Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Mosque Lanumoana: o se tala le masani ai o le maota autu o Istanbul

Pin
Send
Share
Send

O le Blue Mosque o le muamua mosque i Istanbul, o se tasi foi o faʻailoga iloga o le taulaga ma Turkey lava ia. Fausia i taimi faigata mo le Malo o Ottoman, o le malumalu na faʻatinoina le felavasaʻiina o le Byzantine ma le fausaga a Isalama, ma o le fale ua aloaʻia o se faʻataʻitaʻiga sili ona lelei o le fausiaina o le lalolagi. Muamua lava, na faʻaigoaina le mosque i le Sultanahmet, mulimuli ane faʻaigoa le sikuea o loʻo tu ai. Ae o aso nei e masani ona taʻua le fale o le Blue Mosque, ma o lenei igoa e fesoʻotaʻi saʻo ma totonu o le nofoaga faʻalelotu. Oe o le a mautinoa le mauaina o se auiliiliga faʻamatalaga o le malumalu ma faʻamatalaga aoga e uiga i ai i la matou tusitusiga.

Faʻasolopito faʻamatalaga

O le amataga o le lona 17 senituri na avea ma se mataʻutia itulau i le tala faʻasolopito o Turkey. I le taimi e tasi na tatalaina ai taua e lua, o le tasi i sisifo ma Ausetalia, o le isi i sasaʻe ma Peresia, o le setete na afaina i le maeʻa o le faiaina. O le iʻuga o taua a Asia, na leiloa ai e le malo le teritori o Transcaucasian talu ai nei, ma tuuina atu ai ia Peresia. Ma na ausia e le au Austrians le iʻuga o le Zhitvatorok Peace Treaty, e tusa ai ma lea matafaioi na totogi lafoga i le au Ottomans na aveʻese mai Austria. O nei mea uma na mafua ai le paʻu o le pulega a le setete i le lalolagi malae, ma aemaise ai lava le faʻaleagaina o le tulaga o lona pule, Sultan Ahmed.

I le le fiafia ona o le tulaga o loʻo i ai nei, ua filifili ai le padishah talavou i le leai o se faamoemoe e fausia se fausaga sili ona maoaʻe e leʻi vaʻaia lava e le lalolagi - le Sultanahmet Mosque. Mo le faʻatinoina o lona manatu, na valaʻau ai Vladyka i le tamaititi aʻoga lauiloa o le Ottoman tusiata Mimar Sinan - o le tusiata e igoa ia Sedefkar Mehmet Agha. Mo le fausiaina o le fausaga, na latou filifilia le nofoaga na tu ai le Maota Tele Byzantine. O le fale ma fale na sosoʻo na faʻaleagaina, ma o se vaega o nofoa matamata na totoe i le Hippodrome na faʻaleagaina foi. Na amata le fausiaina o le Blue Mosque i Turkey i le 1609 ae faʻaiʻu i le 1616.

O lenei e faigata ona fai atu po oa mafuaaga na taitaiina ai Sultan Ahmed e ala i le filifiliga e fausia se mosque. Masalo o le faia o lea na ia manaʻo ai e maua le alofa mutimutivale o Allah. Pe, masalo, na ia manaʻo e faʻamalosi lona mana ma faʻagalo tagata ia te ia o se sultan e leʻi manumalo i se taua se tasi. E fia iloa na o le tasi le tausaga talu ona tatala le nofoaga faʻalelotu, na maliu ai le padishah e 27 tausaga le matua i le typhus.

I aso nei, o le Blue Mosque i Istanbul, o lona fausiaina o talafaʻasolopito e matua le malamalama lelei lava, o le autu o le malumalu o le taulaga, e ofi atu i le 10,000 aulotu. I se faʻaopopoga, o le fale ua avea ma se tasi sili ona taʻutaʻua mataʻina i le au valaʻaulia o Turkey, oe asiasi i le fale e le gata ona o lona fua, ae faʻapea foi ona o le tulaga ese matagofie o lona totonu teuteuga.

Tusiata fale ma teuteuga i totonu

Ina ua fuafuaina le Blue Mosque, na avea e le tusiata turisi le Hagia Sophia o se faʻataʻitaʻiga. I le uma, na feagai o ia ma le galuega o le fausiaina o se maota tapuaʻi, sili atu ma lapoʻa nai lo uma fausaga na i ai i lena taimi. O le mea lea, i le tusiata fale o le mosque i aso nei e mafai ona manino le vaʻai atu i le tuʻufaʻatasia o lua fale tusiata aoga - o sitaili o Byzantium ma le Ottoman Malo.

I le taimi o le fausiaina o le fale, na o ituaiga taugata maamora ma maamora na faʻaaogaina. O le faʻavae o le mosque o se faʻatafafa faʻavae faʻavae ma le aofaʻi o le eria o le sili atu 4600 m². I lona ogatotonu o le fale tatalo autu ma le lautele o le 2,700 m ², ma e ufiufiina e se toʻotoʻo tele ma le lautele o le 23.5 m, o loʻo tu i le maualuga o le 43 m. Nai lo le tulaga fa, e ono minarets na faʻapipiʻiina i totonu o le malumalu, ma o ia potu taʻitasi ua teuteuina ai le 2-3 balconies. I totonu, o le Blue Mosque e malamalama lelei i ona faʻamalama e 260, 28 o loʻo i luga o le tumutumu autu. Tele o faʻamalama e teuteuina i tioata pisia.

