Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

Uppsala - o se itumalo tuai taulaga i Suetena

Pin
Send
Share
Send

O le taulaga o Uppsala o se tasi o taulaga sili ona leva ma sili ona matagofie i Suetena, o le "tatau ona vaʻai" mo tagata uma o le a iloaina lenei atunuʻu. O fale anamua, na atagia i le vai i luga o le vaitafe, tele sikuea, vaipuna, vaaiga matagofie na tuua ai ni vaaiga manino, ma le manaʻo e toe o mai iinei. E leai se sili atu nai lo le 40 minute e sau ai mai Stockholm i Uppsala, o lona uiga e leai se mafuaʻaga e toʻesea ai oe lava mai le fiafia e asiasi i lenei taulaga.

Faʻamatalaga lautele

Uppsala (Suetena) o loʻo tu i 67 km i matu o Stockholm. Faʻafetai ile nofoaafi saoasaoa televave o loʻo tamoʻe ile va o nei taulaga, tele o tagata o Uppsala e malaga i le laumua e faigaluega. O le taulaga o loʻo iai lona lautele e 47 km² e faʻataʻamilomilo i auvai o le tamaʻi vaitafe o Fyuris. E tusa ma le 150 afe tagata e nonofo i Uppsala - o le lona 4 sili ona lauiloa taulaga i Suetena.

O le muamua nofoia, ua faʻaigoaina o le Uppsala, na aliali mai i le seneturi lona 5, ma na amata ona olaola ma tupuolaola. Ina ua mavae ni seneturi, sa faʻasolo atu le nofoaga faʻapisinisi ma pisinisi o le taulaga i se nofoaga talafeagai i ni nai kilomita i lalo o le vaitafe, latalata i lona gutu. O le nofoaga fou na faʻaigoa ia Estra-Aros (Eastern Ustye).

I le 1245 na tupu ai le afi i Uppsala, toeititi atoa le taulaga atoa na faaleagaina, e aofia ai ma le nofoaga o le akiepikopō o le ekalesia a Suetena. Latou te leʻi amata toe faʻafoi lefulefu, alu ese mai le taulaga susunuina i le tuaoi Estra Aros uma sili ona taua: o le nofo ai o le akiepikopō faʻatasi ai ma le ogatotonu o archdiocese, faʻapea foʻi ma le igoa Uppsala, na suia e le igoa muamua o le taulaga.

I le aluga o taimi, o le mu Uppsala muamua liliuina avea o se lala. Lenei o lenei teritori ua faʻalauiloaina o se puipuia nofoaga. Ua faʻatosina mai e Old Uppsala tagata tafafao ma ona mataaga - maʻa tanu o le seneturi lona 5 - 6, o le lotu lotu anamua na ola pea ma le falemataʻaga i fafo "Disagården".

Ma o le Uppsala fou ua pasia lona auala faʻasolopito ma le mamalu, avea ma se tasi o sili taua taulaga i Suetena ma faʻasao e oʻo mai i lenei aso o se taua vaega o ona tuai fale.

Vaaiga

O le vaitafe o Fyuris e vaeluaina le taulaga i vaega e lua. O le tele tele o fausaga anamua na faasaoina i le itu i sisifo o le taulaga o Uppsala (Suetena), o mea faatosina e taulai, tele lava iinei. O le pulega ma pisinisi vaega o le taulaga ma ona po nei nofoaga nofoia o lo oi luga o le itu i sasae o le faletupe.

Falesa i Uppsala

Uppsala Cathedral o le sili ona tele i Suetena ma uma i Matu o Europa. O lona matagofie fale Gothic ua siitia ai lona 119-mita 'olo i le fatu o Uppsala. O le fausiaina o le falesa na amata i le 1287 ina ua maeʻa Old Uppsala faʻaleagaina e le afi ma o le ogatotonu o archdiocese na siitia atu i le vaega fou o le taulaga.

Na toeitiiti atoa le seneturi ma le afa na tumau le fausiaina, ma na o le 1435 na faʻapaʻia ai le falesa. I le taimi o le afi, lea na tupu 267 tausaga mulimuli ane, o le fale ma totonu o le falesa na afaina tele ma, i le taimi o le toefaʻaleleia, na suia lona sitaili. Ma i le faʻaiuga o le 19 seneturi, o le fale na masani ona toe fausiaina i le faiga Gothic. Naʻo pa mumu pa puipui na sao mai le uluaʻi fausaga.

