Pou Lauiloa

Filifiliga A Le Faatonu - 2024

O le a le eseesega i le va o le suka ma le artichoke i Ierusalema? O penefiti ma afaina o nei laʻau ma o latou nofoaga o apalai

Pin
Send
Share
Send

O le oʻo mai o ituaiga fualaʻau fou i lo tatou atunuʻu, e eseese uma tu ma aganuʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pateta suamalie ma Ierusalema artichoke e mafai ona 'aʻai i lalo vaega o le eleele - tubers, e tele igoa, ae eseʻese taimi o fua.

O le tusitusiga talanoaina auiliiliina o latou mea e tutusa ai ma eseesega e tusa ai ma tulaga eseese: foliga vaaia, nofoaga o le tuputupu aʻe, vailaʻau vailaʻau, fanua o le apalai, faʻapea foi ma talanoaga e uiga i aoga ma leaga mea totino ma pe faʻafefea ona filifili le sao aoga aʻa.

O le a lenei: O Se Faʻamatalaga Puʻupuʻu ma Faʻamatalaga Botanical

Uala

O le uala (o le isi igoa - "pateta suamalie") o le tuber toto o le Ipomoea ituaiga o le aiga Vyunkov. Lenei o le thermophilic herbsaceous vine ma tolotolo au ma se togavao maualuga o le 15-18 cm. Laʻau foliga-fatu i luga umi tipi. Faatasi ai ma le mafiafia o autafa aʻa, tubers 'ai ma papae, lanu viole, samasama, kulimi, mumu aano ua fausiaina. O le mamafa o sea tuber mai le 200 g i le 3 kg.

E masani ona faʻasalalauina e faʻapupu o tubers ua totogo. E seasea fuga, nisi ituaiga leai, manaʻomia pollination e lagomeli. O fugalaʻau e lapoʻa, faʻatumu foliga, paʻepaʻe, enaena pale, piniki.

Penina eleele

O Ierusalema artichoke e lauiloa foi i lalo ole igoa "earthen pear", "Jerusalem artichoke". Herbaceous tuberous perennial o le ituaiga Sunflower, aiga Astrovye. E i ai lona malosi ma loloto loloto aʻa, fausia ai suavai i luga o lalo eleele laʻau e mafai ona 'aina.

O fualaʻau e oʻo atu i le maualuga o le 40 cm i le 4 m, e saʻo ma malolosi ma lala i le pito i luga ma laupepa laʻau. E mafai ona tupu i sina paolo, ma e oʻo lava i eleele leaga o le eleele. I le itu a Europa o Lusia e fuga ia Aukuso - Oketopa, i le tasi au e oʻo atu i le 10-15 samasama ma auro-samasama fugalaʻau, na aoina i ato.

E tutusa le mea pe leai?

E masani ona le mautonu laau ave mo le tasi ituaiga ma igoa eseʻese, ae afai e te amata faʻatusatusaina ia tasi i le tasi, o le a e mauaina le tele o eseʻesega.

O le a le eseesega?

O le pear ground ma le potato e eseʻese e le gata ile tofo ma foliga vaaia, ae faʻapea foʻi isi meatotino.

Foliga Vaaia

E eseese laau i le maualuga o le vao, ituaiga ma le tele o lau ma fugalaʻau. O pateta pateta ua tusa, faʻatafaʻi, oʻo atu i le 30 cm le umi. E paee o latou paʻu e toetoe lava o lanu uma o le nuanua e aunoa ma ni mata, ni tino aano. O le tofo e mafai ona amata mai i le palapalā i le suamalie. I totonu o Ierusalema artichoke, e piʻo ma palapalā, e eseese le lanu mai le paʻepaʻe i le samasama pogisa. O nifo e tofo e pei o se omo poʻo se kapisi stump.

Tupuolaola

O le nofoaga na fanau ai le pateta o Peru ma Colombia, mai le mea na sosolo ai i Polinesia ma Niu Sila i le vai ma le fesoasoani a manufelelei. Mulimuli ane salalau atu i isi itulagi, ae e sili ona lautele tupuola i Saina, Initia, Initonesia.

Ierusalema artichoke ua leva ona fafagaina e Initia; na oʻo mai i Europa ma Lusia mai Amerika i Matu. I le tele o atunuʻu ua manatu o le vao ma e oʻo lava i le quarantine. Lautele tufatufaina i le Europa vaega o Lusia.

Afai o loʻo e fuafuaina e amata totoina Ierusalema artichoke, faitau a matou tusitusiga i luga o taimi ma tulafono o le totoina o se faʻatoʻaga.

Vaega o vailaʻau

O pateta suamalie o loʻo iai le suka, fructose, glucose, e maua ai le fua o le tofo.

