Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le tatau ona aʻa o se maloloina orchid pe faʻafefea ona tausia se fugalaʻau i le fale?

Pin
Send
Share
Send

E iloa o aʻa e taua tele i le olaga o soʻo se laʻau. Orchid e leai se tuusaunoa.

Peitaʻi, o laʻau o le aiga orchid e matua uiga ese ma e eseʻese lava ona faʻavae mai na laʻau na tatou masani ai.

E taua le iloa ma amanaʻia pe a tausia se fugalaʻau.

I lenei tusitusiga, o le a tatou vaʻai ai i foliga maloloina o auro orchid foliga ma faʻafitauli e ono i ai.

Root faiga

Tatou te iloa uma mai le vasega o le aʻoga biology lena aʻa e mitiia le vai ma mea aoga mai le palapala... Ae faʻapefea ona fai e aʻa lenei mea? Seʻi o tatou vaʻavaʻai totoʻa i le polokalame atoa o lenei gaioiga.

O le mitiia o le vai e ala i aʻa galue e tusa ma le osmotic mataupu faavae. Osmosis o se auala e mole mole vai e alu ese mai le vaega o maualuga maualuga faʻataʻitaʻiga (mo se faʻataʻitaʻiga, susu palapala) i se vaega o le maualalo faʻasologa (totoʻa aʻa). Molecules fealualuaʻi i luga atoa faigofie permeable sela membrane.

O le osmotic process e tupu i le pito i luga o le aʻa, lea e taʻua o le rhizoderm. O ia lea e gafa ma le faʻaaogaina o le susū. I le tele o laʻau, o aʻa e ufiufiina i laʻau microscopic root ina ia faʻalelei atili ai le gaioiga.

E le gata i lea, o le vai ma meaʻai e tatau ona alu i isi vaega o laʻau. E nafa ma lenei mea le mea e taʻua o le axial cylinder - o le autu o le aʻa, e aofia ai aʻoga ma isi mea e fai ma e nafa ma le aveina o le susu i isi totoga uma o le laau.

Muamua vai mitiia e le rhizoderma ulufale i totonu o aano o le ogatotonu ogatotonu, e "faʻamamaina" e ala i le exoderm - o se puipuia vaega fausia mai sela oti o le rhizoderm.

Lenei o se faigofie ata o le faʻavae o aʻa o se masani laʻau. O le a le tatau ona aʻa o se maloloina fugalaʻau mai le orchid aiga, ona tatou iloa ai lea?

Vaega:

O le ituaiga aʻa faiga o orchids e fai si eseʻese - e mafua lea i le faʻapitoa ala o le olaga o nei laʻau.

  1. Tele o ituaiga orchid e le sosolo aa i le eleele. Latou te ola i luga o maʻa poʻo isi laʻau latou te lagolagoina latou, ma le tele o ituaiga ma uʻumi ona uumi foʻi faʻamilo i le ogalaau ma lala. E mafai ona e suʻesuʻe pe aisea e tupu aʻe ai aʻa o le orchid ma pe aisea ua tupu ai ii.
  2. Talu ai latou te leʻaʻaʻa i le eleele, e ese foʻi a latou auala e fafaga ai - latou te maua le susu mai le ea (i vaomatua ma togavao laiti - i le atunuʻu o orchids - e masani ona timu ma puao), ma meaʻai e maua mai lapisi (lau, paʻu, humus ). I le taimi e tasi, o nisi o aʻa e "toe" i totonu o le faʻavae, ma o isi e tumau pea i luga, "auai" i le maileia o le susu ma masani ai photosynthesis.

    E saʻo - o aʻa o le tele o orchids e mafai ona fai photosynthesis ma mafai ona faʻagaoioi pei o ni lau!

Mo nei mafuaʻaga, o aʻa o orchids e le manaʻomia se atiina ae rhizoderm ma aʻa lauulu. Nai lo ia o le aʻa luga e ufiufiina i se faʻapitoa ie - velamen... I le saʻo o le tautalaga, o le tutusa rhizoderm lenei, naʻo ona sela e le o ola, ae keratinized; O le velamen ie e porous ma e pei o le omomi.

Peitai, sela oti e le talafeagai mo osmosis.

Se ata

Lalo oe mafai ona vaʻai i le ata pe faʻafefea ona maloloina aʻa mai le orchid aiga foliga:



Faʻafefea ona maua le susu?