Uppsala Cathedral faia se taua vaega i le olaga faʻaleagaga o Suetena. Seia oʻo i le XVIII seneturi. Sa faapaleina tupu iinei, o le aso nei, o le akiepikopō o Suetena lava ia na te faia sauniga iinei. 4 totoga ua faʻapipiʻiina iinei ma konaseti musika koniseti e masani ona faia.

I nofoaga o le Uppsala Cathedral, o loʻo i ai le malumalu relic - o se taua sarcophagus ma le relics o St. Eric. O toega o le tele o tagatanuu lauiloa o Suetena o loʻo tanu foi iinei: o tupu o Gustav Vasa ma Johan III, o le sili-faʻavasegaina vailaʻau Karl Linnaeus, o le saienitisi Emmanuel Svendenborg, ma le epikopo o Nathan Söderblom.

O totonu o le malumalu e maofa i lona matagofie ma lona matagofie. O pupuni faʻapaʻuina teuteuina i auro faʻataʻitaʻiga e tosina mai ai le tagata. E i ai le falemataaga i le falesa tele, lea e mafai ona e vaʻaia ai anamua 'ie lotu, faʻapea foʻi ma faʻatagata mai le 14 senituri. O se fanua maliu anamua na faasaoina latalata i le fale.

  • Falelotu itula falesa: i aso uma, 8-18.
  • O le fale mataaga ua matala: Mon-Sat - 10-17, Sun - 12.30-17.
  • Ulufale fua.
  • Le tuatusi: Domkyrkoplan 2, Uppsala 753 10, Sweden.

Iunivesite o Uppsala

O le isi faʻatosina o loʻo mitamita ai Uppsala o le iunivesite. Uppsala Iunivesite o le sili ona leva faʻalapotopotoga o aʻoaʻoga maualuga atu e le gata i Suetena, ae i totonu o Scandinavia. Na amataina lana galuega i le 1477 ma e oʻo mai i lenei aso o loʻo tumau lona tulaga taʻuleleia o se tasi o sili ona taʻutaʻua faʻalapotopotoga o aʻoaʻoga maualuga i Europa. Sili atu 20 afe tamaiti aʻoga suesue iinei i 9 mafaufau, e uiga i 2000 tagata faigaluega o loʻo auai i saienitisi suesuega.

O fale Iunivesite o loʻo faʻatumulia i le taulaga tutotonu latalata i le Uppsala Cathedral ma fausia ai se iunivesite lotoa ma ona lava faʻapitoa atemosifia. O le Iunivesite o Uppsala (Suetena) e iai foi fale fou ua fausia i isi vaega o le taulaga.

O le autu fale o le Iunivesite o faia i le Renaissance sitaili, na fausia i le 80s o le XIX seneturi. Teuteuina i pou maamora, o le fale o loʻo i totonu potu matagofie ma potu faʻafiafia ma potu faʻapitoa e agavaa mo lenei malumalu o le saienisi.

O le Faletusi o le Iunivesite o loʻo iai le tele o mea e seasea tutupu - o tusitusiga o le Tusi Paʻia ile gagana Gothic, na tusia i le senituri lona 4, o se faʻaputuga o atavali, sene, minerale. O loʻo iai foʻi seisi mea faʻatosina ile Iunivesite - ose togalaau 'aina tele faʻatasi ai ma le faʻamanatuga ole Karl Linnaeus male fale mataaga.

Numismatists ma tagata uma fiafia i le tala faʻasolopito o le a fiafia e asiasi i le Iunivesite o numismatic ofisa, lea na aoina sili atu nai lo 40,000 tupe siliva ma pine mai atunuʻu uma mo le sili atu i le 2.5 mileniuma.

  • O lenei tosina atu e matala i tagata lautele i Aso Lua mai le 16 i le 18.
  • Le tuatusi: 3 Biskopsgatan | Iunivesite Autu Fale, Uppsala 753 10, Suetena.

Fale Mataaga i Gustavianum

E i ai Uppsala tosina o le a fiafia uma fiailoa. O se tasi o na mea o le Gustavianum Museum. O lona faʻaaliga o loʻo tu i totonu o le fale tolu-tolu Baroque fale faʻatasia ma se tamai olo i lalo o le apamemea ufiufi taualuga ma se polo. O lenei fale na fausia i le senituri lona 17 ma sa avea muamua ma fale taua iunivesite.

