Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Tausiga ma le totoina o se totonugofie totototo - hybrid gloxinia

Pin
Send
Share
Send

Gloxinia sa galueaina o se teu fale mo se taimi umi. O lenei tropical tropical specimen e faigofie lava ona tausi, ae manaʻomia lava le vaʻai totoʻa.

Ina ia mafai e se lalelei faʻamalieina le mata ma lona tele ma faaletausaga fugalaʻau mo se taimi umi, e tatau ai ona suʻesuʻe maeʻaeʻa uma manaʻoga mo lana tausiga, totoina ma toe gaosia.

Lalo oe o le a vaʻai pe faʻafefea ona foliga mai, maua le manaʻomia motugaafa ma togafiti.

Talaʻaga o le amataga

O le laʻau e lua igoa masani - Gloxinia ma Sinningia.... I le 1785, na maua ai se laʻau i Pasila - o le gloxinia e seki togitogi. O le igoa na faʻaigoaina i le faʻamanatu o le fai vailaʻau ma fomaʻi Peter Gloksin. Na avea lana laʻau ma sui muamua o se ituaiga atoa.

I le 1825, o le isi sui o lenei laʻau na maua ma faʻamatalaina, lea e eseʻese i le fausaga o le fugalaʻau ma le iai o le tuber. O le laʻau na aveina atu i le togalaau 'aina i Lonetona, o le fai-fualaʻau o Wilhelm Sinning sa suʻesuʻeina. I le faamamaluina o ia, o lenei sui o le aiga o Gesneriev na faaigoaina o le sinningnia.

FAʻAMATALAGA! Mulimuli ane, o le igoa Sinningnia na naʻo lava na tuʻuina ia Gloxinia matagofie, ma o isi hybrids na tumau pea gloxinia, lea i le Siamani o lona uiga logo. Ae o loʻo iai pea igoa e lua ole laʻau, tasi e masani ile botany - synningnia, ma leisi mo faʻatoʻaga ma amateurs - gloxinia. Nofoaga masani - Mekisiko, Pasila, Andes.

Faʻamatalaga botani

Gloxinia o se toto tumau o le aiga Gesneriaceae. Nei o le tele o laʻau vevela. O i latou o semi-shrub, shrub ma herbsaceous. O le aʻa e pala, pala lelei, i nisi ituaiga o aʻa vaega o le tuber. O le poʻo e tu saʻo, leai se lavalava ma se ulu aoga.

O laulaʻau o laʻau e masani, lapoʻa, laititi le faʻatauvaʻa, faʻafeagai. Lea e mafai ona iila pe laʻititi... O fugalaʻau e toʻatasi, latou te o mai mai i tuaʻoga, susulu, lapoʻa, foliga logo. Corollas e tubular, e mafai ona papaʻe, enaena, lanu viole ma piniki. E i ai lava 4 stamens, ae leai se nectary. O fatu e laʻititi, e tele lava.

Ituaiga

E i ai ituaiga autu e tolu o laʻau, e mafai ona aofia ai le tele o subspecies ma ituaiga, ae o se lata faʻamatalaga o latou foliga vaaia ma foliga o le a tutusa.

Fefeteina mafiafia

Laʻau e tele faʻavae. O lo latou maualuga e oʻo atu i le 5 senitimita. O laulaau e uumi, e oʻo atu i le 19 senitimita. O le lanu o laulaʻau e lanumeamata lanumeamata, iila. E aoina laulaʻau i se rosette aʻa. Corollas i ai se faʻamalama matala lautele lautele cylindrical tube. O le paipa e aofia ai piʻo lima lobed. O le lanu o fugalaau mafai ona eseese.

I le tele o ituaiga, o se paʻepaʻe paepae e alu i autafa o gaugau.... I le tele o tulaga, a bitmap mafai ona vaʻaia loloto i totonu o le paipa. O le laʻau e tuberous, tubers e lelei teuina i le taumalulu uma i totonu o la latou lava ulo ma fafo. Fugalaʻau mafai faʻalauteleina e fatu, i lenei tulaga fugalaʻau tupu i le amataga o 8 masina talu ona lulu.

Fuga-tele

O laʻau o lenei vaega ua faʻapuʻupuʻu au, e mafai ona oʻo atu i le 2-5 senitimita le maualuga. Gloxinia lapoʻa fugalaʻau e iai lona "laʻei" togavao. Talu ai o laulaʻau e le sili atu i le 10 senitimita le umi, ma e le tele. O laulaʻau e masani, iila. O le pupula o le fugalaau foliga mai o se faʻatumu, lautele, matala. O le augutu o loʻo i ai se piʻo ono-lobed agaʻi atu i le 12 senitimita le lautele.

