Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Mea uma e uiga i orchids i le natura: ata, pe faʻafefea ona latou tutupu ma pe faʻafefea ona latou ese mai le fale

Pin
Send
Share
Send

Orchid o se tasi o sili ona leva fugalaʻau fetuunai mo le teuina o fale. Ae le o tagata uma iloa le mea ma o a ituaiga o nei laʻau totō i le vao.

O le aiga o orchids e matua 'eseʻese, ma e le o ona ituaiga uma mafai ona tausia e tagata. Tagata fiafia i nei fugalaʻau o le a fiafia e fia iloa pe faʻapefea ona ola orchids aunoa ma le faʻalavelave a le tagata.

I le natura, o lenei fugalaʻau e tupu i luga o vaega tetele ma fausia ai se matagofie mata mo mata o le tagata taoto. Eseese lanu ma lapoʻa faia le orchid le mafaatusalia.

O a ituaiga ma lanu o laʻau vao?

I aso nei, e ova atu ma le 30 afe genera o nei laʻau. I le vao, o nei fugalaʻau e faʻateleina vave ma palalasi faʻatasi ma isi fugalaʻau, o le mafuaʻaga lea latou te suia ai i taimi uma. Tele ma sili atu fou hybrids aliali mai, o le numera saʻo lea e le o iloa.

E tolu ituaiga autu o orchids:

  1. Saprophytes (ola lalo eleele).O lenei ituaiga e leai se chlorophyll, ae o fugalaʻau e aofia ai le tasi le fana, ufiufi i tamaʻi una, lea e faʻaiʻuina i le pulumu fualaʻau. O se vaega o le le mafai o le faʻavaeina o aʻa fou - o fugalaʻau saprophytic mitiia vai mai le humus substrate ma luga atoa.
  2. Epiphytes (ola i luga o laau). Le sili ona tele ituaiga i le teropika. O ia fugalaʻau e tutupu i luga o laʻau, i luga o mauga ma luga o maʻa, ma faʻaaogaina e avea ma lagolago, ae le faʻapipiʻi. O le ituaiga lea na fetuutuunai e tagata mo le fausiaina o fale.
  3. Fugalaʻau eleele. Lenei ituaiga aofia ai bulbous fugalaʻau o loʻo sosolo lautele i Amerika ma Europa, faʻapea foi i le teropika. Naʻo le pau lea o ituaiga o orchid e mafai ona tupu i latataga feololo.

I le vao, oe mafai ona vaʻaia orchids o toeititi lava lanu ma paolo - monochromatic, lua-leo, ma e oʻo lava i ata. Pau lava le lanu e le oi ai i le natura o le lanumoana. E seasea lava foi ona maua se orchid viole - o lenei lanu e masani ona o faatasi ma se lanu samasama, paʻepaʻe pe moli moli (o le autu lanu o le laʻau).

MANATUNATUGA! O orchids uliuli (pei o rosa ma isi fugalaʻau) e leai se natura aua o laʻau e leai se gafa e nafa ma sea ituaiga pigment.

E mafai e le aufaifaʻatoʻaga ona valivali soʻo se fugalaʻau lanu moana pe uliuli, ae e tatau ona e malamalama o lenei lanu e le masani ai mo laʻau. E leʻi mamao atu nei, na faʻatupu ai e saienitisi Iapani se ituaiga o lanumoana orchid - o se tasi o ituaiga.

Se ata

Le isi, oe mafai ona vaʻai i se ata o fou fugalaʻau, faʻapea foi le nofoaga ma faʻafefea ona latou tutupu i le vao ma luga o laʻau:

O fea ma o le a le mea latou te ola ai?

O nei laʻau e taatele i konetineta uma seʻi vagana ai Antarctica. I le natura, latou tele filifilia filifiliga matala nofoaga o latou aʻa o le a maua ai avanoa i le malamalama. Faʻatasi ma i latou, o fualaʻau 'aina e pipiʻi i ogalaau ma mavetevete i maʻa, ma faʻaaogaina nei mea e avea ma lagolago. Peitaʻi, e i ai mea ua fetuʻunaʻi lelei i eleele masani - o ia ituaiga oketi e itiiti lava se foliga e faʻatatau ia i latou e tausia i le fale.

Amerika i Saute ma Aferika ituaiga olaola i le vevela o le 28 tikeri ma luga atu, ma le susu 60%. O le aʻa o ia mea totō o loʻo i luga ma faʻatupuina faʻamaluluina le susu mai le ea, ona e le mago.