O totonu o le fale e puleaina e Iznik tile: e sili atu i le 20 afe o latou. O paʻu autu o maa na papaʻe ma lanumoana, ona o lea na maua lona igoa lona lua i le mosque. I teuteuga o tile latou lava, e mafai ona e vaʻaia faʻapitoa totoina fugalaʻau o fualaʻau, fualaʻau ma cypresses.

O le autu autu ma puipui ua teuteuina i gilded tusitusiga Arapi. I le ogatotonu o loʻo i ai se lapisi tetele ma le tele o moli aikona, palealiʻi o loʻo faʻaloaloa atu foi i le itu atoa o le potu. O kapeta tuai i totonu o mosque ua suia i ofu fou, ma o latou lanu lanu e puleaina e lanu mumu ma teuteuga lanumoana.

I le aotelega, o le malumalu e ono faitotoʻa ulufale, ae o le faitotoʻa, e ui atu ai turisi, e tu i le itu o le Hippodrome. E taua le maitauina o lenei faʻalelotu faʻalavelave i Turkey aofia aofia ai le na o le mosque, ae faʻapea foi madrassas, umukuka ma aga fesoasoani. Ma o aso nei, na o le tasi le ata o le Blue Mosque i Istanbul e mafai ona faʻaosofia mafaufauga, ae o le mea moni o le fausaga e maofa ai foʻi mafaufau e le o malamalama i le tusiata fale.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Tulafono o le amio

Pe a asiasi i se faletapuai i Turkey, le tele o tulafono faʻaleaganuʻu tulafono e tatau ona mulimulitaʻia.

  1. E faʻatagaina fafine i totonu ma ufiufi o latou ulu. O lima ma vae e tatau foi ona nana mai le pupula o mata. O i latou e o mai i ni tulaga le talafeagai, ua avane i ai lavalava faʻapitoa i le faitotoʻa o le malumalu.
  2. E tatau foi i tamaloloa ona mulimuli i ni laʻei laʻei. Ae maise lava, ua faasa ona latou o atu i le mosque i ni ofuvae pupuu ma mitiafu.
  3. A e ulufale i le Blue Mosque i Istanbul, e tatau ona e aveʻese ou seevae: oe mafai ona tuʻu ou seevae i le faitotoʻa pe ave ma oe e ala i le tuʻuina i totonu o lau ato.
  4. E faʻatagaina tagata tafafao maimoa e o i le faletapuai i autafa o le fale; naʻo tagata tapuaʻi e mafai ona ulufale i le ogatotonu o le fale tele.
  5. E faasa ona alu i tua o pa i totonu o le potu, tautala leotetele, ata, ma faʻalavelave i tagata talitonu mai le tatalo.
  6. Tagata turisi e faʻatagaina ona asiasi i le mosque i Turkey i le va o tatalo.

I luga o se tusi: 10 tafaoga sili ona lelei i Istanbul - o le taʻiala e te savali ai.

Faʻafefea ona e alu iina

E tele auala e te alu ai i lenei faatosinaga a Istanbul i Turkey. O le pito sili ona tuʻusaʻo ia latou o se taʻavale laʻititi, lea e toʻatele i totonu o itumalo o le aʻai. O le pasese mo pasese pasese o le 4 TL, ma mo kilomita uma e tatau ona e totogia 2.5 TL. E faigofie lava ona fuafua le tau o le malaga e ala i le iloaina o le mamao mai lau amataga amataga i le mea.

Mai itumalo tutotonu o Istanbul, e mafai ona e oʻo atu i le Sultanahmet Square, i le mea o loʻo tu ai le Blue Mosque, i nofoaafi. Ina ia faia lenei mea, oe manaʻomia le sailia o le nofoaafi tulaga o le T1 Kabataş - Bağcılar laina ma alu ifo i le Sultanahmet taofi. O le fausiaina o le malumalu o le a tu i le na o le lua selau mita.

E mafai ona e alu i le faletapuai mai le itumalo o Besiktas i le taulaga pasi TB1, mulimuli i le auala Sultanahmet-Dolmabahçe. E i ai foʻi le pasi pasi TB2 mai le itumalo o Uskudar i le itu o Sultanahmet - Çamlıca.

