua tagata le aveina soʻo se galuega i violets, lea e le mafai ona fai mai e uiga io latou larvae. Latou vave faʻatamaʻia le palapala, manua aʻa, faʻaititia le okesene avanoa ia latou ma matua faʻapipiʻi le eleele. Ina ia tau ma iniseti, togafiti le eleele ma se tali o Karbofos. E le gata i lea, faʻauʻu le pito o le ulo i le penisina mai le iputi, ma paʻu le pito i luga o le lalolagi ma mea nutimomoia. Aveʻese tagata matutua, faʻaaoga Reid, Dichlorvos aerosol.

I le tulaga o le ogaoga palapala eleele, suia atoa i totonu o se ulo. Tunu le substrate maeʻa i le ogaumu. Lenei o le a fasiotia ese otaota laʻau pala-o loʻo pala, lea o le a tosina mai ai lago ma namu. I le lumanaʻi, taumafai e aua le soʻona soona lalelei le palapala.

Whitehouse whitefly

O le tamaʻi pepe lea e tu i totonu o lau. I le aluga o taimi, o palapala iniseti fausia i luga o laulaʻau laʻau, faʻaalia e pei o se iila susulu foliga. Ina ua mavae sina taimi, o se soothing fungus faia i luga. Ona o lenei, uma elemene o le laʻau faʻapupulaina, ma o le laulaʻau taofi ola.

Ina ia foia parasites, faigata togafitiga e manaʻomia. Mo lenei, o vailaʻau nei o loʻo faʻaaogaina:

  • Fitoverm.
  • Akarin.
  • Aktofit.

Faia gaioiga i vaitaimi ole 7 aso.

I luga o la matou 'upega tafaʻilagi e mafai foi ona e faʻamasani ia te oe lava i ituaiga autu o Vaioleti, ma e mafai ona e aʻoaʻo pe faʻafefea ona tupu se fugalaʻau mai fatu i totonu o se ulo poʻo aʻa e faʻaaoga ai tipi iinei.


O le Vaioleti o se matua capricious laau.
E tatau ona tupu e se tagata ma se poto masani. O le mea moni o uma faʻamaʻi ma faʻamaʻi ua faia tonu lava ona o le le tausia o tulafono o faʻatoʻaga tekonolosi. Ae afai o le toʻilalo na maua i le taimi, ona mafai loa lea e le laʻau ona sefeina ma faʻamalieina atili i lona lauolaola olaola susulu.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Pandemic Meaning (Iuli 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com