O lenei gaioiga e sili ona manaia ma aoga le mafaufauina i lea manatu ma lea manatu:

  • i le taimi o le timu poʻo le puao, e ulufale le vai i le aʻa o le eleele, ma fulafula pupula mago o velamen sela;
  • lamela - o faʻasologa o le vai e faʻatupuina i puipui o totonu ole mea e afu ai velamen;
  • lamela faʻasolosolo malie ona tuʻufaʻatasia i lalo o le gaioiga o le kalave ma le faʻafitauli maualuga;
  • tetele "mataua" e tosoina i totonu ma aveese le ea.

Mai le velamen cavities, vai ulufale i le exoderm. O le exoderm i orchids e le masani ai foi: e le aofia atoa ai i le tino oti, ae o loʻo i ai vaega o sela ola, le mea e taʻua o "ala". Lisi o le "throughput" ma momoli le vai i le paʻu o le axial.

Aisea e ese ai aʻa o le orchid ma, i le tepa muamua, o le velamen e le aoga?

  1. I le tele o meaola, e tele lona mafiafia ma faʻaputuga, ma puipuia le aʻa mai aafiaga mai fafo.
  2. Fungi ma microalgae nofo i totonu o le velamen, lea e fesoasoani i le laʻau e faʻagasolo masima o le phosphore, potassium ma isi aoga mea.

Tusitusiga! I le tulaga masani, mago, o le aʻa o le orchid ei ai le paʻepaʻe-siliva lanu, ma pe a faʻasusu (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi lava e uma ai le faʻasusu) ona susulu lanumeamata. E mafua ona o le mea moni a faʻamamaina, o le velamen layer avea translucent, ma ala ia oe mafai ona vaʻaia le exoderm ma chloroplasts.

Faʻafefea ona tausi i le fale?

Afai e aliali mai se orchid i lou fale, e tatau ona e iloaina lena o le aʻa polokalama manaʻomia faʻapitoa tausiga:

  1. O le mea muamua e manatua o aʻa o orchids e taʻua o le "ea". E taua tele le faʻasalalauina o le ea mo latou.

    O le mea lea, leai se mea tatau ona totoina se orchid i le eleele mafiafia, ma sili atu i le masani ai eleele - o ona aʻa o le a miti i le uiga moni o le upu. O le eleele e tatau ona feololo feololo, ma pu e tatau ona faia i puipui o le ulo.

  2. Afai e toto le orchid i le palapala tele, e le mafai ona sosolo se ie velamen i luga o ona aʻa. E tusa ai ma lea, o le masani auala mo le laau toto mitiia susu avea faigata. O le faʻasuina o se oketi i lalo o ia tuutuuga e matuaʻi leai se aoga - tusa lava poʻo le a le tele o le vai e te faʻasuina, e le mafai e le laʻau ona mitiia. O le vai o le a tu i totonu o le ulo, lea e masani ona taʻitaʻia ai aʻa pala.

    Tele fai togalaau fai mai i le tulaga o le orchid, e sili atu le saogalemu le faʻatumuina nai lo le faʻatumu - ma o lenei mea e sili ona talafeagai, talu ai o le natura o aʻa o nei laʻau e le masani ona i ai i taimi uma i le palapala, ma afai e solia le faʻatauina pulega, latou vave feoti. Ina ia aloese mai se faʻaiuga, a maeʻa vai taʻitasi, e tatau ona tuʻu le eleele e faʻamamoe. Faʻamoemoeina i le ituaiga o orchid ma meatotino a le substrate, lenei e mafai ona amata mai le lua aso i le lua vaiaso.

    Tusitusiga! Mo aʻa ea, o le faʻasūsū masani e le aoga tele, o le tele o taimi e faʻasusu ai orchids e ala i le faʻatofuina o le ulo ma le laʻau i vai mafanafana mo le 'afa itula. O lenei metotia o le faʻasusu e latalata tele i tuʻuga masani e maua ai e le laʻau le susu.

  3. O aʻa o le ea e maaleale ma faigofie ona manuʻa. O le mea lea, afai e manaʻomia le toe tipiina o se laʻau, e tatau ona matua faʻaeteete lenei mea.
  4. Manatua o le tele o orchids e i ai a latou aʻa e mafai ona photosynthesis. A e faʻatamaia le la, o le a amata ona vaivai ma tiga le laʻau. O le mea lea, e tatau ona totoina le orchid i totonu o se ipu malamalama.