Fugalaʻau i tele o ituaiga e gaugau i autafa, e le masani ona faʻalauteleina. Perianths o lenei ituaiga e masani ona valiina i lanu veloveta. Laʻau e tuberous, latou tubers le taliaina le lelei taumalulu, manaʻomia faʻaopoopo gaioiga muamua ma i le taimi o teuina. Latou te faʻateleina lelei e fatu, pe a uma ona lulu na latou fuga mai i tua o le 6 masina. O le gloxinia tele-fugalaʻau e faigata tele ona tausi.

Teuteuga

O laʻau toto e mafai ona tupu e oʻo atu i le 7 senitimita le maualuga... Lau o le sao lapotopoto foliga. O le ie e mafai ona oʻo atu i le 15 senitimita le umi. Laʻau teuteu Gloxinia e matua maaleale. O le lanu o laulaʻau i le tele o ituaiga e enaena. O le faʻasologa o fugalaʻau o loʻo i ai se faʻatulagaina cuboid paipa tūsaʻo. O ia fugalaʻau mafai ona i ai i le ono i le fitu lobed bends. Ole lapoa ole piʻo mafai ona oʻo atu ile 12 senitimita.

O fugalaʻau e lapoʻa, e foliga mai e lapoʻa tele mo le laʻau lau laʻau. Fugalaʻau o teuteuga gloxinia e masani ona susulu i le lanu, seasea o latou lanu e toniga, sili atu ona faʻapipiʻi, pulepule, valivali, faʻafuaseʻi ma le mimigi.

FAʻAMATALAGA! O le laau e tuberous, o ona tubers taumalulu lelei, i la latou lava ulo poʻo se oneone oneone.

E fia hybrids o iai?

Gloxinia hybrids e sili atu ma le 25 ituaiga. E le mafai ona faitaulia ituaiga o laʻau, ona o loʻo faʻaauau pea ona atinaeina e ituaiga o ituaiga ituaiga. Le sili ona taʻutaʻua o latou:

  1. Yesenia ituaiga;
  2. ituaiga Bohemia;
  3. Kaiser Wilhelm galueaina;
  4. Jasmine ituaiga;
  5. kulupu o ituaiga o Tydea;
  6. ituaiga O se avanoa fonotaga;
  7. vasega Grozovoy Pass;
  8. Tigrina ituaiga;
  9. Lanu Lanumoana Penina;
  10. Party Dude ituaiga;
  11. Ozark Pink Popcorn ituaiga;
  12. galueaina Sinningia leucotricha.

Totoina o tulafono ma fautuaga

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o se laʻau, e tatau ona e amanaʻia foliga o mea o loʻo i totonu - o se nofoaga talafeagai, moli, sūsū ma le vevela o le ea, o le tanoa taumatau ma le palapala.

Moli ma le nofoaga

I le fale, e ola lelei le gloxinia i le vevela o le potu e masani ai tagata. E le taliaina lelei le vevela, e le tatau ona tuʻu se fugalaʻau i totonu o le potu e oʻo ai le vevela i le + 28C. I le vaitaimi o le ola ola ma fuga, o le ea vevela e le tatau ona maualuga atu nai lo + 22-24C ma aua le maualalo nai lo + 16C. Taumalulu laʻititi mo masani teuina o tubers + 10-14C.

O se nofoaga mo le atoa atinaʻeina o gloxinia tatau ona filifilia malamalama lelei, ma e aoga foi le tuʻuina atu i le laʻau ma moli faʻaopopo. O filifiliga pito sili ona lelei mo le tuʻuina o se ulo ma le gloxinia o le a faʻamalama, o se poletito pupula. O le mea lelei, o le tioata latalata i le laau o le a matala, ae e tatau foi ona latou puipuia le fugalaʻau mai le matagi.

E fiafia tele Gloxinia i le susū o le ea, pe a le mafai ona faʻatotogaina le potu i se sūsū, e mafai ona e faʻamaluluina le potu i taimi uma ma faʻasusu le ea e ala i le faʻasusu o le vai mai se fagu paʻu.

Eleele manaʻoga

Le totoina o le gloxinia, o vaega nei o le eleele e manaʻomia:

  • 2 vaega o le laufanua palapala;
  • 1 vaega ole fanua fanua peat poʻo fale vevela;
  • 1 vaega oneone oneone.

O le eleele e tatau ona maualalo acidity ma manava... Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻamama lelei. E taua foʻi le faʻamamaina ole palapala. Mo lenei, o se tali o se sooupu faʻapitoa "Maxim" e talafeagai, mo 2 lita o le vai 1 ampoule o le vailaʻau. Aʻo leʻi totoina, e tatau ona tuʻu lelei alavai i lalo o le ulo. O le gloxinia ulo e aoga le faʻatauina o se papaʻu ae loloto. Talu ai o le aʻa o le laʻau e papaʻu ma e le manaʻomia se tanu malosi.

Taua! Mo le atoa atinaʻe o le aʻa faiga, o le mamao o 4-5 senitimita e manaʻomia i le va o le tuber ma le puipui o le vaʻa.

Faʻafefea ona tausi faalelei?