  • E mauoa i le retinol, B vitamini.
  • Aofia ai le tele o potasiuma ma kalisiu.

O pateta suamalie e aofia ai le 86 kcal i le 100 kalama o oloa, e 1.5 taimi e sili atu ai nai lo o pateta. O le tuufaatasiga o tubers mafai ona eseese e fuafua i le eseesega ma le nofoaga o le tuputupu ae.

E maua le suka i le eleele e pei o pateta, e aofia ai:

  • inulinini;
  • porotini;
  • fructose;
  • mea nitrogenous;
  • vitamini B ma le C;
  • carotene

Faitau atili e uiga i le kemikolo tuufaatasiga o Ierusalema artichoke iinei.

Faamanuiaga ma leaga

Ona o le maualuga mataupu o retinol (sili atu nai lo i kāloti) O pateta suamalie e aoga tele mo le faʻamautuina o le puipuiga ma le tuʻufaʻatasia masani o feusuaʻiga. O fualaʻau e iai le pulp pulp e aofia ai anthocyanins, e iai a latou vailaʻau faʻamalosi tino. A 'ai, e tatau ona manatuaina o pateta pateta pateta ei ai le laxative aʻafiaga.

Taua! O pateta suamalie e sili atu le aloese mai le taimi o maitaga ona o le sili atu retinol.

O le faʻaaogaina o Ierusalema artichoke o se aoga aoga i luga o le manava microflora. I le faʻaaofiaina i le taumafataga, oe mafai ona faʻamaloloina eseese digestive faʻaletonu. E taofia le atinaʻeina o meaola leaga faʻaleagaina i le tagata manava, fesoasoani e aveʻese oona ma faʻamaonia le gastrointestinal tract. Ona o le i ai o inulin i le tuufaatasiga, e mafai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka.

Raw Jerusalem artichoke e mafai ona mafua ai le manava o le manava, e faʻapena foi i le tulaga o le le faʻapalepale o tagata ma faʻamaʻi o le maa.

Matou te fautua atu e maimoa i se vitio e faʻatatau i le aoga o pateta suamalie:

Matou te ofa atu ia te oe e maimoa i se vitio e uiga i aoga aoga o Ierusalema artichoke:

Talosaga vaega

Faʻafetai i lona tofo suamalie, pateta suamalie ua avea ma masani asiasi i luga o le laulau; tele fua na fausiaina ma ia i le tuʻufaʻatasiga.

  • Latou faia mai ona tubers:
    1. falaoamata;
    2. molemase;
    3. 'ava malosi
  • Mai fatu fai se inu kofe.
  • Pogai ma lau e mafai ona e fafagaina lafumanu, faʻapea foi ma faapalaga i latou.
  • Mālamalama mai uala e faʻaaogaina foi i vailaʻau.

O Ierusalema artichoke e faʻaaoga mo meaʻai a tagata ma o se faʻatoaga 'aina, faʻateleina le faʻatupuina o susu ma fuamoa i totonu o lafu manu. I le tulimanu faʻatoʻaga e pei o le fafaga lagolago mo taʻaloga. I totonu o le Iunaite Setete, Ierusalema artichoke e faʻaaogaina e fai ai se kofe sui e pei o chicory i ona uiga.

O le a le filifiliga sili?

O Ierusalema artichoke o se faʻatoʻaga toto e ono tupu tele, e faʻatupu mai i le tautoulu. O tubers e mafai ona teuina i le eleele e aunoa ma le eliina seʻia oʻo i le malulu, ina ia mafai ona latou taumalulu lelei seʻia oʻo i le taimi o le tautotogo (faʻapefea ona aoina ma teuina fualaʻau a artichoke i Ierusalema?) Lenei o se unpretentious aganuu, tetee i vevela suiga. Ae afai e te manaʻomia se faʻatoʻaga i le taumafanafana, ona sili atu lea ona lelei le totoina o se keli. E le faʻapalepale e oʻo i ni nai malulu aisa, ae mafai ona tupu i totonu o se koneteina, peitaʻi, e tatau ona tusa ma le 30 lita le aofaʻi.

Tusitusiga! E mafai e laʻau uma ona teuteuina se fale taumafanafana. Naʻo Ierusalema artichoke e foliga lelei mai i atumotu i luga o le mutia, ma fugalaʻau keli curly e fetaui lelei mo teuteuina pa.

E tusa ai ma le tofo, e mautinoa lava e malo le pateta, ma o le mafuaʻaga lea ua tele ai fua na faia ai. O laʻau uma e i ai a latou lava lelei ma le lelei, lea e tatau ona fuaina pe a filifilia.

Pin
Send
Share
Send

Maimoa le vitio: Lau pele ea tuu mai au sei ou alu (Iuni 2024).

Tuua Lau Faamatalaga

rancholaorquidea-com