Faitau foi: Vala o le Istanbul metro - faʻafefea ona faʻaaoga, polokalame ma tau.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Faʻamatalaga aoga

  • Le tuatusi: Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. Leai: 7, 34122 Fatih / stanstanbul.
  • Tatalaina itula o le Blue Mosque i Istanbul: 08:30 i le 11:30, 13:00 i le 14:30, 15:30 i le 16:45. Aso Faraile tatala mai le 13:30.
  • Asiasi tau: e leai se totogi.
  • Nofoaga aloaia: www.sultanahmetcamii.org

Fautuaga Aoga

Afai o loʻo e fuafuaina e vaʻai i le Blue Mosque i le taulaga o Istanbul i Turkey, matou te fautuaina oe e te mataala i le lisi o faʻatonuga ua matou tuuina atu, e faʻavae i luga o manatu o tagata femalagaaʻi ua uma ona asiasi i le 'upega tafaʻilagi:

  1. I Aso Faraile, tatalaina mulimuli ane le faletapuai, lea e fausia ai le motu o tagata o turisi i le faitotoʻa. O le mea lea, e sili ai le asiasi i le malumalu i se isi aso. Ae le faʻapea e mautinoa ai le leai o queues. Ma le mea lelei, e tatau ona e alu i le fale i le 08:00 - afa itula ae leʻi tatalaina.
  2. O le puʻeina o ata i le Blue Mosque e le faʻasaina, ae le tatau ona puʻeina ni ata o tagata tapuaʻi.
  3. I le taimi nei (tautoulu 2018), galuega toe faʻaleleia o loʻo amataina i lenei fale i Turkey, lea, ioe, ono ono faʻaleagaina ai le foliga vaaia o le vaʻai. Ma fuafua lau malaga i Istanbul ma lenei mea moni i lou mafaufau.
  4. E ui lava o fafine e tuʻuina i ai ofu uumi ma ufiulu i le faitotoʻa, matou te fautuaina le aumai o a oe lava mea totino. Muamua, o lavalava e tuʻuina mai faʻavaitaimi, ma le lona lua, uumi laina e masani ona faaputuputu i le taimi o le lomiga.
  5. I se tulaga lautele, e te le manaʻomia se sili atu ma le itula e suʻe ai le malumalu.

Manatu Moni

O mea mananaia e uiga i le Blue Mosque o Istanbul e tatalaina le veli o mea lilo ma faʻatagaina matou e vaʻai i le talaʻaga o Turkey mai se isi itu. Ua matou filifilia le sili ona fiailoa ia latou:

  1. Talu ai e le mafai e Sultan Ahmed ona manumalo i soʻo se taua taua ma manumalo ai i faʻailoga, o le teutupe a le setete sa leʻi sauniuni mo le fausiaina o se fale tele e pei o le Sultanahmet Mosque. O le mea lea, o le padishah sa tatau ona faʻasoasoa tupe mai lona lava teutupe.
  2. I le taimi o le fausiaina o le faletapuai, na faʻatonuina e le Sultan ia Iznik o fale gaosi oloa naʻo ni laupapa e sili ona popoto. I le taimi lava e tasi, na ia faʻasaina foʻi latou ona tuʻuina atu isi poloketi fauina i maʻa, o le iʻuga na matua afaina ai falegaosimea ma faʻaititia ai le tulaga lelei o maa na gaosia.
  3. Ina ua maeʻa le fausiaina o le Blue Mosque i Turkey, na aliaʻe mai lava se tulaga mataga. Na faʻapea o le malumalu, i le tulaga o le aofaʻi o minarets, na latalata i le maota autu o Isalama o Masjid Al-Haram i Mecca, lea na avea i lena taimi ma vaega o le Ottoman Empire. Na foia e Padishah lenei faafitauli i le faasoasoaina o tupe mo le faaopoopoga o le lona fitu mineta i le al-Haram mosque.
  4. O fuamoa Ostrich e mafai ona vaʻaia i lamepa i totonu o le fale, lea e avea o se auala o le teteʻeina faʻamamoe. E tusa ai ma se tasi o tala faʻasolopito, o le apogaleveleve na sefe le perofeta o Mohammed ma o lenei o le fasiotia o lenei iniseti ua avea o se agasala. Ina ia aveʻesea apogaleveleve i se auala faʻalelei, na filifili ai le au Musalemi e faʻaoga fuamoa ostrich, o lona manogi e mafai ona faʻateʻa ai iniseti mo le tele o tausaga.
  5. O le isi mea manaia e uiga i le Blue Mosque e fesoʻotaʻi ma Pope Benedict XVI. I le 2006, naʻo le taimi lona lua i le tala faʻasolopito o le Ekalesia Katoliko, na asiasi ai le Pope i se nofoaga faʻalelotu Isalama. I le mulimuli ai i tu ma agaifanua na taliaina, na aveese e le pailate ona seevae a o lei ulufale atu i le malumalu, ma ina ua maeʻa na ia faʻaalu sina taimi e mafaufau loloto ai i tafatafa o le mufti autu o Istanbul.

Galuega Faatino

O le Blue Mosque i Turkey o se mea tatau ona vaʻaia i Istanbul. O lenei ua e iloa e uiga i lona talaʻaga ma teuteuga, o lau maimoaga i le maota tapuaʻi o le a sili atu ona sili atu le malie. Ma ina ia mafai ona faʻatulagaina i le tulaga sili ona maualuga, ia mautinoa ia faʻaaoga faʻamatalaga aoga ma a matou fautuaga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Discovering Hidden Mosques in Istanbul (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com