Nei o le tele mea taua mai i le iunivesite aoina: tuai Scandinavian, anamua ma Aikupito mauaina - anamua mummies, Viking meatau, mea teuina manu ma sili atu. O tala eseese o loʻo tau mai ai le talafaʻasolopito o le atinaʻeina o le faasaienisi ma le Iunivesite o Uppsala, o le talafaasolopito anamua o Suetena. E mafai e tagata asiasi ona maimoaina se faʻaputuga o tuai tioata, tusitusiga ma faʻamaumauga a Nicolaus Copernicus, o aitema e fesoʻotaʻi ma le igoa o le sili Sweden Suʻesuʻe botanist Carl Linnaeus, o se taua taua kapeneta.

O le anatomical museum o loʻo tu i totonu o le olo e sili ona fiafia iai tagata asiasi. Lenei, na faʻaalia i tamaiti aʻoga ni totoga o tagata na aveʻesea mai tino o tagata solitulafono. O le gaioiga na faia i luga o se laulau, lea na pa'ū ai le malamalama susulu mai faʻamalama lapotopoto o le 'olo. Tamaiti aʻoga sa nonofo i luga o nofoa faʻataʻamilomilo le laulau ma tulaʻi aʻe e pei o se amphitheater.

E mafai foi ona e vaʻai i le faʻaputuga o le potutusi a le iunivesete, o loʻo i ai tusi aoga seasea.

  • Itula faigaluega (seʻi vagana Aso Gafua): Iuni-Aukuso 10 am - 4 pm, Setema-Me 11 am - 4 pm
  • Tau tiketi: €4.
  • Le tuatusi: 3 Akademigatan, Uppsala 753 10, Sweden.

Old Uppsala

Old Uppsala o se tasi o faʻailoga iloga i anamua i Suetena ma Scandinavia uma. O lenei taulaga anamua na fanau mai i lenei nofoaga i le 16 seneturi talu ai, ma na i ai iinei mo le 8 seneturi seʻia oʻo ina faʻatamaiaina e le afi. O loʻo iai nei le lala iinei. O lenei eria o se setete puipuia natura faʻasao.

Old Uppsala e fiafia i ai o se faʻailoga iloga e fesoʻotaʻi ma aso faʻapaupau ua mavae ma le fanau mai o le faʻaKerisiano i Suetena. O le taulaga o Uppsala (Suetena) sa avea ma nofoaga tutotonu o le atunuu toetoe lava i taimi uma. I aso anamua aʻo leʻi oʻo mai le faʻa-kerisiano, sa avea ma nofoaga tutotonu faapaupau, ma faatasi ai ma le faaofiina o le faa-kerisiano na avea ma totonugalemu o le archdiocese.

E 3 faaputuga tuugamau iinei, e afua mai i taimi faapaupau, pe a fai o le tu masani le osi taulaga e le gata i manu, a o tagata foi i atua. O le eliina o nei faaputuga sa faia i le amataga o le seneturi lona 19, ma o lenei ua na ona mafai ona e maitauina maupuepue, i luga atu o tuugamau faatafunaina.

O le ekalesia medianval XIII o le vaitaimi faʻaKerisiano o Uppsala. I le falemataaga i le lotoifale oe mafai ona faʻamasani i le faʻataʻitaʻiga o lenei 'aʻai, vaʻai pe faʻapefea i luma o le afi na faʻaumatia ai. E sili le asiasi ile nofoaga lea ile taumafanafana, ile tau lelei male lelei ole taʻiala.

Old Uppsala e tu i ni nai kilomita mai le taulaga. E mafai ona e taunuʻu mai ile pasi # 2, alu ese mai le ogatotonu, poʻo le uila, e mafai foi ona e savali.

Faleoloa tatala itula i aso uma:

  • Me-Aukuso 10-16,
  • Setema-Aperila 12-16.

Tau tiketi: €7.

Togalaau Vaʻa

O lenei tosina e sili ona lelei mo se malologa mafaufau loloto tafaoga. O le faʻatoʻaga botanical mo le Iunivesite o Uppsala. E faʻatosina mai mai le mea mamao ma lona uluaʻi vaʻaiga - o se auala o togavao lanumoana e tipi ese. E manaia le savalivali iinei i le lelei o le tau, fiafia i le ola lauusiusi o laʻau, lea e sili atu ma le seleni i soʻo se taimi o le mafanafana vaitau.