Vave pe mulimuli ane, tagata mafaufau fugalaʻau mafaufau e uiga ia lava-faʻatoʻaina o latou sili ona fiafia i ai ituaiga. Ua aliali mai e leai se mea faigata i le toe gaosiaina o oketi. Ma, faitau a matou mea i luga pe faʻafefea ona e ala i luga se fatugao moe ma tausi se pepe, faʻapea foi ma le a le matauila, o se pseudobulba, aisea e manaʻomia ai se tuputupu ae ma o a mafuaʻaga o lona toesea.

Faamaʻi ma o latou togafitiga

O le orchid o se fualaʻau mataʻutia, ma o le mea lea, paga lea, i ni tulaga e le masani ai, e faigofie lava ona maʻi. MA tele o taimi faʻafitauli tulaʻi tonu mai ma aʻa.

O ituaiga autu o faʻafitauli o le pala ma mago mai aʻa.

  1. Aʻa o le Orchid ile tele o faʻalavelave e amata ona pala ona o le faʻasusu le talafeagai. Ole toʻatele o tagata faʻatoʻatoʻa latou te faia le mea sese o le faʻasūsūina tele o le oketi, e mafua ai ona faʻapipiʻi le vai i totonu o le ulo ma pala.

    Peitai, i le natura, orchids ola i tulaga o suiga faavaitaimi i le susū ma, i le faʻagasologa o le evolusione, ua atiaʻe ai le tele o puipuiga puipuiga auala faasaga i matutu. O le mea lea, latou te le manaʻomia faʻasusu pea. E le gata i lea, o "vaitaimi o le lāmala" na faʻatulagaina faʻagaeʻetia e faʻaosofia ai le atinaʻeina o fugalaʻau (mo faʻamatalaga i le auala e tausia ai le aū o se oketi i le vaitaimi o fuga, faitau iinei E taua foʻi le manatua o le vaitaimi e le moe ai (mo ituaiga taʻitasi, e eseese taimi e tutupu ai), e manaʻomia le faʻasusuina i lalo ole orchid.

  2. O le faʻamamago esea o aʻa e mafai ona tupu mo mafuaʻaga autu e lua: leai se susu poʻo ni vailaʻau mumu ona o le maualuga tele o faʻasalaga poʻo le sese filifiliga o faʻasusu. I le tulaga muamua, o aʻa e tatau ona fufulu i le vai vaivai i le potu vevela ma faʻasūsū faʻalelei. I le tulaga lona lua, o le laʻau o le a tatau ona totoina i le laʻititi faʻamalosi eleele.

I tulaga uma ia e lua aʻa aʻafia e le mafai ona faʻaola e tatau ona tipi... Fuafua poʻo a mataupu e tatau ai ona faia lenei e faigofie lava:

  • aʻa pala e maua se lanu samasama-enaena, avea manifinifi i le paʻi i ai, le masani fesuisuiaʻi, o lona uiga o le aʻa gaogao totonu, na o le tasi atigi totoe o ia, ma ua le toe mafai ona toe faʻafoʻi;
  • aʻa mago liliu samasama, avea maʻaʻa ma gaugau (aua le taumafai e gagau ese latou - o lenei e mafai ona faʻaleagaina le ogalaau; mago aʻa tatau foi ona vavae ese).

Taua! A pala, e manaʻomia e tipi i luga o le ola - a leai, o le pala o le a vave ona sifi i aʻa maloloina. A mago fafo, e sili atu le faʻamalositino ma le faʻaeteete, ma togafitia tipi ma se vaivaiga vaʻai vaivai o le lanumeamata lanumeamata.

Ina ua e filifili e faia sea exotic fugalaʻau e pei o se orchid i lou fale, suesue ma le totoʻa foliga o lona faʻavae ma le ola taʻamilosaga. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e 'aloʻese ai i ni mea sese matuia, ma o le taimi faʻaaluina i suʻesuʻega o le a taʻuamiotonuina e le matagofie fugalaau.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Siva Tatau Dance Tutorial - Maryjane, Moemoana u0026 Moeatalagi Schwenke (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com