I le sitepu ma luga o le fanua laugatasi, ua latou fetuʻunaʻi e ola i se eleele masani. Ole pulega ole vevela ole ao ile ao e eseʻese lava mai le po, o lona uiga o lanu e tatau ona toe fetuʻunaʻi ma fetuʻunaʻi. O le oketi sili ona taatele o Yartischik vaʻaia. Lenei laʻau ma efuefu-enaena laulaʻau, 30 i le 60 cm le maualuga ma faʻatasi ai ma le faʻaumiumi peduncle o le tuʻi-ituaiga o loʻo iai se lanu viole poʻo le viole.

MANATUNATUGA! Orchids e mafai ona fetuʻunaʻi i soʻo se soʻoga tau, suia ma o nisi taimi e matuaʻi ese mai laʻau masani i totonu o laʻau.

O New Guinea, Malaysia, Indonesia, Andes, ma atumauga o Pasila e sili atu le malulu o tau nai lo o tropics, ae e ola lelei foi le oketi iina. Ona o le malamalama sili ona lelei, vevela ma le susu tulaga, tele o ituaiga o nei laʻau toto i nei sone.

O le sui taʻutaʻua o maualalo le vevela o atunuu o le Cattleya orchid. Lenei fugalaʻau mafai tupu oʻo atu i le tasi ma le afa mita i le maualuga ma tuuina atu i le luasefulu fugalaʻau i le lala i le taimi o le fugalaau vaitaimi. O se mea e maofa ai, o lenei ituaiga na tupu ia te ia lava se fou totoga - o se pseudobulb, lea e avea o se tuputupu aʻe mo se fugalaʻau, teu uma mea taumafa i totonu ia te ia.

I sone feololo, o orchids e masani ona le maua ona o le mea moni i totonu o ia vevela tulaga e faigata tele ona atiaʻe se aerial root system. Aua o iinei fugalaʻau tupu na o le eleele. I Taialani, o nei fugalaʻau e tutupu i soʻo se mea, lea e avatua ai i lenei atunuʻu le aia tatau e taʻua ai o se faʻaleoleo orchid.

Taamilosaga o le olaga

E ui lava i le mea moni o ituaiga o orchids e matua 'eseʻese mai le tasi ma le isi, o latou olaga faʻamoemoeina e umi tele. I le averesi, o nei laʻau ola mai 60 i le 80 tausaga.

E i ai foi centenarians moni, lea i nisi tulaga mafai ona tupu mo le sili atu ma le seneturi. I le taimi lava e tasi, o oketi e sili ona ola. Latou te le fefefe i suiga o le vevela, ma latou te faʻapea ona talia le susulu o le la. E oʻo lava i Iapani anamua, o ia ituaiga fugalaʻau na totoina i totonu o le fale ma sa faʻaaloalo tele i ai. Na pasi ane foʻi i latou e tofi, e taʻu mai ai o orchids o ni tagata e umi le fiafia.

Eseesega mai le fale

O le faʻaaliga iloga o le orchid i totonu o le atunuʻu mai le vao, o le hybrid ituaiga o meaola. I le vao, orchids, mo le tele o vaega, manaʻomia ni tuutuuga faigata e faigata ona ausia i fale ma fale mautotogi. I le taimi ua tuanaʻi, o tagata na fiafia i nei fugalaʻau na fausiaina ni tulaga latalata i le teropika i le fale ina ia mafai ai ona faʻatonutonu orchids, peitaʻi i le aluga o taimi, na fausia ai e le aufaifaʻatoʻaga ni ituaiga fou e mafai ona nonofo i eleele matutu.

Tusitusiga! Na fealofani foi tagata feiloaʻi ma na ituaiga o meaola na ola ma ola i se eleele faigofie - o ia ituaiga oketi e tele foi lona aoga, ae e taua tele i lo latou matagofie. E le gata i lea, o orchids i totonu o le atunuʻu e sili atu ona puʻupuʻu o latou ola, ma o le averesi e 8-9 tausaga.

O le isi tulaga iloga o le fale orchid o lona lauusiusi fugalaʻau. O isi ituaiga meaola e fuga mai toetoe o le tausaga atoa, ma i le vao na o le taumafanafana.

I le vao, e mafai ona e mauaina le tele o ituaiga orchids, o nisi o latou e le masani ai, ma o nisi e tali tutusa ma meaola faʻataʻitaʻi. Ae, e ui lava i se ituaiga eseese, latou uma aulelei tele, ma o le tele o latou exude matagofie manogi, lea e avea ai lenei laʻau o se tasi o sili sili ona lelei ma sili ona lelei sui o le fugalaʻau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: ViI O Si Ou NuU (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com