Pei lava i soʻo se togalaau aina, o se aofaʻi tele o laʻau mai le lalolagi atoa o loʻo aoina ii. O faʻataʻitaʻiga uma e tuʻuina mai ma ituaiga peleti. O sui oona o le fugalaʻau e faʻailogaina i faʻailoga lapatai.

I luga o le teritori o le faʻatoʻaga faʻatoʻaga o loʻo i ai se fale vevela ma laʻau vevela, succulents. Lenei e mafai ona e faamemelo i le tele o ituaiga o cacti, fugalaʻau o orchids, vaʻaia le sili ona tele vai lili - Victoria regia, ona lapoʻa laulaʻau mafai ona lagolagoina le mamafa o le tagata e oʻo i le 50 kg. E sili atu le asiasi i le Botanical Garden i le afa muamua o le aso e maua ai le taimi e asiasia ai greenhouse.

  • Tatalaina itula o greenhouse: 10-17
  • Le tau asiasiga oona: € 8.
  • Le tuatusi: Villavagen 8, Uppsala 75236, Suetena.

Nofoaga

E tele faletalimalo i Uppsala, o lona uiga e leai ni faʻafitauli i nofoaga e nonofo ai turisi. Ae ui i lea, i le taumafanafana ma vaitau o le Kerisimasi e sili atu le popole e uiga i mea e nonofo ai muamua, ma tusi le potu e te fiafia i ai a itiiti mai o ni nai vaiaso ae le i taunuʻu mai. O le tau o le potu faʻalua ma le 'aiga o le taeao e aofia ai i le 3-4 fetu faletalimalo e $ 80-100 i le aso.

Saili atu i le PRICES poʻo le tusi soʻo se mea e faʻaaoga ai lenei pepa

Meaai paleni

Meaʻai i Uppsala e taugata tele.

  • 'Aai faʻatasi i tau o McDonald € 14.
  • I totonu o se cafe taugofie, o le aoauli o le a tau e tusa ma le € 10 i le tagata.
  • Afai e te manaʻo e asiasi i se faleʻaiga ma le averesi o tau, o le a faʻaalu e tusa ma le € 60 mo le lua.

Tau e le aofia ai meainu.

O i latou e mananao e sefe a latou meaʻai e mafai ona kuka na o latou. Tau i supamaketi e tusa o nei:

  • falaoa (0.5kg) - € 1.8,
  • susu (1 l) - € 1,
  • sisi - € 7.5 / kg,
  • pateta - 0.95 € / kg,
  • se taseni fuamoa - € 2.5,
  • moa - € 4.5-9 / kg.

Faʻatusatusa Fale faʻatau e faʻaaoga ai lenei pepa

Faʻafefea ona e alu i Uppsala mai Stockholm

Afai e te le iloa pe faʻafefea ona e alu i Stockholm - Uppsala, alu i le nofoaga tutotonu o nofoaafi o le laumua. Mai iina, o nofoaafi saoasaoa televavave tamoʻe i Uppsala uma 20 minute, ufiufi le mamao i le va o nei taulaga i le na o 38 minute. O le pasese faʻamoemoe i luga o le vasega o le taʻavale ma o € 8-21.

E mafai ona e oʻo atu i Uppsala mai Stockholm ile pasi. Mai le nofoaafi nofoaga i luga o lenei auala, pasi o le SL feaveaʻi tuua tele taimi i le aso, lea o le a ave oe i lou taunuuga i le 55 minute. O le malaga e $ 8-25.

Mai Stockholm pasi pasi i Uppsala, Swebus pasi pasi uma 4 itula, malaga taimi e tusa ma le 1 itula, tiketi tau € 8-11.

Tau ile itulau e mo Iulai 2018.

O le taulaga o Uppsala tatau ona le itiiti le faʻalogo nai lo Stockholm. Alu i ai ma oe o le a iloaina o se tasi o sili sili ona matagofie taulaga i Scandinavia.

Matamata i se aotelega vitio puʻupuʻu o Uppsala e maua ai se sili atu manatu o le taulaga.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: 8-DA Waxyaabood EE Xoojiya DIFAACA Jirka Cuduradana Ka HORTAGA:by Sanyoore (Setema 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com