Gloxinia ei ai le tele o foliga taua e taua i le tausiga o ia:

  1. A maeʻa le vaitaimi o fugalaʻau, ua mate le vaega eleele o le laʻau, e tatau ona e faʻatali seʻia maeʻa atoatoa lenei gaioiga na o ia lava.
  2. Ina ua maliu le vaega eleele, alu le laʻau mo se taimi le moe, i le taimi lea e manaʻomia faʻalelei faʻatasi ma potasi monofosate. I le taimi o le suiga i se vaitaimi moe, nitrogen fertilizers e le mafai ona faʻaaogaina i le laʻau vai.
  3. Gloxinia, aunoa ma le toilalo, tatau ona maua le malamalama vevela mo le 14 itula i le aso, lenei mafai ona saunia e ala i faʻamalamalamaga faʻaopoopoina ma lamepa faʻapitoa.

Faasusu

Faʻasusu gloxinia i le taimi o le tuputupu ae vaitau e tele. O le vai e tatau ona malulu, faʻamautu ma 2-3C mafanafana nai lo le vevela potu. E mafai ona e faʻainuina le gloxinia i totonu o se fata poʻo le pito o le ulo. Afai o le faʻasusu e faʻataunuʻuina i totonu o le paleta, ona maeʻa lea o le 20-30 minute le vai o loʻo totoe ai e tatau ona aveʻesea.

I le tau mugālā o le taumafanafana, e faʻasusuina ai e oʻo atu i le 3 taimi i le vaiaso... I le vaitau malulu, o lenei gaioiga e tatau ona faʻaititia i le 2-3 taimi i le masina, ona o le eleele ua mago. I le vaitaimi o malologa, tatau ona faʻaititia le faʻasusu, ae ia puipuia foʻi le palapala mai le mago.

Faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi

Gloxinia e afaina i le atinaʻeina o ia faʻamaʻi:

  • e lanu samasama le lau - ona o le maualalo o le susū ma le leai o le la;
  • lanu enaena i luga o laulaʻau - tulaʻi mai le faʻaogaina o le vai malulu mo le faʻasusu;
  • e sesega lau ma e leai se fugalaʻau - ona o le le lelei moli ma le leai o se toto meaʻai.

Faʻamaʻi e afaina ai gloxinia:

  • apogaleveleve mite - faʻamalosia le vaega terasitila o le gloxinia ma se faʻapaʻepaʻe paʻepaʻe, mo le taua, e manaʻomia vave togafitiga o le laau ma acaricides;
  • thrips ma aphids - tamaʻi iniseti laiti, osofaʻia laʻau ma faʻalapotopotoga ma e mate atoa, i a latou faʻaaliga muamua, e manaʻomia vave togafitiga ma iniseti.

Fanafanau foliga

Toe gaosia o le gloxinia e mafai i auala e tolu.

Fatu

Mai ia Novema ia Fepuari, e te manaʻomia le luluina o fatu i se paluga o laufanua lau, peat ma le oneone i le 1: 1 fua faatatau.

  1. Aua le tanuina fatu, ae mama faʻasusulu i le eleele.
  2. Tuʻu le koneteina ma fatu i se nofoaga pupula ma mafanafana, faʻapipiʻi le eleele i le vai mafanafana mai lea taimi i lea taimi.
  3. Afai e tatau ai, ufiufi mea totō ma pepa faʻasolo i taimi uma.
  4. Tupu oso mai i le 14-20 aso. Laʻau ma 2-3 laulaʻau mafai ona uma ona totoina i totonu o la latou lava ulo.

Tipiina

  1. O se lau ma se tamai petiole o le 1-1.5 senitimita e tipi mai le laʻau.
  2. O le petiole e mauaʻa i totonu o le paluga o peat ma oneone (1: 1) ma ufiufi e fausia ai se aafiaga oona.
  3. Faʻalua le fatu i le aso.
  4. A maeʻa le 3 vaiaso, ona faʻatupuina o tamaʻi tubers, ona mafai lea ona tatalaina le laʻau ma, pe a tatau ai, ona totoina.

Ona mafai lea ona e vaʻai pe faʻafefea ona tupu lenei gaioiga.:

Vaeluaina vaevaega

  1. O se lapisi maloloina tuber e faʻamamaina o toega eleele ma vaevaeina i ni vaega ma se maai naifi.
  2. Taitasi vaega tatau ona i ai se sola ese.
  3. O nofoaga o tipi e faʻamamago i lefulefu fafie.
  4. Taitasi fasi ua totoina i totonu o se ulo pei o se atoa tuberged. Aua le faʻasusu mo le 3 aso muamua.

E leai se grower na te leʻi fetaiaʻi ma se laʻau pei o le gloxinia. Ua leva ona ia manumalo i loto i lona lalelei. Uma faʻamatalaina manaʻoga mo le tausiga o ia e le faigata, o lea e mafai ai ona e maua saogalemu se ituaiga matagofie i le fale.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Planting Gloxinia Tubers (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com